Η Επιμελήτρια της Ογκολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ Μαρία Ροβίθη στο Λατώ fm: «Μεγάλη η σημασία της πρόληψης, θα μπορούσαμε να προλάβουμε στο πολύ αρχικό και απόλυτα θεραπεύσιμο στάδιο σχεδόν το 1/3 των καρκίνων»

Στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό μίλησε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η ειδική ιατρός Παθολόγος–Ογκολόγος, επιμελήτρια της Ογκολογικής κλινικής του ΓΝΑΝ Μαρία Ροβίθη.

Όπως τόνισε «πρέπει ν
α καταλάβουμε ότι ο καρκίνος πια μας αφορά όλους τις οικογένειές μας τους φίλους μας τους συγγενείς μας, πλέον στην Ελλάδα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας τα οποία του 2018 ξεπέρασε σε αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα περίπου ένας στους τρεις Έλληνες δυστυχώς χάνεται από καρκίνο γύρω στους 70.000 Έλληνες αρρωσταίνουν κάθε χρόνο με καρκίνο. Να δώσουμε όμως και ένα αισιόδοξο μήνυμα, βελτιωνόμαστε σε πάρα πολλά πράγματα,υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές εξελίξεις, νοσήματα που παλαιότερα θεωρούσαμε ουσιαστικά καταδικασμένα, πλέον μπορούν να έχουμε μία πολύ μακριά επιβίωση, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τα ποσοστά του θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού κατά 50%,έχουμε μία όπλα στα χέρια μας όπως είναι η ανοσοθεραπεία, όπως είναι κάποιες στοχευμένες θεραπείες«.

Στην ερώτηση πόσο μακριά βρισκόμαστε από την πλήρη ίαση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας είπε πως «θεωρώ πως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι κάτω από τη μεγάλη ταμπέλα που λέγεται καρκίνος όλες οι υποκατηγορίες του μαστού του παχέος εντέρου του παγκρέατος, μιλάμε για τελείως διαφορετικά μεταξύ τους νοσήματα.

Δεν φαίνεται να είναι εύκολο να βρεθεί ένα φάρμακο που θα μπορεί με επιτυχία να αντιμετωπίσει  όλα τα διαφορετικά είδη καρκίνου».

Δυστυχώς αυτό που έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα και  προσπαθούμε πάρα πολύ ως Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος να αλλάξει αυτό το πράγμα, είναι ότι  δεν υπάρχει τεχνικό αρχείο νεοπλασιών όπως λέγεται, που υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες χώρες όπου γίνεται πια τοπική καταγραφή όλων των κρουσμάτων του καρκίνου και έτσι μπορούμε να έχουμε μία εικόνα από τι νοσούν οι άνθρωποι σε κάθε περιοχή ή υποπεριοχή μάλλον της χώρας μας. Οπότε ευτυχία συγκεκριμένα για το νομό Λασιθίου δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στοιχεία πανελλήνια τα οποία δείχνουν σαφέστατη αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια.


Η διάγνωση πλέον γίνεται νωρίτερα γιατί έχουμε και πιο σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους στα χέρια μας και αυτό πραγματικά το σημείο θα ήθελα να τονίσω την σημασία της πρόληψης. Θα μπορούσαμε πραγματικά να προλάβουμε σε πολύ αρχικό στάδιο, οπότε είναι και απόλυτα θεραπεύσιμο, σχεδόν το ένα τρίτο των καρκίνων. Δυστυχώς και σε αυτό υστερούμε ως χώρα. Τα στοιχεία μας λένε ότι 1 στους 10 καρκίνους στην Ελλάδα διαγιγνώσκεται στα πλαίσια της πρόληψης δηλαδή πολύ νωρίς. Οι υπόλοιποι ουσιαστικά γίνεται διάγνωση όταν έχει αρχίσει κανείς να έχει συμπτώματα ή έχει πάει για άλλο λόγο στο γιατρό του.


Αναφερόμενη στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, τόνισε πως συγκαταλέγονται «το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, κάποια γενετικοί παράγοντες δηλαδή κληρονομικοί, που σίγουρα ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου αλλά και σε πάρα πολλές περιπτώσεις δυστυχώς τα αίτια τα ψάχνουμε ακόμα».

«Η πρόληψη είναι δυνατή και είναι σαφές το μήνυμα που θα ήθελα να βγει από αυτή την κουβέντα.  Συζητάμε για μεθόδους πρόληψης όπως είναι οι πιο κλασικές ας πούμε και καθιερωμένες όπως η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου αλλά πλέον έχουν μπει και καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες που είναι η κολονοσκόπηση σε άνω των 50 ετών, φαίνεται πως η αξονική θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας μπορεί να έχει κάποιο όφελος για τους καπνιστές και αυτή πάνω των 50 ετών, υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης,οφείλει ο κόσμος να το συζητάει με τον γιατρό του γιατί εξαρτάται και από το κληρονομικό ιστορικό αλλά και  από πολλούς άλλους παράγοντες πως πρέπει ο καθένας από μας να προστατεύεται».

Όπως σημείωσε «έχουμε βελτίωση των ποσοστών σε πάρα πολλούς καρκίνους που μπορεί να επιζήσει ο άνθρωπος μετά τη διάγνωση, όπως τον καρκίνο του μαστού που  ουσιαστικά τον έχουμε σχεδόν μετατρέψει ένα χρόνιο νόσημα. Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν διαγνώσεις και νοσήματα που είναι δύσκολα και η αντιμετώπισή τους δεν έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι πραγματικά τεράστιος ο αγώνας και έχουμε συνεχώς καινούργια όπλα στα χέρια.

Στην Ελλάδα  είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας στις νεαρές ηλικίες κάτω των 65 ετών φτάνει σχεδόν το 40% αλλά και συνολικά είναι η πρώτη, ο καρκίνος έχει ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλέον».

Συνηθέστερες μορφές
είναι όπως είπε «ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα για τους άνδρες και στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και του μαστού με τον καρκίνο του πνεύμονα δυστυχώς λόγω των καπνιστικών συνηθειών μας να αυξάνει συνεχώς.

Δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα μία πολύ ωραία μελέτη που δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διακόψει κάνεις το κάπνισμα, απέδειξαν σε ανθρώπους πρώην καπνιστές ότι ουσιαστικά ο πνεύμονας τους καταφέρνει έστω και σιγά-σιγά να ξαναγεννιέται.  Δεν είναι ποτέ αργά να διακόψουμε το τσιγάρο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com