Ο δημοσιογράφος Γ. Στρατάκης στο Λατώ fm: «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε την ευκαιρία να μπει ‘μπροστά’ ως πραγματικός πνευματικός ταγός, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα στη χώρα»

Το κλίμα που επικρατεί αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους ημέρες στην πρωτεύουσα αλλά και το ρεπορτάζ  τόσο για τη χθεσινή Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την αναστολή τελικά λειτουργίας των εκκλησιών και για την επόμενη ημέρα των μέτρων που θα ληφθούν για την μη διασπορά του κορωνοϊού, μετέφερε από την Αθήνα ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως τόνισε για τα μέτρα «προσπαθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να πειθαρχήσουμε σε αυτά, γιατί με μερικά πράγματα δεν μπορεί κανείς να παίζει, ούτε να  τα αντιμετωπίζει με ελαφρότητα. Υπάρχει μια ανησυχία, έρημοι δρόμοι, ζούμε ιστορικές στιγμές, η χώρα μας μια τέτοια πανδημία δεν την έχει ξαναζήσει. Έζησα και την εποχή του Τσέρνομπιλ που τότε και η χώρα μας είχε θορυβηθεί από την απειλή της ραδιενέργειας και τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν, είναι πρωτοφανούς εντάσεως όπως και η εικόνα που βλέπουμε».

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει παρασκήνιο πίσω από όλα όσα έλαβαν χώρα χθες με τον ντόμινο ανακοινώσεων Εκκλησίας-Πολιτείας για το κλείσιμο των εκκλησιών, ο κ. Στρατάκης είπε πως «σαφώς και υπάρχει παρασκήνιο, εάν δεν υπήρχε η απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί αμέσως μετά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ιού ως πανδημία. Υπήρχε μια αντίσταση σε ορισμένους εκκλησιαστικούς πυρήνες που δεν ήθελαν, θεωρώντας, σύμφωνα με τη δική τους κοσμοθεωρία, ότι θα είναι πλήγμα για την Εκκλησία. Και γι’ αυτό ίσως η Εκκλησία έχασε την ευκαιρία ως πνευματικός ταγός να μπει μπροστά και να προφυλάξει το ποίμνιό της».

Όπως τόνισε «το ίδιο δεν συνέβη με την Εκκλησία της Κρήτης, η στάση της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και λειτούργησε ως παράδειγμα ώστε να πάει σε μια τέτοια απόφαση η Ιερά Σύνοδος – που παρά τα ‘καμπανάκια’, τις ‘καμπάνες’ που αντηχούσαν, παρά την επίσκεψη και παράκληση πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού, βλέπαμε ότι ορισμένοι Ιεράρχες ήταν αμετακίνητοι στη θέση τους, ότι ‘η εκκλησία δεν αποτελεί χώρο διασποράς του ιού, ότι η Θεία Κοινωνία προστατεύει’.

Όλα αυτά η Πολιτεία έπρεπε να τα έχει αντιμετωπίσει, έστω και αργά το έκανε. Και αναγκάστηκε, γιατί η απόφαση της Εκκλησίας άφηνε ‘παράθυρα’ όπως τέλεση λειτουργιών την Κυριακή, κλπ. 

Η Εκκλησία της Κρήτης έχει μια πνευματική καθοδήγηση που πολλές φορές μας εκπλήσσει ευχάριστα».

Για το εάν ληφθούν και άλλα μέτρα το προσεχές διάστημα, ανέφερε πως «βεβαίως να περιμένουμε αυστηρότερα μέτρα, παρότι διαψεύδεται το σενάριο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενδεχομένως να το δούμε να μπαίνει σε εφαρμογή σε πιο ήπια μορφή από τη στιγμή που ούτως ή άλλως υπάρχουν ανοικτά σούπερ μάρκετ, κλπ. Την Τετάρτη θα γίνει μια σύσκεψη και στη συνέχεια μια ανακοίνωση από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας».

Ο κ. Στρατάκης μετέφερε επίσης το ρεπορτάζ από τις χθεσινές τηλεδιασκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο από την ημέρα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων.


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com