Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον- Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη 2023 είναι η «Παγκόσμια ημέρα Βουνού’»  γι΄ αυτό και σας καλούμε το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκέμβρη, να αφιερώσουμε όλες τις βόλτες μας, τις εξορμήσεις, τις πεζοπορίες και τις αναρριχήσεις μας, στην προστασία των βουνών (και όχι μόνο) και να τους δώσουμε έναν χαρακτήρα διαμαρτυρίας.

Γιατί όμως;

Βλέπουμε την Κρήτη να μετατρέπεται σιγά σιγά σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο με ανυπολόγιστες συνέπειες και κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης συμβαίνει το παράδοξο, να καταστρέφουμε τη φύση για να σώσουμε τη φύση.

Βουνά, ποτάμια, πηγές, ακτές και κάμποι, από τόποι ζωής, λογαριάζονται ως επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Προεξοφλούνται μεγάλες αλλαγές χρήσεων γης και βιομηχανοποίηση του τόπου, αλλοιώνοντας για πάντα το φημισμένο κρητικό τοπίο. Έρχονται ανεμογεννήτριες στα βουνά και στο πέλαγος, φωτοβολταϊκά σε πλαγιές και κάμπους, εξορύξεις στις θάλασσες, μεγα- φράγματα στα ποτάμια, κακή διαχείριση και ιδιωτικοποίηση πηγών νερού, υπερτουριστικοποίηση ακτών και ενδοχώρας, η δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, εις βάρος μίας εύφορης κοιλάδας, η καύση σκουπιδιών.

Χωράν όλα αυτά σε αυτόν τον τόπο;

Πάντα αυτές οι παρεμβάσεις στολίζονται από τις λέξεις «Πράσινη ανάπτυξη, μετάβαση, αειφορία, ενεργειακός κόμβος, αξιοποίηση, πρόοδος». Όσο πιο ωραιοποιημένες όμως, τόσο μεγαλύτερες αναμένονται και οι απειλές για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Χρειάζεται να αναλογιστούμε τη πραγματική μετάβαση που θα προκύψει από αυτές τις αλλαγές χρήσεων γης. Η βίαιη μετατόπιση παραγωγικών δραστηριοτήτων, η περαιτέρω ερήμωση της ενδοχώρας, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, η συσσώρευση πλούτου, ο κατακερματισμός των τοπίων και των ενδιαιτημάτων, δεν είναι λόγια καταστροφολογίας αλλά πραγματικότητα.

Στη Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα έχουμε μεγάλη ιστορία αγώνων ενάντια σε αυτή την αναπτυξιακή και επενδυτική παράνοια και θεωρούμε χρέος μας να τους συνεχίσουμε, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει το μέλλον μας σε αυτόν τον τόπο, τους πόρους στους οποίους έχουμε πρόσβαση και τους τόπους που δίνουν ζωή σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

Παίρνουμε λοιπόν ως ευκαιρία την «Παγκόσμια ημέρα βουνού» για να δώσουμε ένα μήνυμα αντίστασης και να γίνουμε μέρος της αλυσίδας που σε όλη τη χώρα θα διοργανώσει δράσεις, εξορμήσεις, εκδηλώσεις πορείες κ.α.

Καλούμε ορειβατικούς, πεζοπορικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, ορειβάτες, αναρριχητές, και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, είτε μαζικά και οργανωμένα, είτε σε παρέες, σε κάθε πόλη, χωριό και δήμο, να στηρίξουμε αυτή τη πρωτοβουλία για να μεγαλώσουμε τη φωνή μας για τα αυτονόητα και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης.

Οι κοινοί αγώνες μπορούν να καταφέρουν πολλά και αυτό το ξέρουμε!

Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον

envnetworkcrete@riseup.net

Ποια είναι η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον;

Είναι ένα δίκτυο αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή στην Κρήτη, το οποίο καλεί σε μια ευρύτερη συμπόρευση για θέματα, όπως τα φαραωνικά έργα βΑΠΕ, τις έρευνες και πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσες του νησιού, τις καταπατήσεις σε αιγιαλούς, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης και οικοσυστήματα, στον βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης.

Η Δικτύωση απαρτίζεται από ανθρώπους από κάθε γωνιά της Κρήτης, ομάδες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε ενάντια στη λεηλασία του τόπου μας και νοιώθουμε ότι χρειάζεται να αντιδράσουμε συλλογικά και συντονισμένα. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για μια διευρυμένη κοινωνική συμμαχία για να εξασφαλίσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια χωρίς σπατάλη, διατροφική ασφάλεια, ισότιμη πρόσβαση στο νερό, ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη. Για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσα απειλούν να καταστρέψουν αυτό τον μοναδικό τόπο που κληρονομήσαμε και που, παρά τα προβλήματα και τις καταστροφές που έχουν ήδη γίνει, θέλουμε να παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας. Για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης και αντίστασης, ενάντια στα φαραωνικά έργα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και των φυσικών πόρων.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ

– ΕΟΣ Λασιθίου, Πεζοπορικός Ηρακλείου- ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΝΑΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΔΙΚΤΗΣ 1487μ.-

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού που γιορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου , ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ και σε συνεργασία με τον Πεζοπορικό Ηρακλειου διοργανώνει για τα μέλη , ανάβαση διαμαρτυρία στην κορυφή Μαχαιράς Δίκτης 1487 μ. Η ανάβαση μας θα ξεκινήσει λίγο πριν απο τους Έξω Ποτάμους και η επιστροφή μας θα γίνει στο Αργυρό Νερό.

Η κορυφή αυτή μαζί με τις κορυφές Πέζα και Γυπές που την γειτνιάζουν απειλούνται όπως και όλη η οροσειρά της Δίκτης απο την αδειοδότηση για εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου . Το 2021 εκδόθηκαν οι άδειες παραγωγού για τον Μαχαιρά 29,9MW και Πέζα 50MW.

Απόσταση περίπου 7 χλμ. υψομετρική +600μ. . Ώρες πορείας 6

Βαθμός δυσκολίας (2)

Συντονιστής: ΔΣ

Σημείο συνάντησης οι Έξω Ποτάμοι στον κεντρικό δρόμο ω/ 08:30 .

Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο με δικά μας μέσα

Ω/07:30 Λασιθιώτικος φούρνος.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ 694 2460118 -6972667591 και στο μέιλ eoslasithiou@gmail.com


– ΕΟΣ Ρεθύμνου- Συντονιστικό Ρεθύμνου ενάντια στις ΒΑΠΕ- ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΟΥΚΟΥΚΩΝΑ (1076 μ).- ΤΑΛΑΙΑ ΟΡΗ

O ΕΟΣ Ρεθύμνου διοργανώνει εμβόλιμη πεζοπορία την Κυριακή 10 Δεκέμβρη σε συνεργασία με το συντονιστικό Ρεθύμνου ενάντια στις ΒΑΠΕ, ανταποκρινόμενοι στο πανελλαδικό κάλεσμα για δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Βουνού. Ως ορειβατικός σύλλογος δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην άνευ ορίων, βιομηχανοποίηση των ορεινών μας όγκων, στον τεμαχισμό της βιοποικιλότητας και στην ευρύτερη υποβάθμιση της φύσης με πρόσχημα τη σωτηρία της. Η πεζοπορία θα γίνει στα Ταλαία Ορη, που βρίσκονται στα σχέδια της αιολικής βιομηχανίας, και στη κορυφή τους Κουλούκωνα (1076 μ).

ΒΔ: 2

ΩΠ: 5:30

Πληροφορίες: Βασιλάκης Γιάννης

Τηλ.: 6948832434

– ΕΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 –ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΒΑΛΑ (Ρέθυμνο)

Αρχηγός: Αλέξης Καραβασίλης • Ώρες πορείας: 5 • Β.Δ.:1

Ώρα αναχώρησης: 08:00 από το ΆΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛ . ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com