Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης στο Λατώ fm: «Αυτά πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί στις αιτήσεις για τους μόνιμους διορισμούς – Με τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου κολλέγια εξισώνονται με πανεπιστήμια χωρίς αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ»

Για την  διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι 5.250 μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών στη Γενική Εκπαίδευση, που θα στελεχώσουν τα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) και για τις αλλαγές που φέρνει με Σχέδιο Νόμου το Υπουργείο Παιδείας αφαιρώντας την αποκλειστικότητα της αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής από τον ΔΟΑΤΑΠ, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και στο Νίκο Σγουρό ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Μεταξύ άλλων εξήγησε την διαδικασία, ανέφερε τι, που, πώς και από πότε μέχρι πότε πρέπει να πράξουν οι εκπαιδευτικοί, συνέστησε προσοχή σε συγκεκριμένα βήματα όπως αυτό της δήλωσης της προϋπηρεσίας.

Αναφερόμενος στην τροποποίηση του του άρθρου 54, παράγραφος 5 του Ν. 4589/2019, που ως προϋπόθεση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής είχε αποκλειστικά ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, ο κ. Αλεξάκης ανέφερε πως σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση που δίνει αρμοδιότητα υπογραφής στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, «με εντολή υπουργού», την αναγνώριση των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών
«είναι μείζονος σημασίας θέματα που δεν πέρασαν και από διαβούλευση. Πηγαίνουν να αναγνωρίσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα-κολλέγια διετούς ή τριετούς φοίτησης και όχι μόνο πανεπιστήμια, χωρίς να πάρουν αυτά ισοτιμία από τον ΔΟΑΤΑΠ». Οι τετραετούς φοίτησης συνάδελφοι από Ελλάδα ή εξωτερικό ξαφνικά θα εξισώνονται με συναδέλφους από τέτοια κολέγια. Ιστορικά κάτι ανάλογο έχει γίνει το 1989. Η ιστορία δεν μας δίδαξε, τότε παίρνοντας πτυχία χωρίς αναγνώριση από Βαλκανικές χώρες αποκλείστηκαν σε πίνακες οι συνάδελφοι που είχαν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια γύρω στα 10 χρόνια».

Τόνισε μάλιστα ότι αύριο θα συνεδριάσει και η ΔΟΕ για τα ζητήματα αυτά, ενώ αναμένεται και τοπικά η αντίδραση των εκπαιδευτικών.


Άκουσε το:

Σχετικές δημοσιεύσεις