Ο Αντώνης Ζερβός στο Λατώ fm: «Δημιουργούνται εντάσεις στο δημ. συμβούλιο για θέματα καθαρά τυπικά – ‘Ουρανοκατέβατη’ η Σχολή Ξεναγών, ακολουθούνται υπόγειες διαδρομές σε κυβερνητικό επίπεδο – Εξετάζουμε πεζοδρόμηση του κέντρου Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, πιθανόν και μέσα στον Ιούνιο»

Για τις εντάσεις που επικράτησαν στο προχεθσινό δημοτικό συμβούλιο, το ζήτημα των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Λασίθι, τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών, το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων και τις ενέργειες του Δήμου μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων στην εστίαση, μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο  Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

«Πάντα τα δημοτικά συμβούλια έχουν μία σχετική ένταση και είναι λογικό είμαστε ζωντανοί άνθρωποι θα πούμε τις απόψεις μας, από κει και πέρα είναι γεγονός ότι δόθηκε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε θέματα τυπικά στην πραγματικότητα, διότι δεν ήταν ζητήματα που είχαν να κάνουν με πολιτικές αποφάσεις, δηλαδή τροποποιήσεις προϋπολογισμών, κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές πράγματα που γίνονται χρόνια τώρα με αυτό τον τρόπο και πολύ περισσότερο την τελευταία περίοδο λόγω της των ειδικών συνθηκών που λειτουργούν με που και πολλοί υπάλληλοι είναι εκτός υπηρεσίας αλλά πρέπει να τρέξουμε να λύσουμε κάποια ζητήματα, όπως έχουν να κάνουν με την προμήθεια των υπολογιστών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, τα νηπιαγωγεία, τις κατανομές στα σχολεία για τις καθαρίστριες που θα ρθουν τώρα

Το ζήτημα ποια είναι, ο τύπος ή η ουσία; Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με τυπικές διαδικασίες – έγινε τροποποίηση εσωτερικά του προϋπολογισμού που έχει εγκριθεί από τον ΕΟΤ, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εάν δεν έχουμε έγκριση, έγινε μεταφορά από μία δράση σε μία άλλη δεν είναι ότι προστέθηκε κάποια καινούργια δράση, οπότε έπρεπε να συζητηθεί πολιτικά, επειδή κάποιες δεν προχωράνε όπως τις είχαμε προγραμματίσει και κάποιες άλλες τρέχουνε και χρειαζόταν ενίσχυση κωδικοί τους

Εάν για αυτά τα καθαρά τεχνικά, λειτουργικά ζητήματα δημιουργούνται εντάσεις, εγώ θα έλεγα ότι ίσως είναι διαφορετικής λογικής αυτές οι παρεμβάσεις, είναι ουσιαστικά για να μπλοκαριστεί η εξέλιξή του έργου που έχει ανακοινωθεί, δεν είναι πράγματα καινούργια.

Η κατανομή των χρημάτων στις σχολικές επιτροπές δηλαδή είναι τόσο σημαντικό θέμα, που ακόμα και αν υπήρξε κάποια παρατυπία θα πρέπει να το σηκώνουμε τόσο ψηλά, να πούμε τι, το ότι δεν έχουμε υπαλλήλους και δεν προλαβαίνουμε; Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ειδικά σε αυτές τις συνθήκες τώρα τις ειδικές, κάποια πράγματα τα τρέξαμε με έναν τρόπο που να μπορεί να αποδώσει για την κοινωνία, βέβαια δεν είμαστε της λογικής ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά από τη στιγμή που δεν ήταν ζητήματα τα οποία έβαζαν στο τραπέζι νέα πράγματα νέες δράσεις που θα χρειαζόταν η πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το θεωρούμε ότι έγινε ως εκ το περισσού.

Για το θέμα της Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο και τις πανεπ. σχολές στο Λασίθι

«Θεωρώ ότι αυτά δεν είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να μπαίνουν με τέτοια ένταση και όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πως λειτουργεί η ελληνική Πολιτεία.

 Οι παράγοντες του Ρεθύμνου σε όλα τα επίπεδα λειτούργησαν με έναν τρόπο ο οποίος απέδωσε, κακώς με αυτόν τον τρόπο, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές επιλογές για το Λασίθι απαιτούν προηγουμένως να αποδειχθεί η βιωσιμότητα και η οικονομική απόδοση αυτών των σχολών. Στο Ρέθυμνο πότε έγινε αυτή η ιστορία και δεν το ξέρουμε, πότε προκηρύχθηκε, πότε επιβλήθηκε σχετική πρόταση και ελέγχθηκε, αφού το όργανο ελέγχου αυτών των πραγμάτων δεν έχουν συσταθεί;

Όταν για όλα αυτά τα ζητήματα προσπαθούμε να μεταφέρουμε το κέντρο βάρους της ευθύνης στον εδώ ή στον εκεί Δήμαρχο, όταν ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα αποφασίζονται σε παραπάνω επίπεδο, πριν δύο μήνες, ενάμιση μήνα, υποτίθεται ότι υπήρχε σύσκεψη της ΠΕΔ με τον υφυπουργό τον κ. Διγαλάκη, όπου είχε ανακοινωθεί ότι υπάρχει θετική θέση να την δημιουργία των σχολών, πώς  ξέφυγε από την ΠΕΔ το ότι δημιουργείται μία σχολή που δεν την ενημέρωσαν και για την οποία δεν πήρε θέση; Περιμένω να δω ποια θα είναι η θέση της σε αυτά τα ζητήματα, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και για να μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όταν έχουμε έχουμε αποφασίσει όλοι ότι δεν θα κινηθούμε μόνο για τον Άγιο Νικόλαο, μόνο για την Ιεράπετρα, μόνο για τη Σητεία αλλά όλοι μαζί συντονισμένα, ούτως ώστε να μη διασπαστούν οι δυνάμεις και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα, παραπάνω επιπέδου και οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς τη γνώμη τη δική μας, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το πράγμα.

Έχουμε πει ότι αυτές οι σχολές που είναι εδώ, οικονομοτεχνική μελέτη υπάρχει, δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο γιατί παρά τα όσα λέγονται, εγώ είμαι σε επαφή και με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ αλλά και με τους αρμόδιους και ξέρω ότι δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα η δυνατότητα υποβολής νέων τεχνικών δελτίων για να αξιολογηθούν, άρα να αξιολογηθούν και εμείς.

Πως έτσι εμβόλιμα προέκυψε η σχολή ξεναγών, αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, γιατί δεν μπορεί κανείς να ξέρει, να μυρίσει τα νύχια του, για το τι υπόγειες διαδρομές ακολουθούνται, γιατί υπόγειες διαδρομές ακολουθούνται σε κυβερνητικό επίπεδο και παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

Θα πρέπει τα όργανα της Κρήτης, η περιφέρεια της Κρήτης και η ΠΕΔ να πάρει θέση για αυτή την εξέλιξη, για αυτή την ‘ουρανοκατέβατη’ σχολή, η οποία δεν μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν μπήκε στην διαδικασία του μοιράσματος που πάει τι».

Για τις φοιτητικές εστίες στα Λακώνια

«Είναι σημαντικό γιατί ενισχύει και την θέση μας για την απαίτηση να δημιουργηθεί σχολή, όπου θα υπάρχει και ξενώνας πια για να μένουν οι φοιτητές, είναι ενισχυτικότατο όργανο, στοιχείο για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω για τη διεκδίκηση μας. Και δείχνει το ότι η έκταση που έχουμε διάθεση εκεί, και που έχουμε πει ότι όχι 10 και 20 στρέμματα που μας ζήτησαν αλλά και 30 και 50 να χρειαστούν και όλη η έκταση να χρειαστεί, εξάλλου εξαρχής αγοράστηκε από το δήμο για πανεπιστημιακό Campus».

 Για το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα

«Είμαστε έτοιμοι, οι καθαρίστριες είναι λογικό ότι δεν θα φτάνουν, έτσι όπως έγινε στη δευτεροβάθμια που υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικό συνεργείο το ίδιο θα γίνει και με τα δημοτικά σχολεία, ούτως ώστε να έχουμε ήρεμη εξέλιξη και να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο στο σχολείο τους, τις παρέες τους». 

Για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

«Ξεκίνησε σχετικά δειλά αλλά όχι πάρα πολύ δύσκολα, οι πρώτες κουβέντες που έχω κάνει με τους επιχειρηματίες, ναι δείχνει ένα συνοικισμό, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν οι πελάτες που υπήρχαν παλιά και η κίνηση συνολικά είναι λιγότερη, για αυτό και μπήκε στο τραπέζι και από μας το ζήτημα το να αναζητήσουμε κάποιες μέρες πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης, επειδή η κίνηση θα είναι λιγότεροι άρα και η ανάγκη για παρκάρισμα, ή η διοχέτευση της κυκλοφορίας σε δρόμους που δεν σηκώνουν πολύ κυκλοφορία θα είναι πιο βατή. Να το δοκιμάσουμε σαν μέτρο και ενδεχομένως να αποτελέσει μπούσουλα και για μεγαλύτερες ενέργειες.

Αναφερόμαστε σε πεζοδρόμηση δύο μέρες, Παρασκευή βράδυ και Σάββατο βράδυ ουσιαστικά, που ο κόσμος βγαίνει. Είμαστε σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Αστυνομική Διεύθυνση για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και να δούμε και τι συμπληρωματικά πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε μία κουβέντα με τους καταστηματάρχες, θέλω να γίνουν προσεκτικά τα βήματα γιατί εάν δεν πετύχει αυτό, ουσιαστικά θα μας ακυρώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ευρύτερες πεζοδρομήσεις αργότερα, θέλω λοιπόν να είναι προσεκτικό και να πετύχει για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε.

Ενδεχομένως αυτό θα γίνει και μέσα στον Ιούνιο, όσο νωρίτερα προετοιμαστούμε.

Για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Πρόθεσή μας είναι να γίνει δια ζώσης, εάν δεν είναι στο ΡΕΞ, στην αίθουσα που συνεδριάζουμε, μπορεί να είναι στο ισόγειο για να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά των δημοτικών συμβούλων, μπορεί να είναι στο Επιμελητήριο, όλα είναι βατά.

Ουσιαστικά ήμασταν νομίζω ο μόνος Δήμος που έκανε τόσα πολλά συμβούλια τηεδιασκεπτικώς, τα καταφέραμε, ζητήματα πάντα υπάρχουν γιατί και τα συστήματα που υποστηρίζουν τις τηλεδιασκέψεις δυνατότητες των γραμμών και των οπτικών ινών κάποια στιγμή φτάνουν στα όριά τους και είχαμε κάποιες ζητήματα διακοπής ήχου εικόνας, όμως νομίζω ότι έγινε σωστά όλη αυτή η διαδικασία.

Σχετικές δημοσιεύσεις