Μαριάννα Διαμαντοπούλου : «Στο πέρασμα των χρόνων οι δημοτικές αρχές αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η καθημερινότητα μας».

Την Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιήθηκε απο την τροχαία Αγίου Νικολάου  και την Ένωση ΑμεΑ Επαρχίας Μεραμβέλλου δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ξεκινώντας από το Γενικό Νοσοκομείο τέσσερα μελή του συλλόγου μας, ο Γιωργης Μαυροφόρος, ο Χρήστος Ευαγγελινακης, ο Γιώργος Γαρεφαλακης και η Μαριάννα Διαμαντοπούλου συνοδεία του Διοικητή της Τροχαίας  Πέτρου Ζερβάκη και τριών αστυνομικών, κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια.

Σε αυτή την διαδρομή διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά πάρα πολλές ράμπες με υψομετρική διαφορά από το οδόστρωμα καθιστώντας τες επί της ουσίας, ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ σε αμαξίδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν επεχείρησα να  ανεβώ μια ράμπα επί της οδού Κοντογιάννη ο αστυνομικός που ήταν δίπλα μου με απέτρεψε φοβούμενος ανατροπή του αμαξιδίου μου.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα τόσο την δυσκολία όσο και την επικινδυνότητα της πλειοψηφίας των ραμπών στον Άγιο Νικόλαο.

Από την αρχή της «βόλτας» έως την Πλατεία προσχωρούσαμε στην άκρη του δρόμου.  Εκτός από τις μη προσβάσιμες  ράμπες, αιτία για αυτό ήταν και τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα που κλείνανε την πρόσβαση στα πεζοδρόμια. Επίσης δεν ήταν  λίγες οι περιπτώσεις που οι αστυνομικοί σταματούσαν την κυκλοφορία  των οχημάτων για να μπορέσουμε να περάσουμε με ασφάλεια. Ενα δείγμα της έλλειψης σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία είναι ότι στην μια ώρα που είχε διάρκεια η δράση οι αστυνομικοί διαπίστωσαν 10 περίπου παραβάσεις με σταθμεύσεις οχημάτων πάνω σε ράμπες με τρόπο που εμπόδιζαν την πορεία των μελών της Ένωσης και όλων φυσικά των υπολοίπων ΑμεΑ που διασχίζουν τους δρόμους.

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας λόγω του ενημερωτικού χαρακτήρα της δράσης δεν έκοψαν κλήσεις αλλά τους μοίρασαν  φυλλάδια που είχαν τυπώσει.

Σε αυτό στο σημείο να αναφέρουμε ότι έχουν αυστηροποιηθεί τα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ και σε ράμπες, καθώς ο νέος ΚΟΚ προβλέπει επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας και επιτόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης του οδηγού για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών ,η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα δηλαδή 120 ημέρες και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Η νοοτροπία «των πέντε λεπτών» που είναι η συνήθης δικαιολογία εκείνων που σταθμεύουν σε θέσεις ΑμεΑ και ράμπες πρέπει να αλλάξει!!!

Τα πέντε λεπτά που επιβεβαιωμένα δεν είναι ποτέ μόνο τόσα για τα άτομα με αναπηρία μεταφράζονται σε μια  αιωνιότητα. Ένα άτομο με αμαξίδιο μπορεί να είναι εγκλωβισμένο επί αρκετή ώρα  με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, βροχή,  καύσωνα,  ακόμα και να βρίσκεται σε κάποια έκτακτη ανάγκη, εξαιτίας ενός οχήματος που κλείνει μια ράμπα.

Παρόμοια είναι τα προβλήματα με τις διαδρομές τυφλών που συναντήσαμε με εμπόδια σε όλη την διάρκεια της δράση από μηχανάκια, τραπεζοκαθισματα ως και γλάστρες να δυσκολεύουν την πορεία των τυφλών ατόμων.

Η  αναβλητικότητα στην επίλυσης των προβλημάτων προσβασιμότητας του δήμου Αγίου Νικόλαου έχει καταντήσει εμπαιγμός.

Σχεδόν όλες οι ράμπες είναι ελαττωματικές (Σκαλοπατάκι, μεγάλες κλισεις) Είτε υπάρχουν είτε όχι για τους χρήστες αμαξιδίων δεν έχει καμία διαφορά. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε ενεργά με τον σύλλογο ΑμεΑ Μεραμβελου έχουμε επισημάνει με πολλά άρθρα, συνεντεύξεις αλλά και με δυο βίντεο τα οποία τραβήξαμε το 2010 και το 2017 το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσβασιμότητας.

Στο πέρασμα των χρόνων οι δημοτικές αρχές αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η καθημερινότητα μας.

Δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στην πόλη όταν πήρα το πρώτο μου ηλεκτροκίνητο αμαξιδιο το 2004, δεν  μπορώ να κυκλοφορήσω μόνη μου με ασφάλεια λίγες μέρες πριν το 2020!!!

Μας λένε  ότι οι μελέτες και οι διαδικασίες κατασκευής νέων ραμπών και επιδιόρθωση των παλαιών είναι χρονοβόρες!

Είναι δικαίωμα μας  να βγαίνουμε, να εργαζόμαστε, να παράγουμε, να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, αυτόνομα χωρίς να επιβαρύνουμε συγγενείς και φίλους! Είμαστε μέλη αυτής  της κοινωνίας με τις ιδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα.

Με φτηνές δικαιολογίες μας στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

Κλείνοντας θα θελαμε να ευχαριστησουμε τον Διοικητή Τροχαίας Πέτρο Ζερβάκη, τον υποδιοικητη Μανόλη Φιλανδαρακη και τους αστυνομικούς της τροχαίας Αγίου Νικολάου για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της δράσης αλλα και για την καθημερινή προσπάθεια τους.

Διαμαντοπούλου Μαριάννα

Γραμματέας της Ένωσης Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Μεραμβέλλου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com