Ο Αλέξης Μητρόπουλος στο Λατώ fm: Όσοι ήταν σε αναστολή Γενάρη με Απρίλη θα πάρουν δώρο Πάσχα επί του μισθού του ειδικού επιδόματος – Γεγονός η πρώτη εφετειακή απόφαση για μονιμοποίηση συμβασιούχων με ‘οδηγό’ το δρόμο που άνοιξε το Πρωτοδικείο Λασιθίου

«Όσοι ήταν σε αναστολή Γενάρη μέχρι Απρίλη θα πάρουν δώρο Πάσχα επί του μισθού του ειδικού επιδόματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής, εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και εργασίας για το μήνα Απρίλιο.

Όπως είπε, «είναι τα ίδια του Μαρτίου και ακόμα και για τους ανέργους αυτό που ανακοινώθηκε, η παράταση, αφορά μόνον όσων είχαν πάρει τα το επίδομα ανεργίας το Μάρτιο, όσοι είχαν πάρει τον πάρει τον Βλεβάρη πίσω δεν παίρνουν τη λεγόμενη δίμηνη παράταση – υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα, ούτε στους μικρομεσαίους ανακοινώθηκε κάτι πρόσθετο και περισσότερο αλλά ούτε στους εργαζόμενους με αναστολή και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτι πρόσθετο. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε είναι το σκληρό μέτρο για το επίδομα Πάσχα, γιατί όσοι ήταν σε αναστολή τέσσερις μήνες, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη που βάσει αυτού του τετραμήνου υπολογίζεται το δώρο Πάσχα, δεν θα πάρουν επί του ονομαστικού μισθού αλλά θα πάρουν δώρο Πάσχα επί του μισθού του ειδικού επιδόματος που είναι 534, δηλαδή αυτοί που έχουν 1.000 ευρώ μισθό και θα είναι σε αναστολή 4 μήνες ολόκληρο το τετράμηνο βάσει του οποίου βγαίνει το επίδομα Πάσχα θα πάρουν το μισό του μισού για δώρο Πάσχα αντί το μισό του μισθού τους. Έπρεπε το δώρο να δοθεί όπως πέρυσι, επί του ονομαστικού μισθού δηλαδή. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (φέτος 28 Απριλίου φέτος)».

Για το εάν αυτή η κίνηση αποτελεί ένδειξη ότι τα λεφτά του ‘κουμπαρά’ τελειώνουν, ο κ. Μητρόπουλος είπε πως «πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη περιορίζουν τη ρευστότητά γιατί νομίζουν ότι θα σταθούν στα πόδια τους. Σύμφωνα με στοιχεία μας και στοιχεία του προϋπολογισμού της Βουλής, κάθε ενήλικος Έλληνας χρωστάει 34.500 από το χρέος από την κοιλιά της μάνας του. Γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση αλλά ποτέ η πατρίδα μας τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία δεν χρωστούσε το κράτος 2,5 ΑΕΠ, τα δε νοικοκυριά 1,5 ΑΕΠ. Σήμερα που βρισκόμαστε και πανηγυρίζουν κάποιοι και ότι μας πέρασαν και από τα μνημόνια και μας συνέστησαν και κάναμε δημοσιονομικές περικοπές, σήμερα που έχουμε βγει από τα μνημόνια ένα χρόνο, χρωστάμε 4 ΑΕΠ. Υπάρχουν πολίτες σήμερα που θα αποβιώσουν και θα είναι οφειλέτες».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ανέφερε ότι «ο θεσμός της προκαταβολής είναι σε καλή κατεύθυνση, όσοι μέχρι την Τετάρτη καταφέρουν και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα πάρουν το Πάσχα και τα αναδρομικά των εκκρεμουσών συντάξεων και κάθε μήνα τα 384 ευρώ η 360, συνιστώ να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να πάρουν προ Πάσχα και τα αναδρομικά τους όσοι έχουν εκκρεμούσες αιτήσεις και να πάρουν και την προκαταβολή της συντάξεως. Άρα λοιπόν η προθεσμία για την πρώτη φουρνιά για να πάρουν αναδρομικά και την προκαταβολή είναι μέχρι αύριο και δεν θα δοθεί παράταση».

Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών η οποία είναι ουσιαστικά είναι μία ακολουθία της ευρωπαϊκής οδηγίας από τις 11/2 για μονιμοποίηση συμβασιούχων. «Το Λασίθι και μία πρωτοποριακή δικαστήρια που έπεσε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργούν καλές συνθήκες για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους συμβασιούχους. Εάν δεν υπήρχε απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου να θέσει προδικαστικό ερώτημα και να έρθει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πει δεν ισχύει η απαράδεκτη διάταξη που βάλανε στο Σύνταγμα τα κυρίαρχα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Ήρθε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προδικαστικό ερώτημα του δικαστηρίου του Αγίου Νικολάου και είπε ότι δεν πρέπει οι Έλληνες δικαστές να λαμβάνουν υπόψη τη Συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων αλλά να λαμβάνουν υπόψη μόνο τον Εθνικό νόμο του εθνάρχη Βενιζέλου που λέει ότι εάν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιούνται. Και βγήκε προχθές, με πρωτοβουλία δικών μας συνεργατών της ΕΝΥΠΕΚΚ,  η πρώτη εφετειακή απόφαση του Εφετείου Αθηνών που μονιμοποιεί συμβασιούχους που ήταν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Άρα υπάρχει φως και ελπίδα όλη οι συμβασιούχοι που δεν έχουν βεβαίως χάσει τις προθεσμίες να μονιμοποιηθούν και να πάρουν πολλά χρήματα αναδρομικά επειδή το κράτος και τα δικαστήρια μέχρι τώρα εφαρμόζοντας τη Συνταγματική απαγόρευση δεν έπραξαν καλώς είπε το ευρωπαϊκό δικαστήριο, φέρνοντας ελπίδα για όλους τους συμβασιούχους, όπου και να απασχολούνται, όποιον και αν έχουν εργοδότη, από όποτε και αν άρχισε η απασχόλησή τους, αρκεί να είναι ακόμη ενεργές οι δικαστικές προθεσμίες, να εκκρεμούν δηλαδή ακόμη οι εφέσεις τους ή οι αναιρέσεις τους και να μην έχουν δικαστεί. Με πιλοτικό οδηγό τη σπουδαία απόφαση των συμπατριωτών σας του Λασιθίου, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για τους Έλληνες συμβασιούχους αλλά για όλους τους Ευρωπαίους γιατί είναι η πιο σημαντική απόφαση των τελευταίων χρόνων που έβγαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέρ των συμβασιούχων – επ’ αφορμή του ερωτήματος μιας πρωτοποριακής δικαστίνας και πρωτοποριακών συναδέλφων συμπατριωτών σας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com