Ίωση Καστάνης Ρυτίδωσης τομάτας -πιπεριάς. Ολοκλήρωση ενημέρωσης/ συμπεράσματα

Ενημερώνουμε τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας και  Μακρύ Γιαλού ότι ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις με θέμα την Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης σε καρπούς τομάτας και πιπεριάς και τους τρόπους διαχείρισης αυτού του επιβλαβούς ίου.

Τις ενημερώσεις παρακολούθησαν άνω των 200 παραγώγων και γεωτεχνικών και τα συμπεράσματα που μπορούμε να αναφέρουμε, επιγραμματικά είναι τα εξής:

Είναι ένας νέος, πολύ επικίνδυνος ιός, κυρίως για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς. Ο υψηλός βαθμός μολυσματικότητας, η εμμονή του ιού σε επιφάνειες και στο έδαφος (έως και 6 μήνες), η εύκολη μετάδοση κυρίως με τις καλλιεργητικές εργασίες και εργαλεία , είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της Ίωσης.

Η προσβολή από σπόρο είναι πιθανή σε ποσοστό 0,3%. Αυτή η πιθανότητα ελέγχεται από την ελλη-νική πολιτεία με 100 % έλεγχο σπορομερίδων όπου εισάγονται από τρίτες χώρες και με επιπλέον οδηγία για λεπτομερή διασταυρωτικό έλεγχο σε όλες τις παρτίδες που προέρχονται από την Ευρω-παϊκη Ένωση. Κρίσιμα στάδια για την επιτυχημένη διαχείριση του ιού είναι, η χρήση υγιούς πολλα-πλασιαστικού υλικού, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής στον χώρο του θερμοκηπίου και στις καλλιε-ργητικές εργασίες. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στον θερμοκήπιο χωρίς απολύμανση υποδημάτων, ρούχων και χεριών. Σημαντικό επίσης είναι η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών (για την παροχή βοήθειας) και σε περίπτωση προσβολής, η διαχείριση γίνεται αποκλειστικά στο σημείο της προσβολής και όχι σε ολόκληρη την μονάδα. Βασικό υλικό απολύμανσης είναι το χλώριο, είτε κοινή χλωρίνη εμπορίου(40 ml /lit) είτε εξειδικευμένες ταμπλέτες για μεγαλύτερη διάρκεια.Πλήρης οδηγός με επιπλέον πληροφορίες διατίθενται στο site:

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

Την διοργάνωση ανέλαβε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και την επιτυχία της σφρά-γισαν οι συντελεστές που την αγκάλιασαν και υλοποίησαν.Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσία και συνεργασία τους, στο ιδιαίτερα κουραστικό πρόγραμμα, του ομιλητές κ. Αραμπατζή Χρήστο και κ. Ντουλμπέρη Λάμπρο.

Ευχαριστούμε επίσης για την συνεργασία την Δ.Α.Ο.Κ. Λασιθίου , Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ιεράπετρας για την παραχώρηση της αίθουσας Μέλινα Μερκούρη και την πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβούλιου στον Κουτουρά.

Ευχαριστούμε τα παρακάτω καταστήματα της περιοχής μας για την ευγενική χορηγία των προϊόντων τους στην εξαγωγή των ενημερώσεων: 1)  ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ – 2) S/M TO ΚΗΠΟΥΛΙ                 3) ΣΗΦΗΣ-ΜΙΝΙ MARKET  4 ) ZAX. BELISSIMO  ZAX. CHOCOLICIUS –  5) ZAX. DELICATTO           6) ZAX. ΒΥΖΑΝΤΙΟ – 7) ZAX. ΚΟΡΝΑΡΟΣ –  8) ZAX. ΚΟΡΟΝΑΤΟ  –  9) ZAX. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ          10)ZAX. ΠΕΡΥΣΣΙΝΑΚΗΣ  –  11)  ZAX. ΤΑΡΤΟΥΦΟ –  12) ZAX.- ΚΑΦΕ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Τέλος, ευχαριστούμε τους παραγωγούς που παραβρεθήκαν στις συναντήσεις και προσδοκούμε οι πληροφορίες που ακουστήκαν να γίνουν πράξη στην καθημερινότητας μας, για το καλό όλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com