Το Δ.Σ. της Ένωσης γονέων των μαθητών του Δήμου Αγ. Νικολάου επισημαίνει τις ελλείψεις

Κατά τη διάρκεια του περασμένου μηνός Οκτωβρίου, έλαβαν χώρα κινητοποιήσεις μαθητών σε όλη την Ελλάδα, ειδικότερα δε   στο νομό Λασιθίου και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Βασική προμετωπίδα στα αιτήματα των μαθητών ήταν η απόσυρση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα αιτήματα των μαθητών, όπως αυτά διαβιβάστηκαν στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη, αφορούν τόσο σε πανελλαδικά αιτήματα των μαθητών όσο και ειδικά σε θέματα που άπτονται των αναγκών του κάθε σχολείου. Τα αιτήματα σε κάθε σχολείο είναι τα ακόλουθα:

Στο ΕΠΑΛ Νεάπολης: Ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού (έλλειψη οχήματος για πρακτική άσκηση μαθητών στο συγκεκριμένο τομέα μηχανικού οχημάτων), καινούργιες ειδικότητες στο σχολείο, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να έρχονται και να φεύγουν στην ώρα τους, αύξηση του ποσοστού εισαγωγής σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές. Ειδικότερα, για το θέμα του οχήματος η ένωση Γονέων έλαβε επιστολή από το διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Κουτάντου, στις 9/11/2018, την οποία και σας υποβάλλουμε ως συνημμένο αρχείο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα  υφίσταται και σε αρκετά ΕΠΑΛ της χώρας και απαιτεί ολιστική και άμεση αντιμετώπιση, όπως επίσης και η ανάδειξη εργαστηριακών συλλογών στα σχολεία με στόχο την ορθότερη επαφή των μαθητών με τον υπέροχο κόσμο των φυσικών επιστημών. 

Στο ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου: έλλειψη υλικών και ειδικών εργαλείων στα εργαστήρια νοσηλευτικής (π.χ. ειδικά μορφοποιημένη «κούκλα» για πρακτική στις ενέσεις).

 

Η Ένωση Γονέων μαθητών Δήμου Αγίου στεκόμενη στο πλευρό των μαθητών όρισε συνάντηση στις 16/11/2018 με το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Βασίλη Αιβαλιώτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του δ.σ. της ένωσης ενημερώθηκαν από τον κύριο Αιβαλιώτη ενημερώθηκαν για τις ελλείψεις καθηγητών στο νομό Λασιθίου (σε ειδικότητες καθηγητών, όπως θρησκευτικών, βιολογίας, καλλιτεχνικών). την πρόθεση-εισήγηση δημιουργίας για δημιουργία νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σύμφωνα πάντα με τις προτιμήσεις των μαθητών και τον προγραμματισμό του Υπουργείου. Επίσης, στον προγραμματισμό του Υπουργείου είναι να λειτουργήσει η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στο Λύκειο από το επόμενο σχολικό έτος, ενώ ήδη υφίσταται η Ενισχυτική Διδασκαλία στο γυμνάσιο. Ειδικότερα, για το θέμα του οχήματος στα ΕΠΑΛ Νεάπολης ο κ. Αιβαλιώτης, πρότεινε να κινηθούμε μέσω του Δήμου. Εν συνεχεία και κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό και τον κ. Ιωάννη Στεφανάκη ευρέθησαν 2 οχήματα (αγροτικό όχημα και μπουλντοζακι) από το μηχανοστάσιο του δήμου. Τα οχήματα θα παραδοθούν  στο σχολείο μετά τις 5 Δεκεμβρίου, μ’ ευθύνη μεταφοράς από το δήμο, κι’ αφού ολοκληρωθεί το service  από ειδικό τεχνικό.

 

Η Ένωση γονέων μαθητών δήμου Αγίου Νικολάου θέτει προς ενημέρωση και προβληματισμό τα κάτωθι, επίσης, ζητήματα:

ΕΠΑΛ Σητείας: Έλλειψη πυροπροστασίας σε αίθουσες/ χώρους με εύφλεκτα υλικά, ελλείψεις τομέων που αφορούν τον τόπο μας (τομέας γεωπονίας, ναυτιλιακών επαγγελμάτων, κλπ.), ακατάλληλοι χώροι έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια μηχανολογίας με πολλούς μαθητές να κάνουν μάθημα σε ανθυγιεινό περιβάλλον (χρόνιο πρόβλημα), ένα μεγάλο ποσοστό του κτιρίου είναι ετοιμόρροπο, απαράδεκτη εικόνα στις τουαλέτες,  εγκατάσταση διαφόρων παιχνιδιών στον προαύλιο χώρο του σχολείου για την απασχόληση των μαθητών στα διαλείμματα, αντικατάσταση των παραθύρων στο παλαιό κτίριο.

ΕΠΑΛ Ιεράπετρας: Έγκριση τμήματος μαθητείας ειδικότητας οχημάτων (που ήταν ολιγομελές και δεν εγκρίθηκε), κάλυψη ωρών με προσλήψεις καθηγητών, αύξηση ποσοστού εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γυμνάσιο και Λύκειο Τζερμιάδω (έχουν κοινά αιτήματα αφού στεγάζονται σε κοινή στέγη): Αλλαγή του νέου εκπαιδευτικού συστήματος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγή στο νέο σύστημα υπολογισμού των απουσιών των μαθητών,  πρόσληψη καθηγητών για κάλυψη των κενών, προμήθεια υπολογιστών για το εργαστήριο του σχολείου, επιδιόρθωση του δρόμου που οδηγεί στο σχολείο, αναδιαμόρφωση στις τουαλέτες, κατασκευή  στέγαστρου στη στάση του λεωφορείου, αποπληρωμή των οφειλών στον προμηθευτή για την προμήθεια πετρελαίου.

 Η Ένωση γονέων πάντα στο πλευρό των μαθητών και στις ανάγκες τους προσπαθεί για το καλύτερο κι’ έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες της, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών στα σχολεία.

 

 

 

                                                          Μετά τιμής, το Δ.Σ. της Ένωσης γονέων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com