Άρθρο του Μανώλη Θραψανιώτη «Η κυβέρνηση του ΣΕΒ ή το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας»

Πρωτοφανής, αντικοινοβουλευτική και  μοναδική στα κοινοβουλευτικά χρονικά διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής  κατά την συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου. 

            Στην συζήτηση για το νομοσχέδιο είχαν γραφτεί να μιλήσουν 140 βουλευτές κατά την  έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής την Τετάρτη  07/08, με πρόβλεψη για ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 13.00 την Πέμπτη 08/08 και χρόνο ομιλίας 7 λεπτά όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

            Την επόμενη για να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές  ο χρόνος περιορίστηκε στα 5 λεπτά και η ψηφοφορία ορίστηκε για τις 15.00 με τελευταίους ομιλητές τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

            Μετά τις τοποθετήσεις των Αλέξη Τσίπρα  και Κυριάκου Μητσοτάκη  συνεχίστηκαν ομιλίες βουλευτών και ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει ψηφοφορία στις 16.00. Να επισημάνω πως στις 17.00 ο προεδρεύων  ανακοινώνει ότι η ψηφοφορία  θα ξεκινήσει στις 18.00.

            Στις ερωτήσεις των βουλευτών γιατί οι συνεχείς  αναβολές δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Στις 17.50 δέκα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας και μετά από 30 ώρες περίπου συνεδρίασης   ο υπουργός εργασίας καταθέτει αιφνιδιαστικά δυο τροπολογίες. Η πρώτη αφορούσε το ανώτατο όριο συντάξεων και η άλλη εργασιακά δικαιώματα.

            Τότε έγινε φανερό γιατί οι συνεχείς  αναβολές της ψηφοφορίας.

            Αντιγράφω:

            «Αξίζει να σημειωθεί πως των τροπολογιών Βρούτση είχε προηγηθεί η κατάθεση σχετικών αιτημάτων από τον ΣΕΒ προς τον υπουργό Εργασίας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του site capital.gr, με ώρα ανάρτησης 16.32  και τίτλο “τα αιτήματα του ΣΕΒ ήταν τα εξής”:

  1. Ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων
  2. Βάσιμος λόγος απόλυσης
  3. Καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο Πληροφοριακό Σύστημα » Εργάνη»
  4. Χρονική διάρκεια πλατφόρμας για εγγραφές στην «Εργάνη».
  5. Δυνατότητα τροποποίησης ή κατάργησης εγγραφών.
  6. Δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης

            Κατά “διαβολική προφανώς σύμπτωση”,  τα δύο πρώτα αιτήματα περιλαμβάνονταν στις τροπολογίες Βρούτση, οι οποίες -για την ιστορία- κατατέθηκαν στις 17.30. Μαζί προστέθηκε και η  αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

            Τυχαίο  το γεγονός ότι ο κ. Άκης Σκέρτσος, νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, διετέλεσε αμέσως πριν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ(!);

            Για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας, να επισημάνω ότι το άρθρο 48 για το βάσιμο λόγο απόλυσης, το είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία πριν δύο (!) μήνες. Τότε βέβαια δεν είχαν γίνει οι εκλογές και έπρεπε να δείχνουν φιλεργατικοί.

            Τώρα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο γιατί καταργείται ο ΣΕΠΕ.

            Και  ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή…

Μανόλης Θραψανιώτης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com