Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο Λατώ fm: «Εάν προκύψουν συνθήκες διάσωσης μεταναστών στην επιχείρηση «Irini» πρώτο λιμάνι αποβίβασης θα είναι στην Κρήτη, θα πρέπει αυτό να γίνει με τρόπο που θα αποτρέπει να ζήσουμε φαινόμενα βορειοανατολικού Αιγαίου»

«Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης διότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική διάρκεια που έχει η περιπέτεια με τον Κορωνοϊό και ιδιαίτερα στην Κρήτη, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα πλήξει το Τουριστικό προϊόν. Άλλο είναι να κλείσει η ιστορία με την καραντίνα αρχές Μαΐου και άλλο είναι να κλείσει αρχές Ιουνίου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο  ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. 

«Το μόνο που θεωρώ μέχρι τώρα λάθος είναι η αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών -επιστημόνων δεν μπορείς να λες ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και  να βάζεις προτεραιότητα την κατάρτιση σε μια τέτοια  συγκυρία και όχι τη στήριξη τους. Τα υπόλοιπα μέτρα είναι σωστά. Σε κάποιες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν πληγεί περισσότερο και ανάλογα με το βάθος και την χρονική διάρκεια αυτής της κρίσης να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και σε επιχειρήσεις του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα».


Στο θέμα του τουρισμού κανείς δεν ξέρει τις συνέπειες.  Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτό θα βοηθήσει στο να θεωρηθεί η Ελλάδα και βέβαια η Κρήτη ένας ασφαλής προορισμός με συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες οι οποίοι αυτό το καλοκαίρι θα θελήσουν να ταξιδέψουν  είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από τον ιό γιατί αυτό θα δημιουργήσει αυτό το αίσθημα σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου.

Στα θέματα που αφορούν το αγροτικό προϊόν, επειδή πλήττονται όλοι οι αγρότες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η διεκδίκηση θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Με κοινή αγροτική πολιτική να στηριχθούν οι αγρότες της Ευρώπης δηλαδή και της Ελλάδας.

Για το Υγειονομικό Προσωπικό που αυτή την περίοδο είναι στην πρώτη γραμμή πρέπει όχι μόνα να υπάρξουν  τα μέτρα προστασίας για την υγεία τους αλλά να τους τιμήσουμε και να τους εντάξουμε  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.


Το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλιστές ζητάμε το Ευρωομόλογο από το 2009. Όλη η δεξιά και οι φιλελεύθεροι της Ευρώπης δεν ήθελε το Ευρωομόλογο…τώρα αυτό έχει αλλάξει. Το επιχείρημα ότι φταίνε οι Ιρλανδοί , οι Πορτογάλοι ή οι Ιταλοί ή οι Ελληνες δεν υπάρχει. Με το ευρωομόλογο θα μπορέσουμε με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, αφού το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό, να στηρίξουμε αυτούς που θα πληγούν περισσότερο. Οι πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι μεγαλύτερες τώρα μια και τώρα τα κράτη που το ζητούν είναι τουλάχιστον 15″. 

«Το αφήγημα ότι επειδή δεν έγινε το Ευρωομόλογο δεν έχει γίνει τίποτα, δεν ισχύει,διότι 28 δις από τα αναπορρόφητα του ΕΣΠΑ συν 9 δις ψηφίσαμε να τα αξιοποιήσουν τα κράτη να στηρίξουν άμεσα επιχειρήσεις εργαζομένους και συστήματα υγείας. 
Επίσης 1,1 τρις από την ΕΚΤ  είναι για την αγορά των ομολών των κρατών για να μην ανέβει το κόστος και μπορέσουν να δανείζονται φτηνά.
Τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πάρα πολλά.
Όταν ξεκίνησε η κρίση έστειλε η Ευρώπη στην Κίνα 31 τόνους υλικό. Τώρα η Κίνα ουσιαστικά ανταποδίδει την βοήθεια που είχε δεχτεί.

Με ανήθικη νοοτροπία  η Γερμανία να μπλοκάρει ιστροφαρμακευτικό υλικό που προοριζόταν για άλλες χώρες. και μετά την κατακραυγή έκανε πίσω , σταμάτησε και έδωσε δεκάδες ΜΕΘ σε Γαλλία και Ιταλία. Όσο πιο δημοκρατικά λειτουργούμε τόσο περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα φέρνουμε.

Επίσης, τόνισε πως «στο τελευταίο συμβούλιο πάρθηκε η απόφαση για την επιχείρηση «Irini», τη  μεγάλη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων βορείως της Λιβύης δηλαδή νοτίως της Κρήτης και είναι πολύ καλή κίνηση, αλλά θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά η κυβέρνηση πως θα το διαχειριστεί γιατί όπως αναφέρει η απόφαση αυτή εάν προκύψουν συνθήκες διάσωσης μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη το πρώτο λιμάνι που θα γίνεται η αποβίβασή τους θα είναι στην Ελλάδα …αυτό σημαίνει στην Κρήτη …  Αυτή η παράγραφος στην απόφαση δημιουργεί πολλά ερωτήματα και  πρέπει να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών ο  κ. Δένδιας».

Ο κ. Ανδορυλάκης, όπως είπε, ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας παρακολουθεί το θέμα δύο μήνες. «Είναι μια ειλημμένη απόφαση και η αποστολή αυτή πρέπει να γίνει διότι ουσιαστικά είναι μια έμπρακτη στήριξη στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας σε σχέση με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, αλλά η συγκεκριμένη παράγραφος δημιουργεί πάρα πολλά ερωτήματα. Όπως λένε οι πληροφορίες μου οι Ιταλοί λόγω κορωνοϊού δεν δέχονταν να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους. Το θέμα είναι να γίνει με τρόπο που η μετεγκατάσταση θα γίνεται πλήρως προς τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να αποφύγουμε να ζήσουμε φαινόμενα βορειοανατολικού Αιγαίου».

Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις