Κοροναϊός: Έρχονται οικονομικά μέτρα – Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπλοκές της επιδημίας του κοροναϊού σχεδιάζει η κυβέρνηση.  
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα πρώτα μέτρα στήριξης θα αφορούν τις επιχειρήσεις που υφίστανται κόστος εξαιτίας αποφάσεων της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, όπως π.χ. κινηματογράφοι ή θέατρα που θα παραμείνουν κλειστά για κάποιο χρονικό διάστημα.   Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι η αναστολή των φορολογικών, ίσως και των ασφαλιστικών, υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο βοηθάει στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους, χωρίς να έχει δημοσιονομικό κόστος.
Με την ελπίδα να ανακάμψει η οικονομία αργότερα μέσα στη χρονιά, θα μετατεθούν για τότε οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.  
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες και περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι παροδικό.
Προς το παρόν, το τοπίο των οικονομικών επιπτώσεων εξακολουθεί να είναι θολό, καθώς δεν είναι γνωστές η διάρκεια και η ένταση της επιδημίας, ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «χρειάζονται οριζόντιες, κεντρικές, ευρωπαϊκές πολιτικές» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που συζήτησε και το Eurogroup.   Συγκεκριμένα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προβλέπεται η εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με «ασυνήθιστα γεγονότα», όπως είναι η αντιμετώπιση του κοροναϊού, από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα, ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια και έδωσε μια πρόγευση των μέτρων που ετοιμάζονται λέγοντας ότι κάποια «άπτονται του υπουργείου Ανάπτυξης».  
Σημείωσε, εξάλλου, ότι γίνεται ήδη αξιολόγηση των επιπτώσεων σε τουρισμό και ναυτιλία, δύο τομείς που ενδιαφέρουν πολύ την Ελλάδα, πως παρακολουθούνται οι αφίξεις ταξιδιωτών στο «Ελ. Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι πρώτες επιδράσεις φαίνονται, αλλά η ένταση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, είπε. ΠΗΓΗ  
lifo.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις