Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη στο Λατώ fm: «Εγκρίνεται εντός Νοεμβρίου η ενίσχυση με επιπλέον επικουρικό προσωπικό για τα Νοσοκομεία της Κρήτης, έχουμε πάνω από 10.000 rapid tests – Μεγάλο ‘στοίχημα’ η στελέχωση και λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής στο ΓΝΑΝ – Αρχές του ’21 δημοπρατείται το Κέντρο Αποκατάστασης»

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός διότι πολύ εύκολα μπορεί να ανατραπεί αυτή η καλή εικόνα που έχουμε ως νησί και ως υγειονομική περιφέρεια» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό η 
Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη.

«Αυτή τη στιγμή στην υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχουμε 12 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας – δύο στο Λασίθι – ένας εκ των οποίων διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Το επιδημιολογικό προφίλ της Υγειονομικής περιφέρειας παραμένει καλό δεδομένων των συνθηκών και στην υπόλοιπη χώρα και στην Ευρώπη αλλά και σε κάποιες περιοχές παγκόσμιας κοινότητας ωστόσο 

Στην ερώτηση εάν μη αποτελεσματικότητα των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε καθολικό lockdown και στην Κρήτη, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε ότι  «αυτό καθορίζεται από τον αριθμό συρροής κρουσμάτων και με το επιδημιολογικό προφίλ της κάθε Υγειονομικής Νομικής περιφέρειας και  με έναν αλγόριθμο που υπάρχει όπου με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και δίνοντας έμφαση στους διασωληνωμένους και στις περιπτώσεις που έχουμε και θανάτους βγαίνει αυτός ο αλγόριθμος που μπαίνει μία περιοχή στο κόκκινο ή όχι».

Όπως είπε το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί σε προσωπικό ενώ έχει γίνει και αίτημα στο υπουργείο Υγείας για την έγκριση του επιπλέον επικουρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία μας

Από την αρχή της πανδημίας, είπε, έχουν προσληφθεί 81 γιατροί για την Κρήτη και αυτή τη στιγμή ήδη 609 άτομα, νοσηλευτές και όλες οι ειδικότητες που υποστηρίζουν το σύστημα υγείας, έχουν αναλάβει και υποστηρίζουν τις δομές μας είτε νοσοκομειακές είτε της πρωτοβάθμιας.

Εντός του Νοεμβρίου, είπε, αναμένεται η σχετική έγκριση για συγκεκριμένες ειδικότητες

Ερωτώμενη εάν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή λειτουργίας, απάντησε πως «αναστολή χειρουργείων γίνεται όταν αλλάξει επίπεδο Υγειονομικής ασφαλείας μία Περιφερειακή Ενότητα και για λόγους διασφάλισης των ασθενών και του πληθυσμού έχουμε μία μείωση γιατί έχουμε νοσηλευόμενους αρκετούς. Εάν αυτή τη στιγμή αποφασίσουν αναισθησιολόγοι να φύγουν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζω αλλά δεν έχω και τη σχετική ενημέρωση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων».

Σχετικά με τα rapid tests, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε ότι εναι πάνω από 10.000 αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να διενεργήσουμε στην Κρήτη, ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου εφαρμόζεται ένα γρήγορο τεστ και οι υγειονομικοί μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται. Αύριο θα λάβουμε ακόμα περισσότερα γρήγορα τεστ για να μπορέσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για τον επόμενο μήνα». Τα τεστ αυτά, πρόσθεσε, «θα γίνονται κυρίως στους υγειονομικούς και σε κάποιες ειδικές ομάδες πληθυσμού όπου και ενδείκνυται να πραγματοποιούνται για να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα».

Στα Νοσοκομεία του Λασιθίου, είπε, δεν υπάρχουν μέχρι και σήμερα κρούσματα στους εργαζομένους, πέραν της ειδικευομένης ιατρού τον περασμένο Απρίλιο.

Αναφερόμενη στην λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, η Διοικήτρια είπε πως «είναι στην προτεραιότητά μας σε συνεννόηση και με τη διοίκηση του ΓΝΑΝ, έχει μπει σαν ένα βασικό αίτημα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μελετών που έχουμε συζητήσει και με την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα του Νομού Λασιθίου, από κει πέρα το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να στελεχώσουμε και την κλινική διότι όπως έχω πει εξαρχής θα πρέπει να τα δούμε παράλληλα, δηλαδή να δημιουργούμε κλινικές αλλά να έχουμε και τον απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Το θέμα, πρόσθεσε, έχει μπει στην διαδικασία υποβολής της πρότασης και προχωράει και από τη διοίκηση του νοσοκομείου

Για το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε πως «μετά και τη συνάντηση που έγινε αυτό που επιλέχθηκε είναι η πιο άμεση λύση η οποία θα διασφαλίσει και την αξιοποίηση των 150 τετραγωνικών μέτρων, δεσμεύσεις υπήρξαν από όλους τους εμπλεκόμενους ότι από τη μεριά του ο καθένας θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειώσουμε τους χρόνους, το παρακολουθούμε και εμείς και θα πρέπει να μείνουν ήρεμοι οι πολίτες ότι το έργο θα προχωρήσει και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση. Αναμένουμε δημοπράτηση τις αρχές του 2021».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com