Ο Γραμματέας της ΔΟΕ Θ. Γκούμας στο Λατώ fm: «Η κυβέρνηση ζητά ανοιχτά σχολεία, την στιγμή που η ίδια νομοθετεί με κλειστά σχολεία και χωρίς διάλογο – Επιτακτική η ανάγκη μόνιμων διορισμών, τα κενά είναι πολλά»

«Πραγματικά φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών είναι η πιο σημαδιακή, έχουμε έναν εκπαιδευτικό, έναν δάσκαλο/λα,  εκπαιδευτικό ειδικοτήτων μέσα σε όλα τα σχολεία και στην Πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια να δίνει το δικό του αγώνα, έναν αγώνα γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες με την πανδημία». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Γκούμας, μιλωντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό με αφορμή την σημερινή επέτειο.

«Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας εκπαιδευτικός καθημερινά δίνει τη μάχη του για να κρατήσει όρθια τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Εύχομαι σε όλους τους εκπαιδευτικούς να είναι καλά. να έχουν υγεία. να έχουν δύναμη και να σμιλεύουν ψυχές, όπως έλεγε ο Παλαμάς, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον και για αλλά προπάντων για τα παιδιά μας».


Σχολιάζοντας όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις καταλήψεις, την απόφαση για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, απουσία όσων συμμετέχουν στην κατάληψη, κλπ, ο κ. Γκούμας είπε ότι «ως εκπαιδευτικός ως συνδικαλιστής αλλά και ως άνθρωπος, νομίζω ότι τα πάντα έχουν κατακτηθεί μέσα από αγώνες, οι οποίοι έχουν δοθεί και από τους εκπαιδευτικούς διαχρονικά για να καλυτερεύσει το δημόσιο σχολείο. Αυτή τη στιγμή, έχουμε καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας. Είναι ένας αγώνας των παιδιών και σε αυτό θέλω να σταθώ και όχι σε αυτά που ακούγονται για υποκινήσεις, κλπ.  Για να φτάσουν σε ένα τέτοιο στάδιο οι μαθητές, σίγουρα δεν θα έχουν ακουστεί, σίγουρα δεν θα έχουν λύσει τα προβλήματα, σίγουρα θα υπάρχει έλλειψη διαλόγου.

Η κ. Κεραμέως είπε όσα είπε κάτω, υπό το πρίσμα της κυβερνητικής επιλογής να κάνει κάτι για να σταματήσουν αυτές οι καταλήψεις.
Είπε ότι θέλω διάλογο με ανοιχτά σχολεία. Της θυμίζω λοιπόν ότι σε περιπτώσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκείνη στο σύντομο διάστημα που είναι υπουργός για θέματα Παιδείας, το έκανε χωρίς κανένα διάλογο με κανέναν. Άρα είναι καλό παράδειγμα αυτό;

Ο νόμος 4623 στις 9 Αυγούστου 2019 για Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, τα ακαδημαϊκό άσυλο και τη λειτουργία των κέντρων περιβαλλοντικής έγινε χωρίς κανένα διάλογο μέσα σε μία νύχτα. Ο νόμος 4683 στις 10 Απριλίου 2020 για κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ο νόμος 4713 στις 29 Ιουλίου του 2020 τις οριστικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και το διορισμό προσωρινών διευθυντών εκπαίδευσης και ανασύσταση υπηρεσιακών Συμβουλίων – τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για να θυμόμαστε αυτό που πραγματικά είναι το παράδειγμα. Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητάει έναν διάλογο. Πάντα τα παιδιά έχουν ένα δυναμισμό, μία δυναμική της ηλικίας και αν θέλετε έχουν και ένα ελαφρυντικό σε αυτή την περίπτωση. Δηλαδή η κυβέρνηση ζητά να είναι ανοιχτά τα σχολεία, τη στιγμή που η ίδια νομοθετεί με κλειστά τα σχολεία;».

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Γκούμας, υπάρχουν πάνω από 8.000 ελλείψεις στα σχολεία όλης της χώρας σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση, και Παράλληλες Στηρίξεις (2.700 περίπου) όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες. 

Όπως υπογράμμισε, «πρέπει η ελληνική Πολιτεία να μην αφήνει αβοήθητο τον εκπαιδευτικό, τον δάσκαλο, τη δασκάλα, τη νηπιαγωγό, τον εκπαιδευτικό ειδικότητας, να διορίσει όσους περισσότερους μπορεί για να μπορέσουν τα σχολεία κανονικά.

Φέτος, συμπλήρωσε, «προσελήφθησαν αναπληρωτές περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και έγιναν και μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή μετά από 20 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει κάνεις αυτή τη μεγάλη εικόνα. Έχοντας φτάσει όμως 5 Οκτώβρη με κενά 
στα σχολεία, σημαίνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη μόνιμων διορισμών γιατί τα κενά είναι πολλά. Θα συμφωνήσω ότι έκαναν θετικά βήματα αλλά πρέπει από δω και μπρος να δουν, η πολιτεία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία, τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com