Μεγάλη διαμαρτυρία για νέες εκλογές στην Ουγγαρία

Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους της Βουδαπέστης, ζητώντας νέες εκλογές και νέο εκλογικό σύστημα μετά την επανεκλογή του Βίκτορ Όρμπαν πριν μία εβδομάδα. Το μεγάλο πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Βικ-τάτορας», «νέες εκλογές» κι «εμείς είμαστε η πλειοψηφία»,  ενώ οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ανάλογη διαδήλωση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. «Θέλουμε δίκαιες εκλογές» τόνισε ο ένας ακτιβιστής, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και θα τους την υπενθυμίζουμε ειρηνικά και μαζικά» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν | Marton Monus/MTI via AP
Ο υπερσυντηριτικός, εθνικιστικής και ξενοφοβικός Ούγγρος πρωθυπουργός επανεκλέχθηκε για τέταρτη φορά με μεγάλη άνεση, αφού το κόμμα του εξασφάλισε την πλειοψηφία με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι μαζί με το Χρηστιανοδημοκρατικό κόμμα κέρδισαν 134 από τις 199 έδρες του Κοινοβουλίου. Ενώ τα κόμματα της αριστεράς αντιπολίτευσης κέρδισαν 12 από τις 18 έδρες στις περιοχές της Βουδαπέστης, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα του Όρμπαν κέρδισε 85 από 88 έδρες εκτός της πρωτεύουσας. Οι υπόλοιπες 93 έδρες κατανεμήθηκαν με βάση ψήφους για τους καταλόγους των κομμάτων. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για το πώς το περίπλοκο εκλογικό σύστημα, που ευνοεί δυσανάλογα το πρώτο κόμμα, έδωσε τη δυνατότητα τον Όρμπαν να εξασφαλίσει τόσο μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όταν κέρδισε μόνο το 50% των ψήφων. Στη νίκη του συνέβαλαν σημαντικά οι ψήφοι των Ούγγρων που ζουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σερβία.
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν | Marton Monus/MTI via AP
Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ουγγαρίας υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει την Ουγγαρία σε «έθνος μεταναστών» με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και του Τζωρτζ Σόρος. Ο Ορμπάν, η εκστρατεία του οποίου επικεντρώθηκε στη δαιμονοποίηση των μεταναστών, υποσχέθηκε «σημαντικές αλλαγές» στην νέα κυβέρνησή του, η οποία θα μπορούσε να πιέσει για συνταγματική αλλαγή κατά της μετανάστευσης.
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν
Μαζική διαδήλωση κατά του Όρμπαν | Marton Monus/MTI via AP

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com