«Ανάσα» για 1.905 ανέργους στην Κρήτη

1.905 θέσεις εργασίας «ανοίγουν» στους Δήμους της Κρήτης μέχρι το καλοκαίρι
Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα προσληφθούν 25.000 άνεργοι σε όλη τη χώρα και 1.905 στην Κρήτη, ζητά από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ, με στόχο να ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι με προσωπικό. Οι δήμαρχοι θέλουν να προλάβουν το καλοκαίρι. Οι 25.000 χιλιάδες προσλήψεις ανέργων μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας θα δώσουν μια σημαντική “ανάσα” στους Δήμους, που θα ήθελαν να δουν τις ενισχύσεις να καταφτάνουν πριν μπούμε για τα καλά στη θερινή περίοδο, όπου αυξάνονται λόγω του τουρισμού οι ανάγκες… Η ΚΕΔΕ πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή και, εφόσον ανταποκριθεί και η κυβέρνηση, θα ανοίξουν σύντομα χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, έστω βεβαίως και για μερικούς μήνες. Προσλήψεις που, πέρα από τις υπηρεσίες των Δήμων, θα δώσουν “ανάσα” και σε χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας και εδώ στην Κρήτη. Θυμίζουμε ότι, με βάση την επίσημη ενημέρωση και αλληλογραφία μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείων, στην Κρήτη αναμένουμε συνολικά 1.905 προσλήψεις ανέργων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Από τις 1.905 προσλήψεις, σχεδόν οι μισές, για την ακρίβεια 900, θα είναι στο νομό Ηρακλείου. Άλλες 475 προσλήψεις θα γίνουν στους Δήμους του νομού Χανίων, 240 στο Λασίθι και 180 στο Ρέθυμνο. Αναλυτικότερα, την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών έναρξης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2018 σε 274 Δήμους, καθώς πλησιάζει η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς το γ.γ. γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Χ. Φλώρο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι «τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούνται στους Δήμους της χώρας είναι εξαιρετικά χρήσιμα, αποτελεσματικά και αναγκαία για τις τοπικές μας κοινωνίες» και επισημαίνει συγκεκριμένα: «Κύριε γενικέ γραμματέα, στο πλαίσιο της επικείμενης προκήρυξης του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για το τρέχον έτος στους 274 Δήμους της χώρας, όπως μας γνωστοποιήσατε με έγγραφό σας, σας αποστείλαμε απαντητική επιστολή επισυνάπτοντας και τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σχετ. υπ’ αριθμ. 202/14.3.2018, στην οποία διατυπώσαμε τις παρατηρήσεις μας ζητώντας πρωτίστως την έγκαιρη έναρξη των προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι πλησιάζει η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και λόγω των αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται στους Δήμους, παρακαλούμε όπως επισπεύσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος στους Δήμους της χώρας».   Θέλει 12μηνες και όχι 8μηνες συμβάσεις Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της, η ΚΕΔΕ έχει θέσει επισήμως επιμέρους αιτήματα ως προς το επικείμενο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Αιτήματα που έχουν να κάνουν με την επιμήκυνση των συμβάσεων εργασίας των ανέργων, που θα προσληφθούν, από 8 σε 12 μήνες, καθώς επίσης και με την ανταλλαγή εργαζομένων μεταξύ των Δήμων. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει τα εξής αιτήματα:
  • Αύξηση του χρονικού διαστήματος υλοποίησης του Προγράμματος της Κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά, εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
  • Να προβλέπεται η αμοιβαία ανταλλαγή των ωφελουμένων από Δήμο σε Δήμο.
  • Να προβλεφθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των παρεχόμενων Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής.
Με τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. η ΚΕΔΕ ζητά να συμπεριληφθούν στους επιβλέποντες φορείς και οι Σύνδεσμοι των ΟΤΑ, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου. Τέλος, προτείνεται η πλήρωση των θέσεων, σε περίπτωση που ένας Δήμος δεν καλύψει συγκεκριμένες ειδικότητες, να γίνεται από ένα ποσοστό 10% από την ειδικότητα γενικών καθηκόντων.
Πηγή: neakriti.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com