Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους του Λασιθίου, όπως ανέφερε ο κ. Κωνταντίνος Κρασσάς, πρόεδρος Μελισσοκόμων Λασιθίου, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη λειψυδρία έχει επηρεάσει καθοριστικά την ανθοφορία και την παραγωγή μελιού.
Όπως εξήγησε, στη ραδιοφωνική εκπομπή ”Στον Ρυθμό της Ημέρας” και την Άννα Κοκοκλακη την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, η διάρκεια της ανθοφορίας έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα λιγότερη τροφή για τις μέλισσες και χαμηλές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές περιοχές της ανατολικής Κρήτης, από τον Μακρύ Γιαλό έως το Παλαίκαστρο και το Βάι, έχουν σχεδόν στερέψει από ανθοφορία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη παραδοσιακών μελισσοκομικών σημείων.
Παράλληλα, οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να μετακινούν συχνά τις κυψέλες τους, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Οι τιμές λιανικής του μελιού στην Κρήτη κυμαίνονται από 13 έως 15 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι παραγωγοί, όπως τονίζει, δεν αμείβονται επαρκώς από τους εμπόρους και δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδά τους. Τα μέτρα στήριξης χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, με ενδεικτικές αποζημιώσεις περίπου 11 ευρώ ανά κυψέλη.
Παρά τη δύσκολη εικόνα, ο κ. Κρασσάς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι οι βροχές της άνοιξης μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να δώσουν ανάσα στον κλάδο.
