Ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου για τον ιερέα στη Κύπρο

Ομόφωνη απόφαση για καθαίρεση του Ιερέα που καταδικάστηκε και εκπλήρωσε ποινή φυλάκισης για σεξουαλική παρενόχληση της Έλενας Φραντζή πήρε σήμερα Τετάρτη 18/4/2018 η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια συνεδρίας. Πρόκειται για ιστορική απόφαση που δεν ελήφθη ποτέ στο παρελθόν. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί, εξέτασε τα γεγονότα της υπόθεσης εναντίον της Έλενας Φραντζή. Ο Μητροπολίτης Κύκκου δήλωσε ότι ο ιερέας έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση αν θεωρεί ότι αδικείται από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive.com, η Ιερά Σύνοδο έλαβε ομόφωνα την απόφαση για την καθαίρεσή του, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως στις αιτίες περιλαμβάνεται ο συγκυλισμός, όπως χαρακτηρίζει η εκκλησία την επαφή άνευ συνουσίας. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Η Ιερα Συνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσόστομου και εξέτασε τις υποθέσεις των Ιερέων: α) π. Στυλιανού Σάββα, εξ Εργατών …. και αποφάσισε τα κάτωθι: Για μεν τον π. Στυλιανό Σάββα, μετά από αίτημα του οικείου Μητροπολίτου, για παραπομπή της υπόθεσης του στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και μετά από έγκριση του αιτήματος του Πανιερωτάτου από την Ιερά Σύνοδο, το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αφού συνήλθε σε κανονική συνεδρία, αποφάσισε, ομοφώνως, την εκ της ιερωσύνης καθαίρεση του π. Στυλιανού Σάββα και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών, για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το γραπτό αίτημα του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, στην εκκλησία του οποίου εκτελούσε μέχρι πρότινος τα καθήκοντά του ο ιερέας. Υπενθυμίζεται πως είναι ο ίδιος Μητροπολίτης που είχε απευθυνθεί το 2011 στον ψυχίατρο και Πρόεδρο της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης Γεώργιο Νικολαΐδη, με την έκθεση του τελευταίου να αναγνωρίζει πως η Έλενα Φρατζή ήταν ένα «πολυθυματοποιημένο» παιδί, όρος τον οποίο αποδίδουν οι επιστήμονες σε παιδιά που έχουν πέσει θύμα πολλαπλών κακοποιήσεων.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης, αν και η Έλενα συνεργάστηκε πλήρως με τον ψυχίατρο, «η εξέταση του φερόμενου ως δράστη (σ.σ. του ιερέα) δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης συνεργασίας από πλευράς του». Υπενθυμίζεται πως η Έλενα Φραντζή δόθηκε από μικρή ηλικία σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Την κοπέλα ανέλαβε ένας ιερέας και η γυναίκα του. Η Έλενα ήδη από τα 10 της χρόνια είχε καταγγείλει στο Γραφείο Ευημερίας ότι ο θετός της πατέρας την κακοποιούσε σεξουαλικά και πως η μητριά της της ασκούσε σωματική βία. Ωστόσο κανείς δεν πίστεψε τις κατηγορίες της, με την είδηση του θανάτου της τον περασμένο Μάρτιο να αντιμετωπίζεται ως αυτοκτονία. Πηγή: thepressproject.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com