Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: Πρέπει και ζητήσαμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει διόρθωση των αναρτημένων δασικών χαρτών – Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει την άρση απαγόρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στον Δήμο Αγ. Νικολάου

«Πρέπει και ζητήσαμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει διόρθωση των αναρτημένων δασικών χαρτών», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. 

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα, είπε ότι «απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, η κυβέρνηση επέλεξε για μία ακόμα φορά την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων ανάλογα με την πραγματική κατάσταση, επιλέγουμε στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά, θέλουμε να προηγούμαστε του ιού και πρώτα και πάνω από όλα βάζουμε την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία και η πολιτεία έχει  το σχέδιο ώστε μέχρι τέλος της ανοίξει. Είναι σημαντικό οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουμε θωρακιστεί με το εμβόλιο, άρα για την ώρα εμβολιαζόμαστε όταν θα έρθει η σειρά μας, τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης με θρησκευτική ευλάβεια και από την άλλη η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων έτσι ώστε να μπορέσουμε και να κρατηθούμε όρθιοι και να μπορέσουμε όταν θα επανέλθουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς».

Στην ερώτηση εάν μπορεί να ανακοινωθεί άρση του σκληρού λοκντάουν στον Δήμο Αγίου Νικολάου την Παρασκευή εάν το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, απάντησε ότι «είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσει και θα μας το εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξετάσει και την πορεία του ιού στην περιοχή μας θα εισηγηθεί αναλόγως. Έχει αποδειχθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει μία εμπιστοσύνη στις εισηγήσεις των ειδικών,  οπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι την Παρασκευή μέχρι να εξετάσει η επιτροπή την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας».

Για το αν τον προβληματίζει η εν συνόλω διαχειριστική γραμμή της Ε.Ε. στο ζήτημα των εμβολίων, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «καταρχήν, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή την ώρα που μιλάμε έχουν εμβολιαστεί 500 χιλιάδες συμπολίτες μας, έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν είχαμε εμβόλια σήμερα καταλαβαίνατε ότι θα υπήρχε μεγαλύτερος ρυθμός εμβολιασμών και στην πατρίδα μας αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, πιστεύουμε όμως ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το Μάριο και μετά θα αυξηθούν και οι ρυθμοί έγκρισης και νέων εμβολίων και οι ρυθμοί παράδοσης, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι να μπορεί να έχει εμβολιαστεί το πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της συλλογικής ανοσίας».

Για την επίσκεψη του αναπλ. υπουργού Υγείας και στο Λασίθι προχθές, είπε ότι «δεν είχαμε υποσχέσεις, είχαμε έγκριση 22 νέων ιατρών για τα Νοσοκομεία του Νομού συν μία θέση ιατρού ΜΕΘ στο ΓΝΑΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είχαμε την ίδρυση Περιφ. Ιατρείου στο Παλαίκαστρο, ενώ και η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του Λασιθίου περιμένουμε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα με μπάτζετ 4,5 εκ.».

Για το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη, αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό του έργου και στις διαδικασίες – ορόσημα τα προηγούμενα έτη και τόνισε ότι «εντός του έτους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε και τη δημοπράτηση του έργου, πιστεύω μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες θα γίνει αυτό».

Για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Νεάπολης, είπε πως «θυμόμαστε όλοι ότι ήταν μία άδικη απόφαση η κατάργηση του, το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή θα πρέπει ενδυναμωθεί και επειδή ακριβώς είναι και μία περιοχή με πολλαπλές δραστηριότητες, δικαστήρια, φυλακές, μεγάλη παραλιακή ζώνη, νομίζω είναι αυτονόητη η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος».

Επίσης, είπε ότι «έχει ξεμπλοκαριστεί και το έργο για τις φυλακές στις Κουρούνες, ήταν από τις πρώτες μας προτεραιότητες στην συγκεκριμένη περιοχή για την επαναδρομολόγηση και επανέναρξη των εργασιών. Και αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί. Όταν έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου, το λέγαμε και στο παρελθόν αλλά δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργο».

Για το σημαντικό θέμα με τους δασικούς χάρτες μετά την ανάρτηση των οποίων πάνω απο το 60% των ιδιοκτησιών των Λασιθιωτών έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, ο υπουργός είπε ότι «οι Δήμαρχοι του Λασιθίου έθεσαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των σφαλμάτων και ανακριβειών που υπάρχουν και την εμπλοκή των ιδιοκτητών ακινήτων σε διαδικασίες αντίστοιχες με το Εθνικό Κτηματολόγιο για την διασφάλιση των ιδιοκτησιών τους. Όλοι συμφωνούμε ότι για δεκαετίες τώρα η χώρα μας η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε ούτε  κτηματολόγιο ούτε δασολόγιο,  καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μία δύσκολη συγκυρία διαχείρισης και του συγκεκριμένου ζητήματος, όμως επειδή ακριβώς υπάρχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα πρέπει να υλοποιηθεί. Από την άλλη όμως αυτό που ζητήσαμε και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου είναι να προχωρήσει με πιο απλοποιημένο τρόπο την διόρθωση αυτών των σφαλμάτων, με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί το ζήτημα της ανυπαρξίας του τεκμηρίου του δημοσίου στα ιδιοκτησιακά ζητήματα στην Κρήτη. Το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκε πρώτα από όλα να αποστείλει ενημερωτικό υλικό στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, που γνωρίζουν όλοι βέβαια ότι είναι υποστελεχωμένες. Αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να λυθεί και άμεσα σε αυτή την φάση είναι πρώτα από όλα η ενημέρωση των πολιτών, υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις όπου έχουν επιδικαστεί σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, έχει αναγνωριστεί δηλαδή η ιδιοκτησία τους και θα πρέπει προφανώς να διορθωθούν και να γίνει διόρθωση των δασικών χαρτών.
Προφανώς θα γίνουν διορθώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και ζητούμε και τη συνδρομή των τοπικών υπηρεσιών, να ενημερώσουν καταρχήν τον κόσμο για τα ζητήματα και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν χρειάζεται πανικός σε αυτή τη φάση. σωστή ενημέρωση χρειάζεται. συνεργασία εκεί που ενδεχομένως να χρειαστεί και απλοποίηση.Ίσως ληφθούν και αναληφθούν και νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο διότι όλοι καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμο είναι και πόσο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική προοπτική της περιοχής».

Για την άρση απαγόρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου που ζήτησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με δεδομένο ότι τα περισσότερα συνεργεία που υπάρχουν στην περιοχή μας μένουν μόνιμα, οπότε δεν υπάρχει μετακίνηση εργατών όπως αντίστοιχα σε άλλες περιοχές της χώρας. Κι επειδή ακριβώς βρισκόμαστε ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού σε λίγους μήνες, καταλαβαίνετε και επειδή πρέπει να προχωρήσουν και τα δημόσια έργα στην περιοχή, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, νομίζω είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δει θετικά η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σε κάθε περίπτωση, ας περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, νομίζω όλα αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή θα τα δει».

Αναφορικά με τον ΒΟΑΚ πότε αναμένεται ο Πρωθυπουργός στα Χανιά για τις τελικές ανακοινώσεις, είπε ότι «δεν θα αργήσει. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την δρομολόγηση του ΒΟΑΚ από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι τη Σητεία. Το πρόγραμμα μέχρι πρότινος ήταν εντός του Φεβρουαρίου, νομίζω δεν θα αργήσει».

Στην ερώτηση εάν στις ανακοινώσεις θα υπάρχουν και τα τμήματα του Ν. Λασιθίου, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως «όταν μιλάμε για ΒΟΑΚ, μιλάμε από το Καστέλι Κισσάμου μέχρι τη Σητεία. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν έχω κάτι να πω επί του παρόντος, έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε ενιαία την Κρήτη».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com