Η Μαρία Γάλλου στο Λατώ fm,για Μεσορράχη, ΚΔΑΠ, Σχολικά Κτίρια «Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από τον Δήμαρχο για κανένα θέμα … ακόμα περιμένουμε – Ο μεγάλος μου φόβος  είναι να μη χάσουμε πάλι την χρηματοδότηση  όπως χάθηκε για την Νεάπολη. Δεν παίρνει άλλη καθυστέρηση! 

Σε μια μακρά συζήτηση που διήρκεσε όσο και η εκπομπή “Ναι μεν Αλλά” η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Γάλλου προσπάθησε με συνοπτικό τρόπο  να  παρουσιάσει την πορεία της πολυσυζητημένης Μεσορράχης και των σχολείων, για τη δημιουργία των οποίων αγοράστηκε το οικόπεδο στην περιοχή αυτή,  από τον Δήμο Αγίου Νικολάου πριν από αρκετά χρόνια. 

Μεταξύ άλλων η κ. Γάλλου είπε: “Να  πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή να καταλάβει και ο κόσμος. Ο δήμος μας έχει ένα ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση Μεσορράχη.
Αυτό το οικόπεδο είναι ιδιόκτητο και επί δημαρχίας Κουνενάκη δημιουργήθηκε ένας φάκελος, με την έγκριση του ρυμοτομικού και την απόφαση για διάνοιξη Δημοτικού δρόμου που θα ενώνει τον περιφερειακό με τα σχολεία.

Από το 2014 που ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή για κάποιο λόγο, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην μελέτη του συγκεκριμένου οικοπέδου, αλλά να πάνε σε  ανεύρεση νέου οικοπέδου το οποίο θα στέγαζε 2ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο και 5ο Δημοτικό.

Για τέσσερα περίπου χρόνια έψαχναν για ένα οικόπεδο το οποίο θα στέγαζε  αυτά τα τρία σχολεία.  Εμείς σαν γονείς ήμασταν αντίθετοι με αυτή την απόφαση διότι πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια δεν πρέπει να είναι μαζί, για ευνόητους λόγους. Τέσσερα χρόνια αργότερα δεν είχε βρεθεί το οικόπεδο.

Το 2018 όταν οι πιέσεις προς τον δήμο έχουν αρχίσει από τα σχολεία, τους γονείς και ιδιαίτερα από την Ένωση,  έρχεται μια  ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Μάρτιο του 2018 η οποία ήταν μετά από εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας είναι  υπέρ της σύνταξης μελέτης στη Μεσορράχης!  Στην  ίδια απόφαση ήταν και  πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για αναζήτηση ξεχωριστού οικοπέδου για το 5 δημοτικό,στο Σταυρό.  Επίσης στον προϋπολογισμό του 2019 υπήρχε κονδύλι για τη μελέτη της Μεσορράχη .
Δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Νοέμβριο του 2019  και αφού ανέλαβε η καινούργια διοίκηση της Ένωσης Γονέων,  με την  φοβερή ομάδα ομάδα που έχουμε, πάμε σε όλα τα σχολεία του δήμου, και κάνουμε  λεπτομερή καταγραφή των αναγκών.

Στις 29/11 ένα μήνα μετά από τότε που ζητήσαμε να συναντηθούμε με το Δήμαρχο,πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή, όπου  συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι άμεσες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια για τα οποία εμείς φωνάζαμε. Εκατοντάδες προβλήματα, στάζουν νερά, τουαλέτες, είναι όλα  καταγεγραμμένα.
Η κατάσταση των σχολείων κατά τη γνώμη μας είναι τραγική αυτή τη στιγμή και δεν είναι ανάλογη ενός πλούσιου σε εισαγωγικά δήμου, ο οποίος θέλει να λέγεται τουριστικός.
Ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε για άμεσες παρεμβάσεις στα σχολεία, για επισκευές σχολικών κτιρίων.
Μεταφέραμε λοιπόν στους συλλόγους και στα μέλη μας το αποτέλεσμα της συνάντησης, εφησυχασμένοι  ότι τα προβλήματα  δεκαετιών  δρομολογούνται και θα μπουν σε μια σειρά.
Βάσει όλων των παραπάνω και λόγω της δέσμευσης και της διαβεβαίωσης του δημάρχου ψήφισα και τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη την απογοήτευσή μου τον Ιανουάριο του 2020 όταν βλέπω στο θέμα 18 στις 29 Ιανουαρίου του 2020 εισήγηση  του ίδιου του  δημάρχου, όχι για μελέτη στη Μεσορράχη όπως όλοι περιμέναμε και  όπως όριζε η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ,  αλλά για μία εκ νέου αναζήτηση οικοπέδου στο Σταυρό.
Δηλαδή  ένα οικόπεδο για το 5ο Δημοτικό και ένα νέο οικόπεδο για 2ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο.
Πήγαμε πάλι πίσω!
Πραγματικά βγήκα έξω από τα ρούχα μου!
Έκανα δική μου πρόταση στην οποία έλεγα ότι “ναι, να βρούμε ένα οικόπεδο στο 5ο Δημοτικό στο Σταυρό, αλλά να πάμε άμεσα και να ξεκινήσει η μελέτη για την Μεσορράχη». Δυστυχώς η πρότασή μου δεν πέρασε. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, ένιωσα ότι χάνουμε πάλι χρόνο, τα 10 χρόνια δεν ξέρω πόσο θα φτάσουν. 

Οι εξελίξεις όμως πρόλαβαν την κατάσταση και μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έρχεται ένα έγγραφο από την ΚΤΥΠ  δηλαδή ο παλιός  οργανισμός σχολικών κτιρίων, η οποία ενημερώνει το δήμο, ότι “αν υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο εμείς θα αναλάβουμε να κάνουμε τα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ”. Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα και εμένα και όλους τους γονείς. 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  19/2 έκανα μία πρόταση ότι,από τη στιγμή που μας πρόλαβαν οι εξελίξεις, θα έπρεπε τώρα να αναιρέσουμε την απόφαση του Ιανουαρίου και να ψηφίσουμε για να προχωρήσει η Μεσορράχη.   Δυστυχώς με μεγάλη μου έκπληξη, απογοήτευση και στενοχώρια ούτε αυτό έγινε.  Δεν δέχτηκαν να ψηφίσουν αυτή την πρόταση, αλλά ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τον κ. Μαρίνο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο τεχνικών υπηρεσιών, ο οποίος θα αναλάβει να καταθέσειτο φάκελο της Μεσορράχης στην ΚΤΥΠ.

Για μένα, από μόνο του όλο αυτό είναι παράλογο.
Πως εμείς θα καταθέτουμε φάκελο στην ΚΤΥΠ αφού η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι να ψάξουμε άλλο οικόπεδο?

Σαν Ένωση έχουμε στείλει ένα έγγραφο από τις 8  Μαΐου 2020 στο οποίο ζητάμε να ενημερωθούμε ενδελεχώς για το τι συμβαίνει με το θέμα Μεσορραχης. Απάντηση δεν έχουμε λάβει.

Ο δήμαρχος έφερε κάποια επιχειρήματα “εναντίον” της Μεσορραχης όπως  ότι το οικόπεδο έχει πολύ μεγάλη κλίση και θα χρειαστεί μεγάλη εκσκαφή. Αναρωτιέμαι, η εκσκαφή κοστίζει πιο πολύ από ένα νέο οικόπεδο?

Δεν γνωρίζουμε  καν αν έχει κατατεθεί ο φάκελος, αν ετοιμάστηκε, αν επικαιροποιήθηκε, δεν ξέρουμε  εάν υπάρχει χρονικό όριο για να κατατεθεί αυτός ο φάκελος και ο μεγάλος μου φόβος  είναι να μη χάσουμε πάλι την χρηματοδότηση  όπως τη  χάσαμε και στα σχολεία της Νεάπολης. Δεν παίρνει άλλη καθυστέρηση! 

Είναι καλό να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας να ακούμε και λίγο την αντιπολίτευση. Έχω ψηφίσει πολλές φορές σωστά πράγματα που έχει φέρει στο συμβούλιο  η δημοτική αρχή και περίμενα το ίδιο να κάνουν και αυτοί για κάτι που είναι λογικό και σωστό. Βλέπω όμως με μεγάλη μου θλίψη ότι αυτό δεν γίνεται.»
Η κ. Γάλλου μίλησε και για την προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ένωση Γονέων για να επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ η ανάγκη των οποίων καταγράφηκε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έκανε ο Ένωση το προηγούμενο διάστημα που συμπληρώθηκαν πάνω από 400 αιτήσεις ενδιαφέροντος για ΚΔΑΠ αλλά και ΚΔΑΠ ΑμεΑ που όπως τόνισε θα πρέπει να λειτουργούν όλο τον χρόνο για τις ανάγκες όλων των παιδιών.
Η πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τον δήμαρχο και παρά τις δεσμεύσεις του, προς την Ένωση Γονέων, ότι οι επισκευές στα σχολικά κτίρια  θα ξεκινούσαν με το κλείσιμο των σχολείων, για να είναι έτοιμα  την νέα σχολική χρονιά να υποδεχτούν τα παιδιά, τώρα ο δήμαρχος μιλάει για Αύγουστο – Σεπτέμβριο πράγμα που «φαίνεται αδύνατον να προλάβουμε την νέα σχολική χρονιά».
«Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση για κανένα θέμα … ακόμα περιμένουμε»
κατέληξε.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση

Σχετικές δημοσιεύσεις