Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο Λατώ fm: Στο Λασίθι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος για να δοθεί λύση με τους δασικούς χάρτες – Τροπολογία τις επόμενες μέρες για αναστολή των κατεδαφίσεων για πάνω από έναν χρόνο

«Στο Λασίθι αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς για να δοθεί λύση με τους δασικούς χάρτες», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. Είπε ακόμη ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα κατατεθεί από τον ίδιο τροπολογία για προσωρινή αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων, για διάστημα άνω του ενός χρόνου. 

Όπως είπε για τους χάρτες, «από τις τηλεδιασκέψεις που έχουν γίνει έχει αναδειχθεί το πλήθος των προβλημάτων από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο Γιώργος Αμυράς οποίος αναμένεται να επισκεφθεί και το Λασίθι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, είναι γνώστες των προβλημάτων και είναι έτοιμοι να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε από τη μία να υπάρχει απλοποίηση και μείωση της γραφειοκρατίας και βέβαια με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν το δημόσιο έχει δεν έχει τεκμήριο ιδιοκτησίας επί των ιδιόκτητων εκτάσεων στην Κρήτη κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να ξεκαθαρίσει.


Είπε δε ότι στις 5 Μαρτίου στο ΣτΕ αίτημα ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπουργική απόφαση Χατζηδάκη που αναφέρεται στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι το δασολόγιο θα πρέπει να προχωρήσει, είναι αναπτυξιακό εργαλείο, όμως θα πρέπει να προχωρήσει προς όφελός του πολίτη, με τις λιγότερο δυνατό επιβαρύνσεις και βέβαια επειδή μιλάμε για περιουσίες είτε ιδιωτικές, είτε επιχειρήσεων, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το 60% του νόμου να είναι δασικό». 

Για το θέμα με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, είπε πως «την πρωτοβουλία την έχει αναλάβει εδώ και καιρό η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης που σε συνεργασία με τον εργολάβο έχει εκπονήσει το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων. Εδώ και μερικές μέρες έχω αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ώστε να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις και βέβαια να υπάρξει ωφέλιμος χρόνος ώστε τόσο σε επίπεδο ιδιοκτησιών ξενοδοχείων όσο και σε επίπεδο καταστημάτων εστίασης να υπάρξει οριστική λύση, με νόμιμο πάντα  τρόπο επί του ζητήματος. Για παράδειγμα, για τις περιοχές Σισίου, Μιλάτου, για την Πλάκα στην Ελούντα, στην Ελούντα, στην Ιεράπετρα, εφόσον οι συγκεκριμένες περιοχές ενταχθούν ως χερσαία ζώνη Λιμένα-  και ένας από τους υπογράφοντες είναι και το Υπουργείο Ναυτιλίας – σε ένα σχέδιο, μία μελέτη που εγκρίνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στη χερσαία ζώνη Λιμένα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι όπως τόνισα και στην Ιεράπετρα να χρηματοδοτήσουμε και τη μελέτη της συγκεκριμένης παρέμβασης αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου ώστε κανένα συμπολίτης μας, κανένας επιχειρηματίας από το χώρο της εστίασης να μην επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ. Είναι θέμα ημερών πλέον να κατατεθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για αύριο, είναι πάντως  πολύ λίγων ημερών. Η αναστολή θα είναι σίγουρα πάνω από ένα έτος.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τις κατηγορίες για τον πρώην καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και όλα αυτά που βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως «είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την δικαιοσύνη, σίγουρα αναδύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε στον συγκεκριμένο χώρο, η αίσθησή μου είναι ότι η δικαιοσύνη μπορεί να επιτελέσει το έργο της έτσι ώστε το ελληνικό MeToo να μην μετατρέψει τη δοκιμασία σε μία απόκρυψη στοιχείων αλλά πραγματικά να τη μετατρέψει σε αληθινή αναγέννηση του χώρου και πιστεύω ότι δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος, που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει και να εστιάζουμε σε ζητήματα επικοινωνιακής διαχείρισης. Επομένως, η δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα βέβαια ο κόσμος του πολιτισμού ενωμένος, να εργαστεί για μία νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό, αφορά το σύνολο της κοινωνίας και και δεν αξίζει για τέτοιου είδους ζητήματα να υπάρχει αυτός ο διχασμός και η τεράστια πολιτική αντιπαράθεση που τελικά δεν οδηγεί στη λύση του προβλήματος. Εμείς περιμένουμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προτάσεις και λύσεις αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, με τη δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή να έχει τον πρώτο λόγο όμως σε κάθε περίπτωση είναι μία ευκαιρία από το πρόβλημα να περάσουμε στην αναγέννηση και στο χώρο του πολιτισμού».

Ερωτώμενος για το αίτημα της αντιπολίτευσης και φορέων για παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, τόνισε ότι «η κ. Μενδώνη έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο στο χώρο του πολιτισμού, όχι μόνο ως υπουργός αλλά διαχρονικά και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την προσωπική της ακυρότητα ούτε την επιστημοσύνη της. Και εγώ έχω άριστα συνεργαστεί μαζί της, ξεμπλοκάραμε το πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο στο λιμάνι του Πειραιά. Επομένως, δεν τίθεται κανένα τέτοιου είδους ζήτημα, κάποιοι όμως προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα, προφανώς επειδή ακριβώς δεν έχουν κανένα πολιτικό επιχείρημα για να στηρίξουν τε λεγόμενά τους».

Τέλος, για το εάν θα υπάρξουν άμεσα νεότερα για το καταδυτικό πάρκο στον Άγιο Νικόλαο, είπε ότι «στο μέτρο που με αφορά είμαστε διατεθειμένοι να δρομολογήσουμε τη λύση για το συγκεκριμένο πάρκο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com