Η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού στο Λατώ fm: «Είδαμε λίγο ‘φως’ στον ορίζοντα με τα μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους, αρκεί αυτά να εφαρμοστούν – Σημαντικό να υπογραφεί εκ νέου τοπική συλλογική σύμβαση του νομού Λασιθίου»

«Είδαμε λίγο φως στον ορίζοντα μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους, αρκεί βέβαια να εφαρμοστούν στο σύνολό τους» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό για τα μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου Μαρία Φαζού.

«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος χαμένος. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται ποτέ. 
Η επιμονή στον αγώνα μας “οδήγησε” το υπουργείο Εργασίας να κινηθεί σε θετική κατεύθυνση και να ικανοποιήσει τα δίκαια και νομικά τεκμηριωμένα αιτήματά μας.

Είναι  σημαντικό να υπογραφεί εκ νέου τοπική συλλογική σύμβαση του νομού Λασιθίου. Προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, προστατεύει και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δίνεται η δυνατότητα στις εποχικές επιχειρήσεις να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων τους από την 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου  βρει και να τους βάλουν όλους σε αναστολή δεν ανοίξουν.

Σε όλο το νομό Λασιθίου οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είναι πάνω από 8.000.


Επίσης σημαντικό είναι ότι θα είναι άκυρη οποιαδήποτε καταγγελία σύμβαση και μείωση του προσωπικού στις επιχειρήσεις έως 30/9. Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν θα μπορούν να κάνουν ανάκληση των αναστολών ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας.

Με 20% θα μπορούν το ⅓ των εργαζομένων με το 50% τα 2/3 και με το 80% της πληρότητας θα πρέπει να παίρνουν όλο το προσωπικό.

Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για να δούμε κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα αυτά. 

Χθες ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Κόντογλου είχε μία συνάντηση με τον υπουργό εργασίας για  όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν και ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που κάποιο ξενοδοχείο ή  κάποιος εργοδότης δεν θέλει να προβεί στην αναστολή των συμβάσεων θα έρχεται  το υπουργείο και θα παρεμβαίνει και θα προχωρά την αναστολή το Υπουργείου Εργασίας στους εργαζόμενους αυτούς που ο εργοδότης αρνείται».

Σχετικές δημοσιεύσεις