Ηράκλειο – Στο δρόμο και χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες οικογένειες

Του Λευτέρη Βαρδάκη
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αλλά και πολλές οικογένειες να μείνουν στο σκοτάδι καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή οδηγούνται σε λουκέτο.

«Αλυσίδα» οι επιπτώσεις

Οι μηδενικές τουριστικές ροές έχουν συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως τον αγροτικό ,των αερομεταφορών, της ενοικίασης αυτοκινήτων, των ταξιδιωτικών γραφείων, των μεταφορικών μέσων, των ξεναγών, των επισιτιστικών επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο και διευρύνοντας τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοιού.

Με απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό αλλά και τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς σπίτι αφού αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους αναδεικνύει με παρέμβασή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Στην ανοιχτή επιστολή το ΕΚΗ επισημαίνει ότι, καθημερινά είναι αποδέχτης της απόγνωσης των εργαζομένων που έχει φτάσει ήδη στο απροχώρητο, λόγω της παρατεταμένης ανεργίας.

Αδυνατούν, τονίζεται, όχι μόνο να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών τους, αλλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ειδοποιητήρια για εξώσεις και διακοπές ρεύματος.

 

«Έκρηξη» της κοινωνίας

Στην επιστολή που αποτελεί και “καμπανάκι¨κινδύνου για την κοινωνική συνοχή ζητείται από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για αναστολή εξώσεων και διακοπών ρεύματος για όσο διαρκεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η ανεργία τους.

Διαφορετικά, καταλήγει η επιστολή, πολύ σύντομα θα υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής κρίσης, αλλά και κοινωνικής έκρηξης.

Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό

Ο τουρισμός στη χώρα δέχεται τη φετινή χρονιά το πιο μεγάλο πλήγμα εδώ και δεκαετίες καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με «λουκέτο», ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι με αναστολή συμβάσεων ή έχουν μείνει άνεργοι.

Η συντριπτική πλειονότητα έχει εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης, καθώς εργάζονται ως εποχικοί ή εξτρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Από την άλλη, όσοι εξακολουθούν να απασχολούνται έρχονται αντιμέτωποι με την ισοπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την εκ περιτροπής εργασία και τα εξαντλητικά ωράρια.

Οδυνηρή η κατάσταση

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία του νησιού είναι οδυνηρές και οι εργαζόμενοι παραμένουν αβοήθητοι από την πολιτεία, με τους περισσότερους να
αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης.

Αποκαρδιωτικές ήταν οι εικόνες που κατέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο φακός του ekriti.gr από το κέντρο του Ηρακλείου.Στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους αρκετές είναι οι βιτρίνες στις οποίες φιγουράρουν ενοικιαστήρια ή εκποιήσεις σε τιμές κόστους λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Πηγή ekriti.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com