Διθυραμβικές κριτικές για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΣΣΗ

Άκρως εντυπωσιασμένοι στο κλείσιμο της αυλαίας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Φεστιβάλ Philippe Muyl, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιάννης Σολδάτος, οι Πολιτιστικοί Πρεσβευτές της Κίνας και οι βραβευμένοι σκηνοθέτες.

Ο πολυβραβευμένος με χρυσό Λύγκα Γάλλος σκηνοθέτης Philippe Muyl, χαρακτηριστικά ανέφερε: « Είναι ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ του Κόσμου στα οποία συμμετείχα. Είναι ένα φεστιβάλ μοναδικό, η φήμη και η αίγλη του έγκειται στο γεγονός, ότι δεν περιμένει να έρθει ο κόσμος σε αυτό, αλλά πάει εκείνο στον κόσμο και προβάλλει Πολιτισμό. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει εδώ, το πόσο πολύ το αγκαλιάζουν οι θεατές. Είμαι σχεδόν 60 χρόνια σκηνοθέτης και εδώ στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ πήρα μαθήματα κινηματογράφου από την καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βλάσση».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Γιάννης Σολδάτος ανέφερε: «Για 6η χρονιά φέτος, η Ελένη προχωράει πολύ καλά το Φεστιβάλ. Απόψε μια νύχτα γιομάτη θαύματα νύχτα σπαρμένη μάγια. Ο κορμός βέβαια αυτού του φεστιβάλ είναι πάντα το ελληνικό κομμάτι και έχει πάει πολύ μακριά στα πέρατα του κόσμου».

Ο σκηνοθέτης Arthur Balder από τις ΗΠΑ με την ταινία “AMERICAN MIRRORINTIMATIONS OF IMMORTALITY”, μας παρουσιάζει την αποκάλυψη πως η  διάσημη Χολιγουντιανή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον στην πρόσφατη ιστορία της τέχνης αναρριχάται στην επιτυχία και αναγνώριση. Η ταινία απέσπασε 2 βραβεία ( Βραβείο Κοινού και Βραβείο Michel Foucre). Σε δηλώσεις του τόσο επί σκηνής, όσο και στο διεθνή τύπο ανέφερε: «Η ταινία μου προβλήθηκε και σε ελληνικό και σε διεθνές κοινό με άρτια διοργάνωση. Είναι από τα καλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και ιδανικό για Διεθνείς Πρεμιέρες».

O πολυβραβεύμενος Έλληνας σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης με την ταινία «Για Χωρίς Λόγους – Συναντήσεις Με Τον Γιώργο Μανιάτη», απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για το σύνολο του έργου του, και σε συνέντευξη του είπε: «Μια μαγική βραδιά σαν αυτές που μόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ξέρει να προβάλλει».

« Ένα υπέροχο Διεθνές Φεστιβάλ  με υπαίθριες προβολές δίπλα από τη θάλασσα και το βουνό. Μια μαγευτική εμπειρία, μοναδική στη γη», ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο σκηνοθέτης Charles Khuele και παραγωγός Kedi Mathope της ταινίας «NIGHT OF THE MASSACRE»  από τη Νότια Αφρική.  Η ταινία μας παρουσιάζει τον αγωνιστή και ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος Νέλσον Μαντέλα και απέσπασαν το 3ο Διεθνές βραβείο μεγάλου μήκους.

Με χαμόγελα, χιούμορ και εκπλήξεις η τελετή λήξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Συνθέτοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, που από τις εσχατιές του κόσμου ταξίδεψαν και φέτος στο φιλόξενο αραξοβόλι του Φεστιβάλ, πλημμυρίζοντας την παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας που γέμισε ασφυκτικά από δημιουργούς, κινηματογραφιστές από ολόκληρο τον πλανήτη, πρωταγωνιστές και θεατές.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Βλάσση, είπε χαρακτηριστικά στη λαμπερή Τελετή Λήξης το βράδυ της 10ης Αυγούστου 2019:  «Εδώ στην πύλη της Μεσογείου, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων, εδώ στον Νότο, συναντήσαμε  ήχους και εικόνες από όλο τον κόσμο».           

Σε πείσμα των δύστροπων καιρών, η αυξημένη συμμετοχή των κινηματογραφιστών, σε συνδυασμό με τον απέριττο πλουραλισμό στη θεματολογία των ντοκιμαντέρ τους, ανέδειξε ως το φωτεινότερο κινηματογραφικό κέντρο τη νοτιότερη μητρόπολη της Ευρώπης, την Ιεράπετρας Κρήτης.

Για 8 ημέρες, 167 ταινίες από 42 διαφορετικά κράτη – εκ των οποίων 53 διεθνείς συμπαραγωγές, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 1508 αιτήσεις συμμετοχής, δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι η εγγύηση για την επιβίωση της εθνικής, της Ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας ταυτότητας, μέσω ενός θεσμού, που έδειξε την ισχύ του ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Ένας θεσμός που και φέτος συνεχίστηκε με την τελειότητα της ακρίβειας ενός ελβετικού ρολογιού. Μια παγκόσμια κινηματογραφική πραγματικότητα, που εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο από τη ζεστασιά της ελληνικής ψυχής και τα πάντοτε χαμογελαστά πρόσωπα των ακούραστων και δημιουργικών ανθρώπων του Φεστιβάλ.

Στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να διασπείρει την τέχνη του ντοκιμαντέρ, αρωγό είχε φέτος 3 κριτικές επιτροπές με πολυβραβευμένες και διάσημες προσωπικότητες του κινηματογραφικού στερεώματος, την Επιτροπή του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, την Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και την Ειδική Επιτροπή Νέων Κινηματογραφιστών. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ως διεθνής πολιτιστικός θεσμός δεν εστιάζει αποκλειστικά και μόνο σε προβολές ταινιών, αλλά απλώνεται και σε άλλους δομικούς τομείς, ανοιχτούς πάντα στο κοινό.

Παράλληλες εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια, διασκέδαση. Έτσι, για φέτος οι υπαίθριοι χώροι του Φεστιβάλ κοσμήθηκαν από τη συσσωρευμένη γνώση διακεκριμένων προσώπων, οι οποίοι πρόσφεραν απλόχερα την ακαδημαϊκή τους εμπειρία και την κινηματογραφική τους τέχνη. Έτσι οι θεατές, αλλά και οι ίδιοι οι δημιουργοί, είχαν την ευκαιρία θέασης σε 7 διαφορετικά σημεία του Νομού Λασιθίου με κεντρική δεσπόζουσα κυψέλη παραγωγής πολιτισμού, το Τζαμί Ιεράπετρας – στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του.

Θεματολογία όπως:  κοινωνική πραγματικότητα, πορτραίτα – βιογραφίες, πολιτιστικά, ιστορικά, τέχνη, μουσική, fiction, μυθολογίας, καταγραφή μνήμης, οικονομική λιτότητα, ρατσισμός, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, πολιτικές ανισότητες, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η πληγή της ανθρωπότητας -των τελευταίων χρόνων- το μεταναστευτικό, και πολλές άλλες.

Τέλος, για τρίτη συνεχή φορά στην ιστορία του, ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ, φιλοξένησε την ενότητα,  με  θέμα  «Έρευνα και Καινοτομία», μια ενότητα με σημαντικούς στόχους όπως:

  • Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
  • Βελτίωση της  ποιότητας  της  εκπαίδευσης,  της  Δια  Βίου  Μάθησης,  της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασία
  • Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η  ενότητα  αυτή  πραγματοποιήθηκε  στο  πλαίσιο  του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και σαφώς ήταν εξασφαλισμένη η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα 3 – 10 Αυγούστου 2019 σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την Κινέζικη αντιπροσωπεία CHINA DREAM και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών – Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, των Δήμων Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου, του ΕΟΤ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Heritage & Museum of Athens και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ιεράπετρας.

Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι, στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 1 – 8 Αυγούστου 2020, με ισχυρότερη αναμνηστική δόση πολιτισμού, να υποδεχτούμε και πάλι τις προκλήσεις από ολόκληρη τη Γη και να τις προβάλουμε μπροστά σας.

Εξάλλου, ο κινηματογραφικός πολιτισμός αποτελεί το διαβατήριό μας για την παγκόσμια αιωνιότητα.

«Έλα στο Νότο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο!»

ΒΡΑΒΕΙΑ 6ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

1ο Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

L’ UNIONE FALLA FORSE (Ιταλία)

Leli Fabio

 

2ο Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

HUMANITY LAST: REFUGEES STILL HOPE(ΗΠΑ)

Molly Calliste

 

3ο Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

NIGHT OF THE MASSACRE (Νότιος Αφρική)

Charles Khuele

Επιτροπή Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

 

Γιάννης Σολδάτος

Εκδότης, Συγγραφέας, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος

 

Βασιλική Γιακουμάκη

Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

 

Μένος Δελιοτζάκης

Σκηνοθέτης, Πολιτικός Μηχανικός

 

Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

 

Philippe Muyl – Πρόεδρος

Σκηνοθέτης

 

Nir Avieli

Καθηγητής Ανθρωπολογίας της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ben Gurion του Ισραήλ, Πρόεδρος της Ισραηλινής Ανθρωπολογικής Εταιρείας

 

Benoît Lelièvre

Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

Nissim Gal

Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα του Ισραήλ

 

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης – Επίτιμος Πρόεδρος Επιτροπής

Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ειδική Επιτροπή Νέων Κινηματογραφιστών

 

Huaqing Jin – Πρόεδρος

Σκηνοθέτης

 

Jiang Xiaoyu

Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Κριτικός Κινηματογράφου, Κριτικός μουσικής, Ποιητής, Στιχουργός, Οικοδεσπότης Talk Show

 

Enxy Wu

Παραγωγός, Επιχειρηματίας

1ο Βραβείο Ξένης Ταινίας Μικρού Μήκους

ARTSAKH: ON THE EDGE OF ETERNITY(Αρμενία)

Vahe Yan

 

2ο Βραβείο Ξένης Ταινίας Μικρού Μήκους

OUD (Αλγερία)

Mourad Haimer

 

3ο Βραβείο Ξένης Ταινίας Μικρού Μήκους

MILLENNIAL DISRUPTION, THE (ΗΠΑ)

Somi Arian

 

1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Ταινίας Μεγάλου Μήκους

BLUE SCALLYWAGS (Πολωνία)

Cezary Grzesiuk

 

1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους

ACCUSED OF WITCHCRAFT (Πολωνία)

Ewa Marcinowska

 

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής

ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΙΑΤΗ (Ελλάδα)

Σταύρος Ψυλλάκης

 

Σκηνοθεσίας

Γρηγόρης Καραντινάκης

Ο ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Ελλάδα)

 

Φωτογραφίας

Ηλίας Αδάμης

ΣΚΙΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (Ελλάδα)

 

Μοντάζ

Νίκος Βασιλόπουλος

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΥΜΠΑΝΩΝ (Ελλάδα)

 

Πρωτότυπης Μουσικής

Βάνιας Απέργης

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ (Ελλάδα)

 

Ηχοληψίας

Δημήτρης Κουκουβάνης

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (Ελλάδα)

 

1ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ (Ελλάδα)

Πάνος Δεληγιάννης

 

ΣΚΙΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (Ελλάδα)

Δημήτρης Γεράρδης

 

2ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ (Ελλάδα)

Χάρης Μυλωνάς, Θόδωρος Προδρομίδης

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (Ελλάδα)

Νεφέλη Σαρρή

 

3ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (Ελλάδα)

Μενέλαος Κυρλίδης

 

ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Ο(Ελλάδα)

Γρηγόρης Καραντινάκης

 

1ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΡΗ, Η (Ελλάδα)

Εύη Καραμπάτσου

 

2ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΙΧΟΣ (Ελλάδα)

Δημήτρης Γκότσης

 

3ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

ΡΙΤΑ (Ελλάδα)

Γιώργος Δανόπουλος

 

 

Βραβείο Έρευνας και Καινοτομίας ΕΣΠΑ

ΒΑΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΝΕΛΛΗΣ, ΤΑ(Ελλάδα)

Νατάσα Ιατροπούλου

Βραβείο Νίκος Κούνδουρος

ΣΠΑΘΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, Η (Ελλάδα)

Γιώργος Κυπριωτάκης

 

Βραβείο Μισέλ Φουκρέ

AMERICAN MIRROR – INTIMATIONS OF IMMORTALITY (ΗΠΑ, Αρμενία, Ελβετία)

Arthur Balder

 

Βραβείο Χαραλαμπάκη

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΥ, ΤΟ(Ελλάδα)

Κώστας Πλιάκος

 

Βραβείο Κοινού

AMERICAN MIRROR – INTIMATIONS OF IMMORTALITY (ΗΠΑ, Αρμενία, Ελβετία)  

Arthur Balder

 

Βραβείa Φεστιβάλ

 

9+1 ΜΟΝΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (Ελλάδα)

Καλλιόπη Κατσιδονιώτη

 

BRIDGE TO PARADISE, THE (Νότια Κορέα, Κίνα)

Jianan Fan

 

THE ILLUMINATORS (Φινλανδία)

Haase Antti

 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ (Ελλάδα)

Παναγιώτης Αθηναίος

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΕΡΑ (Ελλάδα)

Αργυρώ Τζαγκαράκη, Ελπίδα Χειλιουδάκη

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (Ρωσία)

Svetlana Muzychenko

 

ΘΥΣΑΝΟΣ (Ελλάδα)

Ματθαίος Καπετανάκης Ματθαίος

 

ΚΗΠΟΣ (Ελλάδα)

Αρτεμισία Αριδάκη

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Ελλάδα)

Κώστας Δίγκας Κώστας

 

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΧΟΡΟΥ (Ελλάδα)

Νώντας Παπαμιχαήλ

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com