Η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου στο Λατώ fm: «Καμία μείωση μισθών βάσει της υπογραφείσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αρχίζουν διαπραγματεύσεις και για την τοπική – Καμία εικόνα ακόμη για το πότε θα αρχίσει η τουριστική σαιζόν»

Για την χθεσινή υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό μίλησε η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.


«Η πανελλήνια σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπογράφεται από το 1973 και είναι σε ισχύ. Και από το 2013 είναι κωδικοποιημένη, καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι πολύ σημαντική η σύμβαση που κράτησε τόσα χρόνια αυτό το κόσμο ζωντανό. Αυτό δείχνει ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης και συνέπειας. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες αλλά με τη βοήθεια της μεσολαβήτριας καταλήξαμε σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα που το αποδεχθήκαμε, γιατί μη λύση θα μας οδηγούσε στη διαιτησία και σε ατομικές συμβάσεις. 

Η υπογραφή της σύμβασης είναι καθοριστική για τη σταθερότητα του κλάδου μας γιατί έτσι αποφεύγεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η σύμβαση είναι σε ισχύ από 1/9/ 2020 έως 31/12/2022, δεν δεχτήκαμε μειώσεις στους μισθούς, οι αμοιβές παραμένουν οι ίδιες για δύο χρόνια».

Αναφέρθηκε επίσης σε τρία σημεία που υπάρχει διαφορά (σε χρήματα, ρεπό), ανάλογα και με τις επιμέρους κατηγορίες των ξενοδοχείων. 

Για την κλαδική τοπική σύμβαση εργασίας, η κ. Φαζού τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να υπογραφεί η τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας και είμαστε σε φάση για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έχουμε ορίσει μεσολαβήτρια την κ. Μαρία Ντότσικα, είμαστε αισιόδοξοι και καλούμε τους ξενοδόχους του νομού Λασιθίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ο κίνδυνος μη επίτευξης συμφωνίας δεν μας τιμά καθόλου αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουρισμός ξεκίνησε από τον τόπο μας, έχουμε ευθύνη και για αυτό θα κριθούμε.

Για την απουσία θεσμικού οργάνου των ξενοδόχων του Μεραμπέλλου, τόνισε ότι «είναι μια απορία, κοιτάζουμε να βρούμε λύση και σε αυτό. Η μεσολαβήτρια έχει κάνει κάποιες προτάσεις, θα τις επεξεργαστούμε αυτές και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις έστω με τις δύο πλευρές του νόμου τους ξενοδόχους της Σητείας και τους ξενοδόχους της Ιεράπετρας». 

Στην ερώτηση εάν έχουν δεχθεί απόψεις ξενοδόχων για περίπτωση μη πρόσληψης ξενοδοχοϋπαλλήλων εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι τέτοιο επίσημα στο σωματείο μας. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό και επαφίεται στην κρίση του καθενός, οι εργαζόμενοι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, να ρωτάνε και αν φυσικά ρωτάτε για την προσωπική μου άποψη, είμαι υπέρ του εμβολίου. Εάν οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και ο κίνδυνος του κοροναϊού που ακούμε καθημερινά είναι τεράστιος, θα προτιμήσω το εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων όμως δεν θα είναι επαρκή και θεωρώ ότι εκεί θα υπάρξει το πρόβλημα, όταν θα θέλουν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι για να έχουν την ασφάλεια και δεν θα έχουν τη δυνατότητα. Εάν, πάντως, οι ξενοδόχοι το θέσουν απαραίτητη προϋπόθεση, προκύπτει ηθικό θέμα. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας για το καλό όλων μας, πάνω από όλα προέχει η Δημόσια υγεία και ο τουρισμός πρέπει να ανοίξει με ασφάλεια».

Για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης ξενοδοχϋπαλλήλων που «τρέχουν» μέχρι τις 29/1, τόνισε ότι «θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να μη χάσουν το δικαίωμα αυτό και να έρθουν μέχρι την Παρασκευή». Παράταση δεν θα δοθεί, είπε.

Τέλος, είπε ότι επετεύχθη και η παράταση δύο μηνών για το ταμείο ανεργίας για τους ξενοδοχϋπαλλήλους, καθώς μετά τιθς συναντήσεις που έλαβαν χώρα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί τροπολογία που θα καθορίζει την παράταση των δύο μηνών σε όσους εργαζόμενους λήγει το ταμείο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο». Παράταση πήραν και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό. 

Όσοι εργαζόμενοι δε επισιτισμού και τουρισμού, ανέφερε, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν 50 ένσημα, θα πάρουν και αυτοί δύο μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Επίσης, δεν θίγεται όπως μας διαβεβαίωσε η κυρία Στρατινάκη το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όσων ήταν σε αναστολή σύμβασης μονομερή.

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλό του κλάδου μας και ευχόμαστε η νέα σεζόν να μην έχει προβλήματα της προηγούμενης». Όπως τόνισε, δεν υπάρχει ακόμη «καμία εικόνα για το πότε θα αρχίσει η τουριστική σαιζόν του 2021. Όλες οι αγορές  που σχετίζονται με τον τουρισμό είναι σε lockdown, επομένως δεν κάνουν κρατήσεις, άρα δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η σαιζόν». 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com