Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μαν. Χνάρης στο Λατώ fm: «Προτρέπουμε τους παραγωγούς για πρώιμη ελαιοσυγκομιδή στις πεδινές και αρδευόμενες περιοχές – Στόχος το ποιοτικότερο λάδι»

Για την φετινή συγκομιδή του ελαιοκάρπου, την πορεία της φετινής παραγωγής, την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας και το θέμα των ενισχύσεων σε ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, μία από τις υποδείξεις της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής (ΙΤΕ. ΕΛΜΕΠΑ, ΕΛΓΟ Δήμητρα) για τη φυτοπροστασία που σύστησε η Περιφέρεια Κρήτης είναι
η πρώιμη έναρξη της φετινής συγκομιδής ελαιοκάρπου. 

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε ΠΕ Λασιθίου και στην υπόλοιπη Κρήτη, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος «γιατί πέρυσι εκτός της μείωσης της ποσότητας είχαμε και υποβάθμιση του ελαιολάδου». 


Μετά το πέρας του προγράμματος δακοκτονίας (που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή του νησιού), η Περιφέρεια προτρέπει τους παραγωγούς σε πρώιμη συγκομιδή σε περιοχές πεδινές και αρδευόμενες, όπου και υπάρχουν οι προϋποθέσει να ξεκινήσει η συγκομιδή. «Έτσι το λάδι θα είναι πιο ποιοτικό, περισσότερες ελιές θα μαζευτούν τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη σε σχέση με Δεκέμβρη-Γενάρη ενώ και το δέντρο ετοιμάζεται καλύτερα για την επόμενη χρονιά. Πρέπει να προλάβουμε και το δάκο και τους μύκητες που οδηγούν στην υποβάθμιση του ελαιολάδου».

Σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη από Σητεία και Ιεράπετρα για ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων, ο κ. Χνάρης είπε ότι «το θετικό είναι ότι ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ξαναδεί ποια είναι τα στοιχεία και αν σύμφωνα με αυτά δει ότι υπήρχε περαιτέρω ζημιά στη διάρκεια του καλοκαιριού στα κηπευτικά προϊόντα». 

Τα 126 εκατομμύρια που εξαγγέλθηκαν για την ελαιοπαραγωγή, είναι, όπως είπε, «πολλά χρήματα, δεν έχουν ξαναδοθεί τόσα ως αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς».

Το θέμα, όπως ανέφερε, είναι ότι υπάρχει μία πολιτική απόφαση του υπουργού για το ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι είναι 145.000 περίπου, υπάρχει όμως ο αντίλογος είναι οι περισσότεροι ετεροεπαγγελματίες που έχουν ελαιοκαλλιέργειες παρά τους κατ’ επάγγελμα. Η δικαιολογία που είπε ότι είναι ότι αυτοί προέρχονται από άλλα επαγγέλματα και έχουν αποζημιωθεί. Τα 126 εκ. είναι πάρα πολλά χρήματα, αν έμπαιναν όμως όλοι μέσα θα παίρνουμε ψίχουλα, γιατί μπορεί να είναι και 500.000 αυτοί που έχουν ελαιοκαλλιέργεια σε επίπεδο χώρας.


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com