ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Έναρξη προβολών με την πολυβραβευμένη ταινία ‘Ζ’ του Κώστα Γραβά

Με το εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ ‘Ζ’ ξεκινούν οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 21:30,  στον δημοτικό, θερινό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’, θα προβληθεί η βραβευμένη στις Κάνες ταινία του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, παραγωγής Γαλλίας-Αλγερίας 1969 και διάρκειας 127′.

Το ‘Ζ’, που έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα και ΄Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, βασίζεται στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και έχει σαν κεντρικό χαρακτήρα ένα δικαστή που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με την δολοφονία ενός εξέχοντος πολιτικού της αριστεράς, ενώ οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και ο στρατός προσπαθούν να καλύψουν την συμμετοχή τους. Είναι μια καταγραφή των γεγονότων τα οποία ακολούθησαν την δολοφονία του πολιτικού και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 και τον χειρισμό της υπόθεσης από τον ανακριτή και μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.

Κορυφαίο δείγμα πολιτικού κινηματογράφου, η ταινία είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό επειδή, την εποχή της κυκλοφορίας της, η Ελλάδα βρισκόταν επί δυο χρόνια υπό στρατιωτική δικτατορία. Γυρίστηκε στο Αλγέρι και τους ρόλους ερμηνεύουν σπουδαίοι ηθοποιοί: Υβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν και η εμβληματική Ειρήνη Παπά, ενώ η μουσική επένδυση της ταινίας είναι του Μίκι Θεοδωράκη. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στο σύνθημα ‘Ζει, Ζει’ που ακούγονταν στις διαδηλώσεις μετά την δολοφονία του Λαμπράκη.

Αν και η χώρα ή τα πρόσωπα δεν κατονομάζονται, ο Κώστας Γαβράς  ολοκληρώνει ένα τολμηρό, ζωτικής σημασίας πορτρέτο του κοινωνικού αδιεξόδου της περιόδου πριν την δικτατορία των συνταγματαρχών,  που καθήλωσε το παγκόσμιο κοινό. Ακολουθεί πρόσωπα, διαδικασίες και αλήθειες κρυμμένες στη σκιά πλέκοντας ένα θρίλερ που ανεβάζει τους παλμούς, όχι μέσα από υπερβολές και φτηνές ανατροπές, αλλά εντοπίζοντας με σχολιαστικότητα τον πολιτικό τρόμο.

Πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, soundtrack στην ιστοσελίδα μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com