O Άγγελος Συρίγος στο Λατώ fm: «Ο Ερντογάν ‘χτύπησε’ γιατί ήταν η κατάλληλη γι’αυτόν χρονική στιγμή – Πιστεύω ότι δίπλα στον Έβρο θα δημιουργηθεί από την τούρκικη πλευρά ένας καταυλισμός που θα επιχειρεί να μπει στην Ελλάδα»

Για όλα όσα συμβαίνουν εδώ και πέντε ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και τις κινήσεις τόσο της χώρας μας όσο και αυτές που αναμένεται να κάνει η Τουρκία μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο βουλευτής της ΝΔ και αναπλ. καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Όπως τόνισε «προσωπικά ήμουν βέβαιος ότι θα γίνει  κάτι σε σχέση με το μεταναστευτικό από Τουρκία.
Μάλιστα είχα γράψει και ένα σχετικό άρθρο μία εβδομάδα πιο πριν στην «Καθημερινή» για αυτό το θέμα λέγοντας ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο. Δεν περίμενα ότι θα γινόταν αυτό το συγκεκριμένο. 

Το οποίο ήταν καθόλα οργανωμένο και ήταν μία εξαιρετική κίνηση αιφνιδιασμού ο οποίος όμως τελικά απέτυχε. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, τα sms , ο τρόπος που οδηγήθηκαν στα σύνορα, το γεγονός ότι επελέγησαν να έρθουν μόνο προς την Ελλάδα και όχι προς τη Βουλγαρία, όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως και δύο επιπλέον στοιχεία.

 Το πρώτο είναι ότι συνέβη αμέσως μετά τα γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο, που σχετίζονταν άμεσα με το μεταναστευτικό και το δεύτερο είναι ότι συνέβησαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει μία ραστώνη στις δημόσιες υπηρεσίες. Ήταν η σωστή χρονική στιγμή για να χτυπήσει, για αυτό χτύπησε».

Για τη στάση των Ευρωπαίων 

«Καταρχάς να πω κάτι οι Βρυξέλλες και όλα αυτά είναι καλά, ως συμβολικά μηνύματα και η επίσκεψη εξαιρετικά σημαντική, πέρασε ένα πολύ σαφές μήνυμα από την άλλη πλευρά, εκεί όμως που χρειάζεται προσοχή, είναι την κρίσιμη στιγμή να είσαι εκεί μπροστά.

Εμείς τα καταφέραμε και  την κρίσιμη στιγμή ήμασταν εκεί που έπρεπε, αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο.  Γιατί αλλιώς θα έρχονταν όλοι θα μας χτύπαγαν την πλάτη και θα κλαίγαν δίπλα μας, αλλά θα είχε γίνει το κακό και ποιο θα ήταν το κακό η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Φαντάζεστε μετά τα γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο  στα οποία τα ΜΑΤ εμφανίζονται να χτυπάνε οι νησιώτες να έμπαιναν στην Ελλάδα 30 με 40 χιλιάδες άτομα με αυτόν τον τρόπο. Πλήρης σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, οπότε η Τουρκία θα είχε πετύχει να διαλύσει ουσιαστικά τη χώρα,χωρίς να ρίξεις σφαίρα χωρίς να κάνει οτιδήποτε.

Είναι σημαντικό ότι αμέσως μετά το περιστατικό, υπήρξε η επίσκεψη των επικεφαλής των τριών κεντρικών οργάνων της ευρωπαϊκής ενώσεως, πράγμα το οποίο περνάει ένα μήνυμα “πρόσεχε μη συνεχίσεις”. Το θέμα είναι να αντέξεις την πρώτη στιγμή, εάν αντέξεις μετά μπορείς να το διαχειριστείς. Τώρα η frontex θα στείλει κόσμο τις επόμενες 4-5 μέρες, έξι σκάφη, ένα αεροσκάφος, drone,  θα στείλει δύναμη ταχείας επέμβασης στον Έβρο θα κάνει διάφορα.

Έπρεπε όμως να αντέξεις την πρώτη δύσκολη περίοδο. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μη ζητήσει σύνοδο κορυφής και μετεγκατάσταση προσφύγων για να έρθουν σε αντάλλαγμα οι άνθρωποι στον Έβρο».

Στην ερώτηση εάν ο ερχομός των Ευρωπαίων στον Έβρο έγινε με «αντάλλαγμα» o πρωθυπουργός
να δεσμευτεί να μην ζητήσει Σύνοδο Κορυφής και μετεγκατάσταση προσφύγων, ο κ. Συρίγος απάντησε πως ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του δεν μπορώ να ξέρω. Για να γίνει η σύνοδος αρχηγών πρέπει πρώτα να προηγηθεί προεργασία σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών εξωτερικών και τα λοιπά. Είμαστε και σε μία χώρα που κολλάνε του κολοβού σκυλιού ουρά. Εγώ ξέρω ότι με επιστολές έχουμε ζητήσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες,να πάρουν ασυνόδευτα ανήλικα και  να ξαναρχίσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες Ευρωπαϊκής Ενώσεως και συμμετέχουν στις διεργασίες για να αλλάξει το σύστημα του Δουβλίνου».

Τώρα μπαίνουμε σε μία φάση στον Έβρο και στα νησιά όπου θα υπάρχει μία διαρκής ένταση και μία καταπόνηση δυνάμεων. Πιστεύω ότι δίπλα στον Έβρο από την τούρκικη πλευρά θα δημιουργηθεί μία Ειδομένη, ένας καταυλισμός που θα επιχειρεί να μπει στην Ελλάδα, αυτό θα καταπονεί τις δυνάμεις και αυτό θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Περιμένω να δω πλέον ποια είναι η επόμενη κίνηση των Τούρκων, θεωρώ ότι ήταν το δεύτερο βήμα αυτό που έγινε, το πρώτο ήτανε με το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης το Νοέμβριο.


«Δεν είναι 2015 τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση των ελέγχων στην Ελλάδα και την πρόσκληση από τη Γερμανία για 800.000 μετανάστες.

Εδώ πέρα δεν έχουμε τέτοιο πράγμα, είναι καθοδηγούμενη από κράτος, είναι  κατευθυνόμενα αυτά τα οποία έγιναν. Τι να συζητήσεις  με τον άλλο που σου παίζει αυτά τα παιχνίδια.  Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή όμως ο λόγος που δεν γίνεται είναι διότι οι χώροι που υπάρχουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα έχουν γεμίσει. Έχουν μεταθέτει 22.000 άτομα από τον Ιούλιο μέχρι τώρα στην ενδοχώρα.

Πολλά θα δούμε από τη συνάντηση που έχει σήμερα στη Ρωσία.  Πάνω στο τραπέζι σήμερα στη συνάντηση δεν θα είναι μόνο το Ιντλίμπ  της Συρίας θα είναι γενικώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις