Απόψε η «Πανσέληνος του Χιονιού»!

Το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πρώτη μεγάλη υπέρ-πανσέληνος  του 2020, που έγινε γνωστή ως «Πανσέληνος του Χιονιού».
Την ίδια ώρα, το φεγγάρι του Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, προσφέροντας μοναδικές φωτογραφίες.


Σημειώνεται πως την Κυριακή, η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερ-πανσέληνοι. Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

Η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς ονομάζεται στη Βόρεια Αμερική ως «πανσέληνος του χιονιού», καθώς χιόνιζε συνήθως αυτή την εποχή.
Σε κάποιες περιοχές ονομάζεται και «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου ή «πανσέληνος της αρκούδας», γιατί η καφέ αρκούδα έκανε πιο συχνές εμφανίσεις λόγω αναζήτησης τροφής.ΠΗΓΗ : Flash.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις