Πρόεδρος Συλλόγου Κατοίκων και Ιδιοκτητών Ευαγγελισμού Πεδιάδος Γιάννης Ζαχαριουδάκης : «Οι τιμές για τις απαλλοτριώσεις είναι εξευτελιστικές από 1,56 ευρώ έως και 2,40 ευρώ  ανά τετραγωνικό!»

Για το θέμα των τιμών των απαλλοτριώσεων στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το Αεροδρόμιο Καστελλίου μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου «Ναι μεν αλλά» ο πρόεδρος του  Συλλόγου Κατοίκων και Ιδιοκτητών Ευαγγελισμού Πεδιάδος  «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ» Γιάννης Ζαχαριουδάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Το αεροδρόμιο απαλλοτριώνει  περίπου 9.000 στρέμματα  από τα οποία τα οποία τα 7000 περίπου  είναι στον κάμπο του Καστελλίου.
Από αυτά  το 90% είναι μεταξύ Ευαγγελισμού και Ρουσοχώρια. Ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να παραστεί σε 20 δικαστήρια για να μπορέσει να πάρει την αποζημίωση.
Οι τιμές που έχει προτείνει το Υπουργείο είναι εξευτελιστικές και τις οποίες δυστυχώς απεδέχθη το δικαστήριο χωρίς να αλλάξει το παραμικρό, δεν ξέρω για ποιο λόγο, από 1,56 ευρώ έως και 2,40 ευρώ  ανά τετραγωνικό.  Εμείς έχουμε κάνει τουλάχιστον 1000 έγγραφα στα Υπουργεία και δεν μας έχουν απαντήσει, έχουμε κάνει αναφορά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στο Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά τώρα  την πορεία του έργου, τα τμήματα τα οποία έχουν πάει όλα με την τη διαδικασία του κατεπείγοντος  απο το 2016 έχουν γίνει τα δικαστήρια, έχουν κατατεθεί χρήματα στο ταμείο παρακαταθηκών σε δύο κομμάτια, στα όποια νομικά μπορεί να μπει μέσα ο ανάδοχος.
Από τα 7000 στρέμματα ο ανάδοχος μπορεί να μπει και να εκτελέσει εργασίες μόνο στα 800 στρέμματα. Αντικειμενικά ο εργολάβος για να ξεκινήσει σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει που έχει γίνει νόμος του Κράτους πρέπει να έχει ετοιμάσει κάποιες μελέτες εφαρμογής, να έχουν ελεγχθεί να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις κλπ. Αντικειμενικά λοιπόν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 εφόσον κατατεθούν αυτά τα ευτελή ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τότε μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες. Τώρα εργασίες του κυρίως έργου δεν μπορούν να γίνουν διότι δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις. 
Είναι πάρα πολύ περίπλοκο, ακολουθήθηκε μια διαδικασία που δεν έχει ξανασυμβεί. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Φράγμα του Αποσελέμη ήταν 2500 ιδιοκτήτες και έγινε μία απαλλοτρίωση και εμάς που είναι 5500 κάνανε 14 απαλλοτριώσεις. Υπάρχει θέμα. Εμείς αφήσαμε την νέα πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί για να επιδιώξουμε μια ουσιαστική συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις , έχουμε και την νομική  και την τεχνική επάρκεια να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε σοβαρές προτάσεις, όπως ενοποίηση των Δικαστηρίων σε ένα ή το πολύ δύο.
Να προταθούν καλύτερες τιμές και συνοπτικές και όχι σε κάθε χωράφι διαφορετική τιμή. Καθώς και προτάσεις για να αναβαθμιστεί το υπόλοιπο χωριό.
Οι κάτοικοί  ουσιαστικά ζητούν είναι να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τις οποίες απαλλοτριώνει το κράτος με ένα αξιοπρεπές και πραγματικό ποσό.
Να υπάρξει δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι αν ο Υπουργός έχει καταλάβει το θέμα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα. Είναι αμαρτία από το Θεό να τους τα πάρουν τσάμπα» κατέληξε.


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com