Δεκαοκτώ χρόνια φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έκανε

Αθώος κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας ένας άνδρας, ο οποίος είχε φυλακιστεί επί 18 ολόκληρα χρόνια για τον βιασμό και τη δολοφονία μίας έφηβης. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο 42χρονος Τόμας Κομέντα δεν ήταν αυτός ο οποίος διέπραξε το έγκλημα, καθώς οι προηγμένες ιατροδικαστικές τεχνικές αποκάλυψαν νέα στοιχεία. Ο άνδρας ξέσπασε σε κλάματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Είπε ότι η ζωή στη φυλακή ήταν «κόλαση». «Τα τελευταία 18 χρόνια αναρωτιόμουν ‘Τι έκανα λάθος και έκανα τη ζωή μου σε κόλαση» δήλωσε ο Κομέντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει ως αποζημίωση για την καταδίκη και την παράνομη φυλάκισή του σχεδόν 2,4 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση Κομέντα είναι πρώτη είδηση στην Πολωνία, με την δεξιά κυβέρνηση να την επικαλείται ως παράδειγμα της δυσλειτουργίας της δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε ότι η αθώωση δείχνει ότι τα λάθη του συστήματος μπορούν να διορθωθούν. «Κανείς δεν μπορεί να του ξαναδώσει τα χρόνια που έχει χάσει. Ωστόσο, η απαλλαγή αποκαθιστά την αίσθηση της αξιοπρέπειας ενός αθώου ανθρώπου, που καταδικάστηκε αδίκως», τόνισε. Ο Κομέντα αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο, μετά την επανεξέταση της υπόθεσής του, με τους εισαγγελείς να προσφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο. Είχε προηγηθεί αίτημα των γονέων του 15χρονου θύματος, το οποίο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά του 1997, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γονείς είχαν αμφιβολίες για την ενοχή του Κομέντα. Πηγη: tvxs.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com