Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Λατώ fm: ‘Πιλότος’ το Λασίθι για τη μονιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων, ιστορική και επαναστατική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

«Το Λασίθι και οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου έγιναν ‘πιλότος’ για να ευνοηθούν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και το άρθρο 103/8 του συντάγματος που απαγόρευε τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου δεν ισχύει», όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως τόνισε, «άνοιξε έτσι ο δρόμος για να μονιμοποιηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου, κυρίως αυτοί που είναι στα δικαστήρια και δεν έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις τους όπως αυτοί που έρχονται και απασχολούνται σήμερα, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την ιστορική του απόφαση που βγήκε και την οποία αναρτήσαμε και την αποκαλύψαμε στην ιστοσελίδα μας της ΕΝΥΠΕΚΚ, θα πρέπει οι Έλληνες δικαστές. Και σοφά έπραξε η δικαστίνα κάτω σε σας στο Λασίθι και έθεσε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από αίτημα της εξαιρετικής συναδέλφου που χειρίστηκε το θέμα – και ήρθε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο δέχτηκε και μία γνωμοδότηση που είχαν από χρόνια κάνει εγώ. Ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να απαγορεύσει τη μετατροπή των συμβάσεων εφόσον το ευρωπαϊκό δίκαιο λέει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Και στην πατρίδα μας, επιμένει το ευρωπαϊκό και θα το δείτε στην απόφαση, ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος του Εθνάρχη Βενιζέλου (Νόμος 2 112 του 1920) του μεγάλου πατριώτη και Κρητικού και όχι του νεότερου Βενιζέλου που προσπάθησε να βάλει ταφόπλακα στους συμβασιούχους. Σύμφωνα με το Νόμο, εάν οι συμβασιούχοι παρέχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε η σύμβασή τους μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Οι Έλληνες πολιτικοί, όλα τα κόμματα, κατήργησαν το νόμο του Εθνάρχη Βενιζέλου και έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και λέει στους Έλληνες δικαστές να εφαρμόζουν το νόμο του εθνάρχη Βενιζέλου.

Όπως είπε, «όπου υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με απανωτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ο Νόμος λέει να μονιμοποιούνται, παρά το ότι το σύνταγμα προβλέπει το αντίθετο, γιατί λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι είναι ανίσχυρη η συγκεκριμένη διάταξη του συντάγματος. Είναι επαναστατική, ιστορική απόφαση και χαίρομαι που έγινε προκλήθηκε από πατριώτες του Λασιθίου,σπουδαία δικαστήρια, σπουδαία δικηγορίνα, σπουδαίοι εργαζόμενοι, οι οποίοι σήκωσαν στην πλάτη τους το ζήτημα εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή, τόνισε, «ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση συμβασιούχων στο χώρο της υγείας, εργαζομένων, όπου υπάρχει κράτος δημόσιο, όπου υπάρχουν νομικά πρόσωπα, Περιφέρειες, Κέντρα Υγείας, Δήμοι, Υπουργεία και σηκώνει και δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση και μισθούς πενταετίας σε βάθος αυτοί που λόγω των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων που εφήρμοσαν την ανίσχυρη διάταξη του συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση τους βρέθηκαν εκτός δουλειάς και χωρίς μισθό»

Για τους εργαζομένους στον τομέα καθαριότητας ου Δήμου Αγίου Νικολάου, «με την απόφαση αυτή και μονιμοποιούνται από τότε που πρωτοπροσλήφθηκαν και θα μονιμοποιηθούν όσοι τώρα δουλεύουν και η κυβέρνηση σκόπευε να τους απολύσει και όχι σήμερα υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αορίστου χρόνου ή είναι στα δικαστήρια και φοβούνται μήπως έρθει το δικαστήριο και εφαρμόσει την απαράδεκτη και ανίσχυρη διάταξη του αναφερόμενου συντάγματος. Τώρα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο χέρι, θα κερδίσουν την υπόθεση και θα ανοίξει και ο δρόμος να διεκδικήσουν και πολλά χρήματα, δηλαδή μισθούς για αρκετά χρόνια. Δημιουργείται ιστορικό προηγούμενο σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε επίσης ότι όσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους λόγω των καιρικών συνθηκών, «αμείβεται κανονικά και ο εργοδότης παρανομεί αν του λέει ‘έλα και με ελικόπτερο’, αυτές τις ανοησίες από τους εργοδότες είπαμε να δεις καυτηριάσουμε διότι ο αστικός κώδικας και η νομολογία του δικαστηρίου λέει όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει λόγω καιρικών συνθηκών μένει σπίτι και αμείβεται».

Όπως ανέφερε για την αλλαγή στα έγγραφα μετακίνησης για τους εργαζομένους, «σήμερα και αύριο δεν θα μπουν πρόστιμα και αυστηρότητα, υπάρχει μια μεταβατικότητα, από την Τετάρτη και μετά θα πρέπει να εφοδιάζονται με τη βεβαίωση μετακίνησης από τον εργοδότη, να κατεβάσουν από την ΕΡΓΑΝΗ τη δήλωση του εργοδότη, να την έχουν μαζί με την ταυτότητά τους κανονικά επάνω τους και να μετακινούνται προς και από την εργασία, με εξαίρεση αυτούς που είναι σε αναστολή, τηλεργασία και αυτούς που είναι σε άδεια ειδικού σκοπού».

Για την εθνική σύνταξη, είπε πως «ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι το 2021 θα εκκαθαριστούν όλες οι συντάξεις και θα αποδοθούν οι οριστικές συντάξεις σε όλους, τώρα εμπαίζει τους συνταξιούχους ασφαλισμένους και λέει θα δίνει μία εθνική σύνταξη 384 ευρώ και βλέπουμε. Το 2020 με πανηγύρια στο Υπουργείο Εργασίας είχαν προαναγγείλει την ψηφιοποίηση εντός του ’21 όλων των συντάξεων, άρα αυτό είναι πισωγύρισμα και αδυναμία να εκδώσουν τις συντάξεις. Εμείς ως ΕΝΥΠΕΚΚ καλέσαμε την κυβέρνηση να αποδώσει γρήγορα τις οριστικές συντάξεις με τα αναδρομικά και μάλιστα με τόκο.

Είπε ακόμη ότι το β΄ κύμα αναδρομικών για συνταξιούχους με 30 και άνω έτη ασφάλισης, «θα αποδοθούν στις συντάξεις του Απριλίου ή του Μαΐου, θα πάρουν και αυξημένη κύρια σύνταξη κάθε μήνα και θα πάρουν αυτή τη διαφορά επί 17 μήνες. Περιμένουμε, όσοι επιθυμούν μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα μας της ΕΝΥΠΕΚΚ». 

Για το εάν μπορούν οι εργαζόμενοι να περιμένουν νέα μέτρα στήριξης το προσεχές διάστημα, είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι να επιδοτηθούν όλοι οι άνεργοι μέχρι να ανοίξει ο τουρισμός, που ευχόμαστε να ανοίξει μέχρι το Μάιο. Όλοι να πάρουν τα επιδόματα τους, όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι, όλοι οι άνθρωποι, γιατί προχθές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα πάρουν δυο μηνιάτικα μετά το μήνα που σταμάτησε η επιδότηση. Και μετά τι θα κάνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τα επιδόματα ανεργίας, χωρίς καμία διακοπή μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και μέχρι να φτάσουν στο μεροκάματο οι εργαζόμενοι της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού του αθλητισμού και των μεταφορών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com