Μαρία Ρουκουνάκη «Η Δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει σοβαρά το «στολίδι» του Αγίου Νικολάου»

Μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μελέτη της λίμνης αλλά πρέπει να τρέξουμε!
Χαίρομαι που ο κ. Δήμαρχος θεωρεί σοβαρό το θέμα της λίμνης και απάντησε στο δημοσίευμα μου. Να τον ενημερώσω όμως ότι αντίθετα με ότι διατείνεται ότι «όλες οι εγκρίσεις και αποφάσεις είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε» εγώ δεν έχω πάρει ακόμα ούτε τη μελέτη, ούτε απάντηση στα 3 επίσημα έγγραφα και 1 προφορικό αίτημα μου περί γνωστοποίησης της μελέτης ανάπλασης της λίμνης από το Λιμενικό Ταμείο προς εμένα.
Η υποχρέωση μου, στο διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, είναι ακριβώς, να ενημερώνω τους δημότες και να ασκώ κριτική και έλεγχο στη διαχείριση του.
Σε κάθε περίπτωση, για την ορθή ενημέρωση των αιρετών και των δημοτών η Δημοτική αρχή επιβάλλεται να δημοσιοποιεί, να απαντάει ολοκληρωμένα και να τηρεί διαφανείς διαδικασίες στην διαδικασία λήψεις των αποφάσεων. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σε διάφορα site είναι πολύ ωραία, αλλά έλεγχος και δαπάνες δημοσίου χρήματος μόνο με αυτά δεν γίνεται.
Παρόλ’ αυτά στο δημοσίευμα του ο κ. Δήμαρχος, αναφέρει κάποιες ημερομηνίες μέσω των οποίων και με την βοήθεια της Διαύγειας βρήκα τουλάχιστον το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο αναφέρετε στη χωροθέτηση νέων Σκιάστρων στη Λίμνη Αγίου Νικολάου.
Είναι διαφορετικό όμως η «αρχιτεκτονική μελέτη για ανάπλαση της λίμνη»
και διαφορετική η «μελέτη αντικατάστασης στεγάστρων και αναδιάταξης κοινόχρηστων χώρων», κοινώς στέγαστρα και τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Ακόμα όμως και η πιο απλή μελέτη περιλαμβάνει όχι μόνο τους δοκούς αλλά και τρόπους σκίασης όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων σε βροχή και ήλιο, προβλέπει κανάλια καλωδίων για ηλεκτροφωτισμό,δενδροφύτευση κ.α.
Αν δεν προβλέπονται τα παραπάνω, μόνη λύση είναι
η τοποθέτηση πρόσθετων στεγάστων, τρύπες στις μεταλλικές δοκούς κ.τ.λ. όπου επιβάλλει ο κάθε καταστηματάρχης την δική του αισθητική.
Επί της ουσίας όμως και πέραν των μικροπολιτικών εντυπώσεων παλαιού τύπου του κ. Δημάρχου:
Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ανοιχτή πρόσκληση από το 2018, μέσω του Πράσινου Ταμείου για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και έως το ποσό των 150.000,00 €.
Μέσω αυτού χρηματοδοτείται ο διαγωνισμός και η αμοιβή της μελέτης για
κοινόχρηστους χώρους, σημαντικά κτίρια κ.τ.λ. Ζήτησα μέσω email από όλα τα μέλη και τον πρόεδρο του Λ.Τ συνάντηση για αυτό το θέμα καθώς είναι στη δεύτερη παράταση έως τον Οκτώβριο του 2020.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, νομικά αποτελεί προϋπόθεση για την
υλοποίηση έργων μέσω της ένταξής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Παρόλο που υπάρχει παράταση, το ποσό που διατίθεται από το ταμείο είναι μέχρι εξαντλήσεως του, οπότε πρέπει να τρέξουμε.
Είναι εφικτό να πετύχουμε την χρηματοδότηση, καθώς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι ελάχιστα.
Είναι ώρα η Δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει σοβαρά το «στολίδι» του Αγίου Νικολάου αν θεωρεί ότι κατατάσσεται στα αξιόλογα έργα. Δεν μπορεί να μελετάται χωριστά το ανατολικό με το βόρειο κομμάτι της λίμνης ή μεμονωμένα τα πρανή και ο διάδρομος διάβασης. Πρέπει να γίνει καθολικός σχεδιασμός, ως προς το εμπορικό του κομμάτι, τα καταστήματα και συνεπώς τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και το τουριστικό.
Να αναδείξουμε την παλιά τουριστική αστυνομία, τους βατήρες ως παλιό κολυμβητήριο, το «εκκλησάκι» με το τούνελ και τις τοιχογραφίες (μοναδικό αξιοθέατο θεωρώ) καθώς και περιμετρικά τα πρανή και τα παρκάκια πάνω από τη λίμνη.
Να δημιουργηθεί δηλαδή συνολικά ένας «περίπατος» συναισθημάτων, ξεκούρασης αλλά και μια γευστική εμπειρία!
Η χρηματοδότηση που τρέχει είναι μοναδική ευκαιρία. Την δημοσιοποιώ για να την λάβει υπόψη της η Δημοτική αρχή αφού λόγω έλλειψης δυναμικού και χρημάτων όπως αναφέρεται συχνά, δεν δύναται να παρακολουθεί τυχόν προσκλήσεις χρηματοδότησης.
Δυστυχώς είμαστε στο τέλος της συγκεκριμένης πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου, καθώς 2 χρόνια που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο δεν την έχουν ανακαλύψει. Δυστυχώς επίσης μπορεί να κατατεθεί μόνο μία πρόταση ανά Δήμο. ΕΑΝ αυτή η μελέτη που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος για τη λίμνη Αγίου Νικολάου, η οποία ακόμα δεν μου έχει δοθεί, αντιμετωπίζει συνολικά και δίνει τη σημασία που αρμόζει στο «στολίδι» μας και δίνει συγχρόνως το
δικαίωμα χρηματοδοτήσεων, τότε μπορεί εναλλακτικά να προταθεί για ένταξη η ανάπλαση της πλατείας της Νεάπολης ως υπερτοπικής ή ιστορικής σημασίας πλατεία.
Ο Δήμαρχος ανέφερε εντός Δημοτικού Συμβουλίου ότι «όποιος έχει την πληροφορία και δεν την μοιράζεται είναι συνυπεύθυνος».
Σαν υπεύθυνη οπότε πολίτης, καταθέτω την πρόταση μου και περιμένω να κάνει και η δημοτική αρχή το δικό της καθήκον της.

Ρουκουνάκη Μαρία
Πολ. Μηχανικός
Μέλος Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com