Ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ στο Λατώ fm: «Το ιικό φορτίο στα λύματα του Αγίου Νικολάου καταδεικνύει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί – Θα κάνουμε δειγματοληψίες κάθε 15 μέρες»

«Το ιικό φορτίο που βρέθηκε στα λύματα του Αγίου Νικολάου καταδεικνύει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί», είπε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου Γιάννης Πεδιαδίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως τόνισε, «στο βιολογικό Νικολάου αποστέλλεται η πόλη του Αγίου Νικολάου, τα προάστια της – Κατσίκια, Ξηρόκαμπος, Ρούσα Λίμνη, Λενικά, Κριτσά, Καλό Χωριό και το βιολογικό της Ελούντας, Ελούντα και Πλάκα. Προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τι συνέβη την καλοκαιρινή σεζόν στον Άγιο Νικόλαο – έτσι 30/9 πήραμε δύο δείγματα τα οποία και βρέθηκαν αρνητικά. Βλέποντας την κατάσταση ανησυχήσαμε και εμείς και είπαμε να κάνουμε και μια δεύτερη ανάλυση στις 5 Νοεμβρίου – η οποία βρέθηκε αρνητική για την Ελούντα ενώ στον Άγιο Νικόλαο βρέθηκε ιικό φορτίο που καταδεικνύει ότι πρέπει να προσέχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Πεδιαδίτη, από τώρα και πέρα κάθε 15 μέρες – και όχι κάθε μήνα όπως λέγαμε- θα γίνεται δειγματοληψία, ανάλυση και λοιπά για να προλαβαίνουμε την κατάσταση διότι στα λύματα βλέπεις μία κατάσταση λίγο πριν εκδηλωθεί στον πληθυσμό, ανιχνεύεις αυτά που υποβόσκουν». 

Όπως πρόσθεσε, έγινε ακόμη μία μέτρηση την περασμένη Τρίτη με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε 5-6 ημέρες.

Θα υπάρχει, επίσης, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης που θα κάνει αντίστοιχες έρευνες σε παγκρήτιο επίπεδο. 

Όπως τόνισε ο κ. Πεδιαδίτης, «περάσαμε ένα καλοκαίρι με τουρισμό και δεν είχαμε τίποτα και μετά τον τουρισμό, τον Οκτώβρη, άρχισαν τα προβλήματα, που οφείλονται για μένα σε μετακινήσεις πληθυσμού, με άτομα και φοιτητές που ήλθαν από όλη την Ελλάδα, κλπ. Η διασπορά έγινε από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαστε ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σχετικά, αυτό όμως δεν είναι για να εφησυχάζουμε, είναι για κρούουμε το καμπανάκι και να προσέχουμε».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com