Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Νικολαράκης στο Λατώ fm: «Παραμένει ερωτηματικό εάν το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού θα επηρεάσει το εμβόλιο»

«Παραμένει ερωτηματικό εάν το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού απαντά στο εμβόλιο, που είναι φτιαγμένο με την προηγούμενη του μορφή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, για τις εξελίξεις με την μετάλλαξη του κορωνοϊού και τι αυτές μπορεί να επιφέρουν για τη συνέχεια.

Όπως είπε, «οι ιοί προσαρμόζονται στην πραγματικότητα και αλλάζουν ορισμένα πράγματα, αυτές οι μικρές αλλαγές ονομάζονται μεταλλάξεις. Η καινούργια αυτή μετάλλαξη φαίνεται ότι συνδέεται πιο πολύ με τη γρήγορη μετάδοση. Τα τεστ έχουν γίνει για το στέλεχος πριν από τη μετάλλαξη. Οι εμβολιασμοί πάντως δεν θα σταματήσουν, γιατί ακόμη και μετάλλαξη να υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός σταματά να κυκλοφορεί.

Τόνισε πως «τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί δύο φορές εάν πριν ήμασταν μία, μέχρι να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός κάτι που ελπίζω να έχει γίνει μέχρι τον επόμενο χρόνο. Οι εμβολιασμοί ίσως να πρέπει και να επιταχυνθούν». 

Και το εμβόλιο της γρίπης, ανέφερε, κάθε χρόνο αλλάζει και εξαρτάται από τον ιό που κυκλοφορεί, «τα εμβόλια προσαρμόζονται ανάλογα με ποιο στέλεχος κυκλοφορεί. Εμείς έχουμε στη ‘φαρέτρα’ μας ένα βασικό εμβόλιο που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται που θα μπορούμε ανάλογα με τις μορφές και τις μεταλλάξεις να το προσαρμόζουμε».

Για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι «ήδη το 30% στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό, έχει δηλώσει σε έρευνες ότι θα έκανε το εμβόλιο από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει στον τόπο του. Μετά τους υγειονομικούς θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Στο ερώτημα εάν θα συνδράμει – εφόσον ζητηθεί – και ο Ιατρικός Σύλλογος στους εμβολιασμούς, ο κ. Νικολαράκης είπε πως «υπάρχουν  συγκεκριμένες προδιαγραφές και σύστημα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη ρωτήσει ποιες ιδιωτικές δομές μπορούν και αυτές να προσφέρουν, αυτή η διαδικασία είναι εν εξελίξει, εάν χρειαστεί  πέρα από τα 1.000 κρατικά κέντρα εμβολιαστικά να συμπράξουν και ιδιωτικοί φορείς, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη εξετάζεται. Αυτό εξαρτάται από την πορεία των πραγμάτων, από τις ανάγκες που θα προκύψουν, από την προθυμία του κόσμου από το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα».

Είπε επίσης πως «είναι ακόμη γρήγορο να πούμε εάν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, διότι δεν ξέρουμε πόσο κρατεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό. 

Αναφορικά με το μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών που εμφανίζεται σύμφωνα και με σχετική έρευνα του ΑΝΤ1 εμφανίζεται αρνητικό στο να εμβολιαστεί, τόνισε πως «η ιατρική κοινότητα και η επιστημονική κοινότητα έχει συνηθίσει τα εμβόλια να παράγονται μετά από μία χρονική διαδικασία συγκεκριμένη, το γεγονός ότι βγήκε τόσο γρήγορα δημιουργεί κάποιο σκεπτικισμό και αυτό κάνει τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο να διατυπώνει αρχικά ορισμένες επιφυλάξεις, δικαιολογημένες. Πιστεύω όμως ότι στην πορεία του πράγματος επειδή την ώρα που μιλάμε ήδη εμβολιάζονται σε άλλα μέρη της υφηλίου, θα διαπιστώσουμε όλοι εκ των πραγμάτων ότι η ασφάλεια του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα είναι δεδομένα. Και οι αμφιβολίες αυτές θα παρακαμφθούν. Θεωρώ ότι το 60 -70% του πληθυσμού που χρειάζεται για την ανοσία θα καλυφθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com