Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου στο Λατώ fm: Τα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνονται χωρίς να έρχεται επιπλέον προσωπικό – Υπάρχουν άτομα στο ΤΕΠ του ΓΝΑΝ που δεν ακολουθούν τις οδηγίες στη διαχείριση περιστατικών covid

«Τα εμβολιαστικά κέντρα του ΓΝΑΝ αυξάνονται χωρίς να έρχεται επιπλέον προσωπικό, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου και μέλος της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.


Το τελευταίο διάστημα όπως είπε, «έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στον εμβολιασμό με τα Νοσοκομεία να μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα εκτός από Νοσοκομεία covid. Από την αρχή του χρόνου έχουν έλθει μόνο 4 νοσηλεύτριες, οι διοικητικοί έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω κονδυλίων covid, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λειτουργούν αυτή τη στιγμή δύο εμβολιαστικά κέντρα το πρωί και δύο το απόγευμα, 4 δηλαδή, με προσωπικό που ανήκει σε ένα, εκεί που ξεκίνησαν να κάνουν 60 εμβολιασμούς την ημέρα, τώρα ο ίδιος αριθμός εργαζομένων κάνει 140. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν τα αιτήματά τους και στη Διοικήτρια της 7υης ΥΠΕ ότι πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστον η διαδικασία του να πάρουμε επικουρικό γιατί έχουμε φορτώθηκε με αυτή την επιπλέον ευθύνη».

Επίσης, ανέφερε ότι στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του εμβολιαστικού κέντρου έχει περάσει στο προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό, οπότε έχει υπάρξει μια αποδυνάμωση και του Κέντρου. 

Είπε ακόμη ότι ήδη έχουν γίνει παραιτήσεις γιατρών για να πάνε σε θέσεις στο Ηράκλειο, «και απ’ ότι φαίνεται θα φύγουν 3 γιατροί από τη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ. Δεν θα έλθουν καινούργιοι γιατροί αλλά θα γίνει ουσιαστικά μια εσωτερική ‘ανακύκλωση’. Πιο πολλοί γιατροί θα φύγουν παρά θα έρθουν. Κίνδυνος υπάρχει να χαθούν γιατροί και στο Νοσοκομείο Νεάπολης. 

Για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά είπε ότι «μας κοροϊδεύουν, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε με την ΠΟΕΔΗΑΝ και είπε θα το δούμε το θέμα στο τέλος του χρόνου γιατί λέει έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος κλπ».

Για την κατάσταση στο ΓΝΑΝ, είπε ότι «ευτυχώς δεν υπάρχει κάποια έξαρση και όποιες υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως με τη συνεργασία της κοινωνίας και των τοπικών αρχών, δεν έχουμε φτάσει σε καμία περίπτωση στο σημείο που είναι στην Αθήνα ή τη Βόρεια Ελλάδα και είναι θετικό και που δεν έχει υπάρξει μέσα στο νοσοκομείο εσωτερική διασπορά.

Τόνισε πάντως ότι «υπάρχουν συνέχεια προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν ζητήματα με τη διαχείριση περιστατικών covid. Είδε πρόσφατα τη δημοσιότητα ένα περιστατικό το οποίο αντιμετωπίστηκε ως μη ύποπτο στο ΤΕΠ και που τελικά ήταν θετικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη Αναστάτωση σε όσους είχαν εμπλακεί. Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, νομίζω ότι η διοίκηση είναι πολύ ανεκτική σε αυτό το κομμάτι, είναι καθαρά θέμα της διοίκησης να μπορέσει να διασφαλίσει ότι όσοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει τουλάχιστον να μην διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά».

Θετικό όπως ανέφερε, πάντως, είναι ότι στον Άγιο Νικόλαο συνεχίζονται τα χειρουργεία σχεδόν κανονικά. «Όπως είπε και ο Διοικητής το 2020 έγιναν τόσα χειρουργεία σχεδόν όσα το 2019, κάτι που συνεχίζεται».

Για τα περί υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς που ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι θα συζητηθεί από το Σεπτέμβριο του 2021, ο κ. Μανουσάκης είπε σε πρώτη φάση πως «πρέπει όσο προχωράει ο εμβολιασμός να γίνουν μελέτες και να δουν αν ισχύει ότι συνεχίζεται μεταδοτικότητα από όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, να υπάρχει αυτή η επιστημονική τεκμηρίωση για να γίνει σωστά η συζήτηση που λέει ο πρωθυπουργός».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com