Ερώτηση Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις Καθυστερήσεις στην Καταβολή της Έκτακτης Οικονομικής Ενίσχυσης « ΑΜΑΛΘΕΙΑ »

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Ανάπτυξης αναφορικά με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους πααγωγής.

Στην Ερώτησή τους, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως «σκοπός της «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» είναι η οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (Ιόνιο, Βόρειο, Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο κτλ), για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Αρμόδιο δε όργανο υλοποίησής τους ορίστηκε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταθέσει δύο ερωτήσεις – 1259/2023 και 2803/2024 – με αίτημα τον ορισμό ακριβούς χρονοδιαγράμματος καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Απαντήσεις που έλαβαν από τα Υπουργεία στις άνω Ερωτήσεις ήταν πως «δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους

ελέγχους των δικαιούχων.. Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Δυστυχώς, 2 έτη από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα, όπως καταγγέλλουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης».

Κλείνοντας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

1) Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης;

2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα;

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com