Έφυγε” ο Γιώργος Γραμματικάκης- Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας διακεκριμένος επιστήμονας

Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε ο μεγάλος επιστήμονας Γιώργος Γραμματικάκης. Ο φυσικός  που έβαλε την επιστήμη στα σπίτια όλων των Ελλήνων μέσα από τις τηλεοπτικές του εκπομπές «Κόμη της Βερενίκης». Ο άνθρωπος που αγάπησε τη φύση της Κρήτη, τους συντοπίτες του, μιλώντας πάντα στους φοιτητές  και στο ευρύ επιστημονικό κοινό με την ντοπιολαλιά της γενέτειρας  του. Φίλος του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας και των λασιθιώτικων βουνών. Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Γιώργου Γραμματικάκη.

‘Ένα αντίο στο Γιώργο Γραμματικάκη από τη συντακτική ομάδα του latofm.Την απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας, του καθηγητή, πρώην πρύτανη, πρώην ευρωβουλευτή και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη θρηνεί σήμερα η Κρήτη. Ο διακεκριμένος επιστήμονας έφυγε νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια, ωστόσο, δεν τα κατάφερε και σήμερα το πρωί κατέληξε, βυθίζοντας στο πένθος το νησί.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διέγραψε, στη συνέχεια, έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, ο «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα «Νέστωρ», που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.

Εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη, ενώ από το 2012 και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συνεργάσθηκε παλαιότερα με τις εφημερίδες Βήμα και Ελευθεροτυπία, και αργότερα με το διαδικτυακό Protagon. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, ενώ είναι επίτιμος δημότης των δήμων Δράμας και Σητείας. Το 2014 εξελέγη Ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι», και από τότε συμμετέχει στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, και επίσης Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτός από την Κόμη της Βερενίκης, από τις Πα­νεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυ­κλοφορούν επίσης τα βιβλία του Η αυτοβιογραφία του φωτός και Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής, και από τις εκδόσεις Πόλις τα Κοσμογραφήματα (εξαντλημένο). Η Κόμη της Βερενίκης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989, έγινε και τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1.


Πηγή: http://ertnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com