Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Λατώ fm: «Θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πανευρωπαϊκή συμφωνία για τις βασικές αρχές επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων – Οι τράπεζες πρέπει να ρίξουν στην αγορά τα χρήματα που θα πάρουν από την Ε.Κ.Τ. – Πρώτη μας προτεραιότητα η στήριξη της οικονομίας με κοινωνική ευαισθησία»

«Θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν θα αργήσουν να έλθουν. Για τον τουρισμό, που είναι και το νούμερο ένα θέμα μας στην Κρήτη, θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μία πανευρωπαϊκή συμφωνία και οδηγία για τις βασικές αρχές με τις οποίες θα λειτουργήσουν τα τουριστικά καταλύματα, διότι δεν πρέπει να είναι διαφορετική η κατάσταση στο Λασίθι απ’ ότι, π.χ., στην Αυστρία» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση,μέχρι τώρα η απόδοση του ελληνικού λαού ήταν καταπληκτική. Η δεύτερη θα είναι η πιο δύσκολη φάση γιατί ούτε ένα λεπτό της ημέρας δεν πρέπει να αμελήσουμε τις οδηγίες (απόσταση, μάσκες, συνεχής απολύμανση χεριών) που είναι πιο δύσκολες τώρα ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε και από αυτή και να βάλουμε την οικονομία μας μπροστά-αυτό είναι δύσκολο διότι ως άνθρωποι πάντα κάτι μπορεί να μας ξεφύγει ή να ξεχάσουμε ενώ ο ιός καραδοκεί. Οι ευαίσθητες ομάδες πρέπει να μένουν σπίτι τους.

Αυτό είναι το στοίχημα, να βγούμε από όλο αυτό, και αυτό δεν μπορεί να το κερδίσει καμία κυβέρνηση, καμία αστυνομία, κανένας στρατός, θα το κερδίσουν οι πολίτες.


Επειδή τα κόστη για τον τουρισμό θα είναι μεγάλο, η λογική της κυβέρνησης, που σύντομα θα εξαγγελθεί και με λεπτομέρειες, θα είναι η επιδότηση της εργασίας – να κάνεις, π.χ., δύο μεροκάματα την εβδομάδα και τα υπόλοιπα να τα καλύπτει το κράτος και για να μην χαθεί η επαφή εργοδότη-εργαζόμενου και για να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδομάτων ανεργίας μπαίνοντας στη λογική του μπόνους της εργασίας. Μιλάμε για ένα ουσιαστικά «κίνητρο-αντιανεργίας».

Είναι η ώρα να δούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στη χώρα μας, παγκοσμίως ο κορωνοϊός θα αφήσει πίσω του μεγάλες αλλαγές στα παραγωγικά μοντέλα και μοντέλα ανάπτυξης των χωρών. Πολλά απ’ όσα ξέραμε θα αλλάξουν, οι άνθρωποι θα περάσουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση στον πρωτογενή τομέα για να υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης. Τα επόμενα 5 χρόνια θα καταγραφούν πολύ σημαντικές αλλαγές στις κοινωνίες, στα παραγωγικά μοντέλα. Η παγκοσμιοποίηση θα συνεχιστεί, αλλά οι χώρες από μόνες τους θα έχουν και τις δικές τους προτεραιότητες που θα είναι διαφορετικές απ’ ότι σήμερα.


Ένα κράτος είναι τόσο ισχυρό στο να δίνει, όταν έχει.  Δεν μπορείς να δώσεις αυτά που δεν έχεις, είμαστε σε μία φάση όπου επειδή θα λειτουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις, αναβολές, κλπ, το κράτος δεν εισπράττει. Το κράτος όσα έχει θα τα δώσει. Ευτυχώς η Ελλάδα δεν είναι το ‘μαύρο πρόβατο’ όπως την εποχή των μνημονίων και τα χρήματα που θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δοθούν και στην Ελλάδα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι απαραίτητο να δοθούν τα χρήματα αυτά και η Ευρώπη έχει ήδη αργήσει, έχει κάνει βήματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εντυπωσιακά αλλά για την πραγματικότητα λίγα και αργά. Οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις της Ε.Ε. θα ληφθούν μέχρι τις 6 Μαΐου.

Το ποσό για τη χώρα μας από αυτά τα λεφτά μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από 20 δισ. Πλέον οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν χρήματα από την ΕΚΤ τα οποία με την επανέναρξη των επιχειρήσεων πρέπει να τα ρίξουν στην αγορά 
 
Το ‘στοίχημα’ για ένα ψηφιακό κράτος κερδίζεται με τρόπο εντυπωσιακό, έχουμε γίνει το κέντρο συζήτησης παγκοσμίως για τον τρόπο που η μικρή Ελλάδα κατάφερε σε λίγους μήνες άλματα που έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια και που προγραμματίζονταν να γίνουν μέσα σε μία τριετία. Η ελληνική γραφειοκρατία σε τρελαίνει και αυτό η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει δραστικά, δεν έχουμε τελειώσει, αλλά αυτή η ψηφιακή επανάσταση που έγινε υπό πίεση δείχνει ότι όταν οι Έλληνες πιεζόμαστε βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και η δημιουργικότητα, επίσης θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.

Ελπίζω ότι αυτό το άνοιγμα δεν θα είναι πρόσκαιρο και δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε εάν, π.χ., εκτιναχθεί ο αριθμος των κρουσμάτων.


Μέσα σε ενάμιση μήνα κάναμε τις ΜΕΘ από 500 – 1.000, έχουμε ήδη πάρει 3.800 στο δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ ανέκτησε ξανά την αξιοπιστία του που είχε χάσει. 

Αλλάζει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και στο κράτος. Για πρώτη φορά οι Έλληνες απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει κράτος. Η βαθιά σχέση αυτή εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της κρίσης του κορωνοϊού και πάνω σε αυτή πρέπει τώρα να χτίσουμε». 

Τέλος, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να γίνουν εκλογές, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ήταν σαφής, αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, το πώς θα στηρίξουμε την οικονομία με κοινωνική ευαισθησία».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com