Μανώλης Πεπόνης «Tην επιδότηση του εισιτηρίου ή μία μεγάλη έκπτωση θα ζητήσουν από τον ΟΑΕΔ το Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου σε συννενόηση με τους συνδέσμους ξενοδόχων για να «φτάσει» ο Κοινωνικός Τουρισμός και στα νησιά».

Πόσο απέχει η πραγματικότητα από τις εξαγγελίες; Τι θα γίνει με τον Κοινωνικό Τουρισμό; Ποιοι θα πάρουν και για πόσο ταμείο ανεργίας; Ποιοι και πως θα εργαστούν; Πόσα ένσημα χρειάζονται….πολλά τα ερωτήματα από την πλευρά των εργαζομένων που ζητούν απάντηση.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης  απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα στη Δέσποινα Κουτάντου και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά»  λέει :  «Aνακοινώνονται πολλά και διάφορα, ακούει ο κόσμος νομίζει ότι λύθηκε το πρόβλημα του και όταν πάει στο “γκισέ” δεν ισχύουν πολλά, ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους μικρομεσαίους».
Για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού τόνισε :
«Σίγουρα ο κόσμος είναι πιεσμένος, δεν ξέρει αύριο το πρωί αν θα πάρει τα 400 ευρώ αν δεν πάρει τίποτα ή τι θα κάνει όλο το καλοκαίρι, αν δεν πιάσει δουλειά, όμως από την άλλη μεριά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι για αυτή τη στιγμή, για τον επόμενο μήνα και το μεθεπόμενο, είναι για ένα ολόκληρο χρόνο και προσφέρει 5 μέρες στην Ελλάδα όλη την Ελλάδα με ένα ελάχιστο ποσό 8 ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Καλύπτει τη διαμονή για πέντε βράδια. Οι άνθρωποι που θα έχουν τη δυνατότητα να το “εκμεταλλευτούν” θα βγουν στην κάθε τοπική αγορά και έτσι έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια είναι ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ένα μικρό – μικρομεσαίο ξενοδοχείο θα ωφεληθεί, η αγορά θα ωφεληθεί. Πολλοί θα  πούνε «μα καλά τώρα, εδώ ο κόσμος δεν έχει δουλειά»… και τα λοιπά. Προσπαθούμε όμως με κάθε τρόπο και από πού μπορούμε σπυρί σπυρί, για πέντε μέρες τώρα για πέντε μέρες το καλοκαίρι να υπάρχει και αυτό και για τα  μικρά ξενοδοχεία και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές αγορές.
Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε να δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι με τη μεταφορά, η οποία για την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά είναι απαγορευτική. Δηλαδή π.χ. μία διμελής οικογένεια για πέντε μέρες με 100 ευρώ μπορεί  να πάει σε ένα ξενοδοχείο, αλλά η μεταφορά είναι το πρόβλημα. Από τον Πειραιά για να έρθει στην Κρήτη μία οικογένεια με ένα αυτοκίνητο στο κάτω-κάτω χρειάζεται περίπου  400 ευρώ πήγαινε-έλα. Θα επιλέξει λοιπόν να κινηθεί οδικώς κάπου κοντά. 
Έχω συναντηθεί και με τους προέδρους  ξενοδόχων Ιεράπετρας και Σητείας και ετοιμάζουμε  ένα έγγραφο προς τον ΟΑΕΔ όπου ζητάμε την επιδότηση του εισιτηρίου ή έστω μία μεγάλη έκπτωση η οποία δεν θα ωφελήσει τους κοινωνικούς τουρίστες και τις ακτοπλοϊκές και τα λοιπά οι οποίες και αυτές περνάνε κρίση προφανώς.
Είμαστε σε επαφή και με τους υπόλοιπους συνδέσμους ξενοδόχων Κρήτης και Ρόδου  και με τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα για  να φύγει αυτό το κείμενο.   Είναι μισό εκατομμύριο κοινωνικοί τουρίστες που μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος, καταλαβαίνετε ότι για τον εσωτερικό τουρισμό είναι μεγάλη τόνωση και ειδικά για τα μικρά ξενοδοχεία.

Για όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για το  Ταμείο Ανεργίας ο κ. Πεπόνης είπε:  «Σε όσους  τελειώνει η επιδότηση ανεργίας  το Μάιο θα πάρουν ακόμα δύο μήνες.

Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε. Αυτό που έχει βγει μέχρι τώρα, είναι ότι όσα ξενοδοχεία δεν ανοίξουν, οι εργαζόμενοι θα πάρουν ταμείο ανεργίας για τέσσερις μήνες από κει και πέρα από δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο. Τι θα γίνει από τους τέσσερις μήνες και μετά, τι θα γίνει με αυτούς που θα πάνε να δουλέψουν, ποια σύμβαση θα ισχύσει ,πια δεν θα ισχύσει, εάν είναι τετράωρα αν είναι εκ περιτροπής εργασία… είναι ένας κυκεώνας. Λέμε κάτι και μπορεί σε μία ώρα να μην ισχύει. Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε και κάποια πράγματα τα προωθούμε και πιστεύουμε ότι ορισμένες αλλαγές γίνονται. Όχι όμως αυτές που θέλουμε και όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. 
Θα πρέπει να γίνουν πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα στα εργασιακά.  Τι θα ισχύσει για όσους δεν θα εργαστούν καθόλου; 
Θα μπουν  τέσσερις μήνες στο ταμείο και  το χειμώνα πώς θα τον βγάλουν;
Επιμένουμε να γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα, πιο αναλυτικά γιατί βγαίνει κάποιος,  κάνει εξαγγελίες, ακούγονται όλα ωραία και  όταν έρθει η στιγμή του ταμείου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.  Τα μισά από αυτά των εξαγγελιών δεν ισχύουν ή τα μισά έχουν αλλάξει.

Αναφερόμενος στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Αντιπεριφέρεια ο κ. Πεπόνης εξέφρασε την πικρία του για τη μικρή σε σχέση με τις άλλες περιοχές των Μεραμπελλιωτών λέγοντας :
«Κάναμε μία συγκέντρωση, είχε επιτυχία, δεν ήταν βέβαια ο κόσμος που έπρεπε να είναι, για να τα λέμε και ξεκάθαρα.  Δεν επιτρέπεται δηλαδή να είναι μισοί από τη Σητεία και την Ιεράπετρα τον Μακρύγιαλο και οι υπόλοιποι μισοί από το Μεραμπέλλο.
Καλό είναι και να ρωτάμε και να γράφουμε και να διαμαρτυρόμαστε μέσω του Facebook αλλά ξέρετε , δεν το φοβούνται το facebook όπως νομίζουμε όλοι.  Αυτό που φοβούνται είναι όταν 1000 άτομα βγουν στο δρόμο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και λυπάμαι που δεν θα αρέσει σε κάποιους που το λέω αλλά έτσι είναι.  Γιατί ξέρετε αυτή είναι η δύναμή μας. Όταν και εμείς διαπραγματευόμαστε, όταν πιέζουμε, όταν καταγγέλλουμε πρέπει να ξέρουμε ότι για αυτούς που τα κάνουμε όλα αυτά, είναι και αυτοί έτοιμοι  ανά πάσα στιγμή να αφήσουν τον καναπέ τους.» κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com