Κοινή Ανακοίνωση 4 Συλλόγων Εστίασης της Κρήτης «Μέτρα ανακούφισης σε επίπεδο «ασπιρίνης» λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά…»


Αγαπητοί  Συμπολίτες

                Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής , μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό , (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση) , δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού .

Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης , ΕΝΦΙΑ , τέλος επιτηδεύματος , εισφοράς αλληλεγγύης , αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42 ,5% , αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης , δημοτικά τέλη , τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου , πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός .

Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση , προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% (Μάιος του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο , και ενώ μετρούσε τι ς πληγές του , με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος . Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19.

Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά , ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Α . 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες , δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο , μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους .

 ΠΡΟΤΑΣΗ 

 •  Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε.
 • Αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία , ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο . Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων .

ΠΡΟΤΑΣΗ 

 • Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων .
 • Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ . Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία .)
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Υποχρεώσεις προς Τράπεζες (δάνεια)
ΠΡΟΤΑΣΗ 
 •  Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20
 • Ενοίκια. Η μείωση κατά 40% των ενοικίων , για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αφενός από κλειστές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60% ιδιαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια .

ΠΡΟΤΑΣΗ 

 • Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020 .
 • Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτης κατοικίας .

  Επίσης :

 •  Οικονομική εφάπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12ης & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.
 • Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του .
 • Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα .
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση της προκαταβολής για το οικονομικό έτος 2020 .
 •  Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών .
 •  Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ που δίνουν μια άνιση μάχη , ελλιπώς εξοπλισμένοι ,  αποτέλεσμα της διαχρονικά υποχρηματοδότησης  της υγείας.

Οι Σύλλογοι

Το Σωματείο Καφέ- Εστίασης Ιεράπετρας

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης & Συναφών Επαγγελμάτων Δ.Ρεθύμνης

Ο Σύλλογος Kκαταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δ. Σητείας. 

Ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις