Μητροπολίτης Γεράσιμος στο Λατώ fm για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί: «Ημέρα θλίψης και πόνου για ολόκληρη την οικουμένη, είναι ένα ιστορικό λάθος – Η αντιμετώπιση των μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων δεν είναι ούτε δυναμική, ούτε ξεκάθαρη»

Για τη λειτουργία από το πρωί της Παρασκευής της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Όπως τόνισε «σήμερα είναι μία ημέρα θλίψης όχι μονάχα για το Χριστιανικό κόσμο αλλά για ολόκληρη την οικουμένη, γιατί η Αγία Σοφία πέρα από χριστιανικός Ναός, πέρα από το ότι υπήρξε το σύμβολο του ουρανού, της γης και της εκκλησίας για περίπου 1.000 χρόνια, παραμένει ένα σύμβολο παγκόσμιας κληρονομιάς και μάλιστα αναγνωρισμένο μνημείο, που σήμερα μετατρέπεται σε έναν χώρο για κάποιους, για μία μόνο θρησκεία, και όχι σε έναν χώρο που θα μπορούνε όλοι να τον επισκεφτούν και να αντλήσουν τα μηνύματα τα που εξέπεμπε ανά τους αιώνες.Είναι μία θλίψη είναι ένας πόνος και για μας τους Έλληνες είναι ακόμα μεγαλύτερος πόνος, και για εμάς τους Κρητικούς ακόμα μεγαλύτερος γιατί είναι η μεγάλη μας εκκλησία, είναι η μητέρα μας εκκλησία, ήταν η έδρα του Πατριαρχείου μας για τόσα χρόνια εκεί πέρα και εκείνο το οποίο όλοι θέλαμε θα ήτανε από τη στιγμή που δεν μπορεί να είναι Ναός και να είναι η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τουλάχιστον να ήταν ένας ιδιαίτερος χώρος που θα μπορούσαμε όλοι να προσερχόμαστε ελεύθερα και να βλέπουμε και να νιώθουμε.

Γιατί οι πέτρες και το μνημείο ολόκληρο μιλάει και με τις τοιχογραφίες , ακόμη και στις θύρες αν προσέξετε οι Οθωμανοί δεν έβγαλαν τους σταυρούς από τις πόρτες του μνημείου και βγήκαν πολύ αργότερα οι οριζόντιες κεραίες των σταυρών, όμως ακόμα και μέχρι σήμερα φαίνεται το σημάδι και παραπέμπει ότι εκεί πέρα υπήρχε Σταύρος. Πέρα από τις τόσες τοιχογραφίες της πλατυτέρας της Παναγίας που προσφέρει και ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Πόλη και ο Ιουστινιανός στο Ναό, κάθε σημείο του μαρτυρεί και κάτι.

Δεν είναι μονάχα η υπόθεση των Ελλήνων, είναι ένα λάθος είναι ιστορικό λάθος και δεν το χαρακτηρίζουμε εμείς οι Έλληνες ως ιστορικό λάθος, τα βλέπουμε και από τη γείτονα χώρα πολλοί άνθρωποι του πνεύματος σκεπτόμενοι δημοσιογράφοι που το χαρακτήρισαν ως λάθος και τουλάχιστον πριν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος είχαν πει ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό, είχαν εκφράζει δηλαδή την αντίδρασή τους.

Πολλοί Ναοί έχουν γίνει τζάμια τα τελευταία χρόνια και μάλιστα Ναοί – σύμβολα και περισσότεροι ναοί της Αγίας Σοφίας. Και όταν λέμε Αγία Σοφία εννοούμε τη Σοφία του Θεού, είναι οι ναοί της του Θεού Σοφίας, δεν δεν είναι αφιερωμένοι στη μάρτυρα Αγία Σοφία, όπως στην Τραπεζούντα,  στην Νίκαια, σε εμβληματικούς Ναούς και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μετατρέπονται σταδιακά σε τζαμιά.

Δυστυχώς όλο αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε αν το ακούγαμε πριν μερικά χρόνια, γιατί ακόμη και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου τους έλεγε πριν 10 χρόνια στο ότι ποτέ δεν θα μετατραπεί η Αγία Σοφία, μετά είπε ότι ήταν ένα παιδικό του όνειρο η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας, βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει μία αντίφαση».

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Εκκλησία της Κρήτης έχει αποφασιστεί την 12η μεσημβρινή να χτυπήσουν σε όλους τους Ναούς πένθιμα οι καμπάνες και να τελεστούν παρακλητικοί κανόνες, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, «έτσι ώστε να ζητήσουμε το έλεος του Θεού, την προστασία και να αποτρέψει κάθε κακό και να φωτίσει και τους ισχυρούς της γης να συμβάλουν και αυτοί ουσιαστικά και καθοριστικά με τον τρόπο τους. Γιατί βλέπουμε ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων δεν είναι αυτή η οποία θα έπρεπε να είναι. Δεν είναι ξεκάθαρη και δεν είναι δυναμική η αντίδρασή τους, όλοι εκφράζουν τον πόνο τους, εντάξει τον εκφράζουμε τον πόνο μας αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας από τη θέση την οποία κατέχει, η θέση του καθενός υπαγορεύει και κάποιες δράσεις και κάποιες ενέργειες, και αυτές περιμένουμε».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com