Αλέξης Τσίπρας: «Το κρίσιμο τώρα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας, βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χθες βράδυ στο mega, μίλησε για «μονομερή ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρας» επιρρίπτοντας ευθύνες στις Βρυξέλλες που «σφυρίζουν κλέφτικα». Mίλησε για «ωμό εκβιασμό» της γείτονος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση καταλογίζοντας έλλειψη «σοβαρότητας» και «υπευθυνότητας». Zήτησε εκ νέου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών» και τον παρότρυνε να ακολουθήσει «διεκδικητική πολιτική απέναντι στους εταίρους».

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει στα πυρά της Ν.Δ. ότι «είναι εξαφανισμένος» λέγοντας πως «είναι αστείο πηγές του κυβερνώντος κόμματος να βγάζουν σχετικές ανακοινώσεις» και στρέφοντας τα βέλη του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Πρωθυπουργός δεν είμαι πια εγώ, αλλά δυστυχώς είναι ο Κ. Μητσοτάκης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε «τούτες τις κρίσιμες ώρες το κυβερνών κόμμα να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν μαύρο κουτί και πρόσθεσε ότι «διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εκβιασμό της Τουρκίας τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει, γιατί απειλούσε καιρό πριν, και θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών».

Αφού αναφέρθηκε στις μέρες και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αφήσαμε τη Μόρια με 5500 χιλιάδες ανθρώπους και τώρα έχει 25.000» μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο τονίζοντας πως «από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα σωστά κλείνουν τα σύνορα» και συμπλήρωσε πως επί ΣΥΡΙΖΑ «τα σύνορα στον Έβρο είχαν κλείσει χωρίς τυμπανοκρουσίες». Ο Αλέξης Τσίπρας, στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι «τα δύσκολα, είναι στα νησιά μας» εφιστώντας την προσοχή της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να πράξει τώρα η χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη… Αυτοί οι άνθρωποι, που είναι δυστυχισμένοι δεν έρχονται για να μείνουν στην Λέσβο και στην Λήμνο, αλλά για να περάσουν στην Ευρώπη. Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι; Μας χτυπάνε την πλάτη και λένε ότι το πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων, ενώ είναι η επίδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης…Σήμερα που καλέσαμε τους αξιωματούχους στον Έβρο τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο, γιατί είναι σαν να ταυτιστήκαμε με τους σκληρούς της Ευρώπης».

Ο πρώην πρωθυπουργός, τόνισε πως «η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη» και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο σήμερα δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο και στην Χίο αποδοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, και τις υπερβολές των δυνάμεων της αστυνομίας αλλά και από τους κατοίκους. «Αυτά θα πρέπει να μείνουν εδώ και να μην διεισδύσουν στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 

Τέλος, εμφανίστηκε διατεθειμένος να βάλει πλάτη «αν υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφύγων στην υπόλοιπη χώρα» εκφράζοντας την ανησυχία πως οι πολιτικές που ακολουθούνται μας οδηγούν σε αδιέξοδο.
 «Καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Τσίπρας είχε εξαφανιστεί. Γιατί δεν είχε τίποτε να πει», σχολίασε για τη συνέντευξη Τσίπρα στο «Μεγάλο Κανάλι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΠΗΓΗ  efsyn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις