Ο Δημήτρης Κούβελας στο Λατώ fm: Υπάρχουν επτά στάδια αντιμετώπισης μιας επιδημίας πριν το lockdown και εμείς δεν έχουμε πάρει κανένα – Τα φάρμακα και όχι τα εμβόλια η λύση για την πανδημία

«Δεν υπάρχει ακόμη τίποτε γνωστό για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό. Τόνισε επίσης πως «υπάρχουν τουλάχιστον επτά στάδια αντιμετώπισης μιας επιδημίας πριν το lockdown και εμείς δεν έχουμε πάρει κανένα στη χώρα μας».


«Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν το πρώτο που μπήκε στην τελική κούρσα, έβγαλε κάποιες παρενέργειες και σταμάτησε η έρευνα του 1-2  φορές γιατί εμφανίστηκαν κάποια νευρολογικά προβλήματα, αυτά τα ξεπέρασαν, λύθηκε το θέμα, προχώρησε και πήρε άδεια κανονικά. Λόγω της βιασύνης βέβαια που το χαρακτήρισε και τις τις πιέσεις κυρίως από τα  κράτη, έχουν γίνει κάποιες κάποιες ‘τσαπατσουλιές’
στον σχεδιασμό των μελετών. Οι κλινικές μελέτες σχεδιάζονται και πρέπει να τελειώσουν όπως σχεδιάστηκαν, εδώ λόγω της πίεσης άλλαξαν στο δρόμο πολλά πράγματα, δηλαδή πήγαιναν για μονοδοσικό, δεν περίμεναν όλο το χρόνο να δουν που θα φτάσουν τα αντισώματα, σκέφτηκαν να κάνουν δεύτερη δόση. Οι μισοί δεν την έκαναν τη δεύτερη δόση, οι άλλοι μισοί δεν την έκαναν τη δεύτερη δόση, κάποιοι την έκανα στις 10 μέρες, άλλοι στις τρεις βδομάδες, δεν έχουμε δηλαδή σταθερά αποτελέσματα που θα μπορούσαν σε μεγάλους πληθυσμούς να αξιολογηθούν ενιαία. Στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες δεν δοκιμάστηκε το εμβόλιο, τα πειράματα και κλινικές μελέτες γίνονται σε υγιείς, δεν βάζουμε ούτε πολύ γέρους, ούτε πολύ άρρωστους. Τώρα ήταν πολύ λίγα τα περιστατικά σε ηλικιωμένους και φαινόταν από τις καμπύλες ηλικίας ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία μειώνεται ο δείκτης αντισωμάτων δεν τους προστατεύει επαρκώς το εμβόλιο. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στη δεύτερη δόση εβδομάδες και έτσι είπαμε κάποιες χώρες να μην γίνεται για τους πάνω από 65, μέχρι τα 65 η αντίδραση είναι ικανοποιητική. Βγήκε και μία άλλη θεωρία που λέει ότι αυτό δεν δουλεύει και πολύ καλά στο στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αυτά τα στελέχη δεν είναι σοβαρή προσέγγιση, αυτή τη στιγμή όπως και όταν ένας ιός εξαπλώνεται εμφανίζει χιλιάδες μεταλλάξεις. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσει κάνεις το ένα ή το άλλο εμβόλιο. Εάν κάποιος έχει λόγο να το κάνει, δεν είναι κάτι πιεστικό, μπορεί και να περιμένει. Εάν κάποιος είναι συνταξιούχος, δεν βγαίνει από το σπίτι του ποτέ και είναι γύρω στα 60, δεν κινδυνεύει αντικειμενικά από τον ιό, μπορεί και να περιμένει». 

Στην ερώτηση εάν επιμένει στον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τοίχος ανοσίας στον γενικό πληθυσμό παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ο κ. Κούβελας είπε ότι «δεν υπάρχει εδώ απάντηση ναι-όχι. Στους κορωνοϊούς η αρχική μας πληροφορία ήταν ότι δεν μένει μόνιμη ανοσία, κάποιος που κάνει ένα εμβόλιο θα χρειαστεί οσονούπω να το ξανακάνει ή δεν αποκλείεται να κολλήσει, απλά έχεις μία παραπάνω προστασία, είναι σαν να τρακάρεις με 150, δε σε γλυτώνει τίποτα – τότε γιατί φοράμε ζώνη ασφαλείας, γιατί στα 120 μπορεί και να σε γλιτώσει.

Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει ακόμη τίποτε γνωστό για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας.

Σημείωσε πως «εάν είχαμε Πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα μας, θα μπορούσε να γίνει στοχευμένος εμβολιασμός των ηλικιωμένων, να μην μπουν καθόλου σε εμβολιαστικά κέντρα, δεν έχει φροντίσει κανένας να την κάνει, δεν το συζητάει κανένας και αυτό είναι το πιο εξωφρενικό, που δεν μας ενοχλεί δηλαδή που δεν την έχουμε και αυτό που δεν σκέφτεται κανένας είναι ότι όλα αυτά τα ανόητα στην κυριολεξία μέτρα του lockdown – που σε όλες τις άλλες χώρες που γίνονται είναι και πιο ήπια – έχουν όλες οι χώρες Πρωτοβάθμια, όλες έχουν πρωτόκολλα αντιμετώπισης του πρώτου και δεύτερου σταδίου στο σπίτι. Η μόνη που δεν αντιμετωπίζουμε το σπίτι αλλά όλοι οι ασθενείς πάνε στα covid κέντρα είμαστε στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε δε ότι «δεν είμαι καθόλου σύμφωνος με τα lockdown, είμαι κάθετα αντίθετος, δεν είναι Υγειονομικό μέτρο, δεν αντιμετωπίζεται η επιδημία, είναι πολιτική επιλογή. Όταν κλείνεις την κοινωνία ολόκληρη για μία νόσο που έχει θνητότητα λιγότερο από 0,5%, δεν είναι λογικό μέτρο όπως καταλαβαίνετε. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπάρχει και άλλη φωνή στην αντιπολίτευση, έχουν συμφωνήσει όλη στην αναγκαιότητα των συγκεκριμένων μέτρων. Υπάρχουν πολλά πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Υπάρχουν τουλάχιστον επτά στάδια αντιμετώπισης μιας επιδημίας πριν φτάσουμε στο lockdown και εμείς δεν έχουμε πάρει κανένα. Αυτή η τακτική είναι πολύ λάθος για τη χώρα μας».

Για το εάν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή, είπε ότι «εάν ο ιός αν δεν μας κάνει τη χάρη να αυτοκαταστραφεί, εμείς θα καθόμαστε και θα είμαστε σε αυτό το βιολί, δεν ξέρω μέχρι πότε».

Στο ερώτημα για τα φάρμακα, τόνισε πως «υπάρχουν σε κυκλοφορία δύο φάρμακα, δύο αντισώματα σε κυκλοφορία, παρόλο που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον ΕΜΑ, τα έχει πάρει όλη η Ευρώπη, η Γερμανία πήρε 200.000, στην Ελλάδα περιμένουμε την κεντρική αδειοδότηση. Μιλάμε για τα αντισώματα του Τραμπ και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ο κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι χρειάζεται Νοσοκομείο, εγώ δεν είπα το αντίθετο. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία για να μην τα προμηθευόμαστε, είναι απλώς μία ιλιγγιώδης αστοχία του πολιτικού κόσμου».

Όπως είπε η λύση για την πανδημία είναι τα φάρμακα. «Όταν είσαι σε πόλεμο χρειάζεσαι σφαίρες, εάν κάποιος έλθει και σου πει δεν σου δίνω σφαίρες αλλά σου κάνω οχυρωματικά έργα, είναι βλάκας. Εμείς τώρα κάνουμε οχυρώματα για την επόμενη φορά που θα έλθει ο κορωνοϊός γιατί και όσι εμβολιαστούν θα γίνει σε δύο-τρεις μήνες δεν θα γίνει αύριο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com