Η Μαρία Φαζού στο Λατώ fm: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας, όλοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού χρήζουν στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις – Να πάρουν μέρος όλοι οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας»

Για τις αγωνίες των εργαζομένων ενοψει του ανοίγματος του τουρισμού και τη σημασία των  προγραμμάτων κατάρτισης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού.

«Τα εποχικά ξενοδοχεία σε 15 μέρες σιγά-σιγά ανοίγουν τις πόρτες τους αλλά δυστυχώς με πολύ χαμηλές πληρότητες. Πρωτόγνωρο καλοκαίρι. Για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι μετά από τα 10 δύσκολα χρόνια της κρίσης συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα αυτό είναι ξεκάθαρο.

Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, περνούν οι μέρες οι μήνες και οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους δεν έχουν πλέον αντοχές και αυτό το επιβεβαιώνουν καθημερινά τα απελπισμένα μηνύματα που λαμβάνουμε. 9 μήνες άνεργοι ! 

Αυτό τα λέει όλα.

Που να φτάσουν 800 ευρώ από τον Απρίλιο; Πώς να ζήσουν οι ίδιοι και κατ επέκταση οικογένειάς τους; 

Όλοι οι εργαζόμενοι χρήζουν στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις! 

Μόνοι τους μπορούν να δηλώνουν ότι είναι άνεργοι μέσω του ΕΡΓΑΝΗ αυτό είναι ξεκάθαρο!

Δεν είναι δύσκολο αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.


Ο σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου επαγρυπνεί για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή παραλείψεων ή αδικιών.


Τελικά η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 13/6  με τις επεξηγήσεις του νομού, μας μπέρδεψε περισσότερο, πολλά κενά και ερωτήματα που άμεσα πρέπει να απαντηθούν γιατί έχουμε φτάσει στις  22 Ιουνίου. Σε συνεργασία με τη νομική μας σύμβουλο την κυρία Σοφία Μακατουνακη τον επιθεωρητή κ Λασθιωτάκη το Εργατικό Κέντρο και την ομοσπονδία μας συζητήσαμε όλα αυτά τα προβλήματα και στείλαμε ξανά επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και την κοινοποιήσαμε και στις αρμόδιες υπηρεσίες με ερωτήματα και παρατηρήσεις σχετικά με την κοινή Κ.Υ.Α.  και ζητάμε να διευκρινιστούν όλα αυτά.


Ζητάμε υποχρέωση επαναπρόσληψης για τη σεζόν 2020 σε όλες τις επιχειρήσεις  για όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν το 2019 είτε έκαναν αίτηση επαναπρόσληψη μέσω σωματείου τους είτε όχι. Η επαναπρόσληψη να έχει αναδρομική ισχύ από 1/6 του 2020 και αν ορισμένοι εργοδότες αρνούνται να δηλώσουν, που αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, τους εργαζόμενους τους, να προβλεφθούν κυρώσεις.

Να υπάρξει πρόβλεψη στην περίπτωση των εργαζομένων που θα ανακληθούν οι συμβάσεις τους. Επίσης να υπολογίζεται το ποσοστό 17% των μαθητών στους πραγματικά απασχολούμενους.

Στα  ξενοδοχείο 12 μήνης λειτουργίας οι εποχικά εργαζόμενοι είναι εκτός των ρυθμίσεων! Γιατί; 

Για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψη, να δοθεί η επιδότηση σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν επιδοτηθεί  το 2019-20 χωρίς να τους βάζει χρονικό περιορισμό από Σεπτέμβριο  έως Φεβρουάριο. Τι διάταξη είναι αυτή;


Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που φέτος θα πάνε στον εργοδότη Ποιος έχει την υποχρέωση να κάνει την επαναπρόσληψη και στη συνέχεια την αναστολή της σύμβασης του;

Στις επιχειρήσεις που θα θέσουν μέρος του προσωπικού τους σε αναστολή είτε για όλη την τουριστική περίοδο είτε για συγκεκριμένο διάστημα, η αναλογία των επιδομάτων εορτών και αδείας που αφορά το χρονικό διάστημα που ο εργαζόμενος θα τίθεται σε αναστολή από ποιον θα καταβληθούν;

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν από ποιον θα καταβληθεί η αναλογία των επιδομάτων;

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που η σύμβασή τους θα τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την τουριστική περίοδο του 2021.

Οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που προσλαμβάνουν ορισμένους εποχικούς εργαζόμενους μπορούν να τους θέτουν  σε αναστολή;

Επίσης θερινή  επιχείρηση που εκτάκτως λειτούργησε το χειμώνα για λίγες μέρες και είχε κάνει προσλήψεις, οι εργαζόμενοι πώς αντιμετωπίζονται κατά την τουριστική περίοδο του 2020; 

Αυτοί οι εργαζόμενοι για “δύο ένσημα” που έχω πει άλλες φορές δεν μπόρεσαν να πάρουν τη στήριξη!

Η επιδότηση των εποχικά απασχολούμενων από 100 σε 50 ένσημα που έκανε το Υπουργείο και πολύ καλά το έκανε, αφορά την τακτική επιδότηση και όχι εποχικό επίδομα!

Πολλά και σύνθετα και πολύ σημαντικά ερωτήματα και πρέπει άμεσα να απαντηθούν.

22 Ιουνίου σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Για τα προγράμματα κατάρτισης 

«Καλούμε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα  της Περιφέρειας για να κατανοήσουν όλοι οι εργαζόμενοι τι πρέπει να κάνουν την ατομική τους ασφάλεια αλλά και των επισκεπτών. Το παρακολούθησα και είναι πολύ σημαντική  εκπαίδευση. Είναι δωρεάν, είναι διαδικτυακή εκπαίδευση 10 ωρών.

Έχουν μείνει δύο τετραήμερα από Τρίτη έως Παρασκευή στις 23 με 26 Ιουνίου και στις 30 με 3 Ιουλίου. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και αυτό μας χαροποιεί. Θέλουμε να μη μείνει κανείς χωρίς αυτή την πιστοποίηση».

Σχετικές δημοσιεύσεις