Η Διευθύντρια του 1ου δημοτικού Αγ. Νικολάου Κρυσταλλένια Λιανά στο Λατώ fm: «Από σήμερα λειτουργεί ένα τελείως διαφορετικό σχολείο από αυτό που αφήσαμε, τα παιδιά ήταν έκπληκτα, μας κοίταζαν με απορία, είναι μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα που δεν αρέσει σε κανέναν»

Για το πώς ξεκίνησε για μαθητές και εκπαιδευτικούς η πρώτη ημέρα επιστροφής στο 1ο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό η Διευθύντρια του σχολείου Κρυσταλλένια Λιανά.

Όπως είπε «από την είσοδο έγινε η πρόβα τζενεράλε σήμερα το πρωί. Έχουμε ενημερώσει από πριν τους γονείς για τη διαδικασία, αφήνουν τα παιδιά τους αρκετά πιο μακριά από την είσοδο του σχολείου και στο σημείο εκείνο έχουμε βάλει διαχωριστικό. 

Έχουμε σημαδέψει με φωσφοριζέ ταινίες ανά 1,5μ. αποστάσεις, λωρίδες μεταξύ τους και είναι τρεις είσοδοι διαφορετικές.

Είναι ένα τελείως διαφορετικό σχολείο  από αυτό που άφησαν τα παιδιά, έχουμε αποφασίσει με το Σύλλογο, οι υπεύθυνοι των τμημάτων να περιμένουν τους μαθητές τους και να τους καθοδηγούν στα “προαυλιάκια” που έχουμε φτιάξει για το κάθε τμήμα. Δηλαδή δεν θα έρχεται σε επαφή το ένα τμήμα  με το άλλο στο προαύλιο. Υπάρχουν ξεχωριστοί χωροι με ταινίες διαχωριστικές, με ετικέτες για το κάθε τμήμα και εκεί περιμένουν οι δάσκαλοι των ειδικοτήτων και κάνουν την επίβλεψη. 


Συνολικά θα έχουμε γύρω στους 120 με 130 μαθητές κάθε μέρα στο σχολείο. Έχει γίνει πολύ καλή κατανομή και τα παιδιά δεν είναι κοντά το ένα με το άλλο στα προαυλιάκια τους.

Τα  ενημέρωσα το πρωί, δεν μπήκανε στις τάξεις κατευθείαν, τα κράτησαμε σαν να κάναμε διάλειμμα το κάθε τμήμα στο προαυλιάκι  του, με τον υπεύθυνο της ειδικότητάς να τα προσέχει, έκανα τις ανακοινώσεις ,καλωσόρισα τα παιδιά γιατί ήταν ένα μεγάλο διάστημα μακριά από το σχολείο και πραγματικά είχαμε και εμείς οι δάσκαλοι ανάγκη να τους πούμε ότι μας  έλειψαν και ότι χαιρόμαστε που τα  βλέπουμε. Τους εξήγησα τους βασικούς κανόνες πώς θα λειτουργήσουμε  από δω και πέρα, τουλάχιστον μέχρι να κλείσουμε.

Ήταν έκπληκτα, μας κοίταζαν με απορία, με μεγάλη προσοχή οφείλω να ομολογήσω και περίμεναν να ακούσουν τι θα γίνει παρακάτω.

Είναι μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα η οποία βεβαίως δεν αρέσει σε κανέναν.

Δεν είναι το σχολείο που ονειρεύομαι και δεν είναι το σχολείο που ονειρεύονται οι εκπαιδευτικοί για τους μαθητές τους. Δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να το περάσουμε και θα το περάσουμε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων.

Έχω ήδη παραγγείλει μάσκες και γάντια σε κάθε τμήμα, θα υπάρχει στην είσοδο του τμήματος το απολυμαντικό, ένα κουτί μάσκες, ένα κουτί γάντια και ένα ρολό χαρτί κουζίνα με το που θα μπαίνουν και θα βγαίνουν τα παιδιά θα απολυμαίνουν τα  χέρια τους, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος μάσκα γάντια ή σε περίπτωση που κάποιο παιδί αρρωστήσει θα πρέπει να βάλει και ο δάσκαλος και το παιδί γάντια και μάσκα, προκειμένου να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που έχουν ορίσει σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.

Απολυμαντικά έχουν έρθει ήρθε η έξτρα καθαρίστρια το πρωί. Νομίζω ότι το θέμα της καθαριότητας δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. 

Το κουδούνι δεν θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε, δεν θα το χτυπάμε, προκειμένου να μην αναστατώνομαι τα παιδιά και να πετάγονται όλα μαζί, είναι και η δύναμη της συνήθειας.


Οι ώρες των διαλειμμάτων είναι περίπου ίδιες.

Σήμερα το μεσημέρι με το που θα τελειώσει σήμερα θα κάνουμε ξανα συνεδρίαση να κάνουμε μία αποτίμηση της ημέρας και την Παρασκευή το μεσημέρι για να δούμε τι αλλαγές απαιτείται να κάνουμε από την επόμενη εβδομάδα.

Τα παιδιά αποφασίσαμε να τα κατεβάσουμε στο διάλειμμα τμηματικά προκειμένου να προλαβαίνουν να πλένουν τα χεράκια τους γιατί  το μεγάλο Διάλειμμα είναι το διάλειμμα του φαγητού και βασικός κανόνας είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό.

Τα διαλείμματα θα είναι λίγο πιο μεγάλα προκειμένου να προλαβαίνουν να καλύπτουν  τις ανάγκες του φαγητού, της τουαλέτας του πλυσίματος.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το μεσημέρι στην αποχώρηση, όμως έχουμε συνεννοηθεί όπως και στα διαλείμματα να χρησιμοποιηθούν και  οι δύο σκάλες με συγκεκριμένη σειρά υπάρχει σήμανση  παντού στο σχολείο.

Εκμεταλλευτήκαμε και την πίσω έξοδο του γυμνασίου μετά από χρόνια την ανοίξαμε προκειμένου να αποσυμφορήσουμε την έξοδό.

Η σχολική αίθουσα θα έλεγα ότι χάνει τη δημιουργικότητά της,είχαμε τα τελευταία χρόνια δουλεύαμε ομαδικά με τα παιδιά, τα παιδιά προσπαθούμε να τα βοηθήσουμε να ανακαλύπτουν τη γνώση και βέβαια τα πιο δημιουργικά κομμάτια της εκπαίδευσης γίνονται συνεργατικά και είναι πιο δημιουργικά αλλά αυτό δεν μπορεί να υπάρξει στις μέρες μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com