ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΣΗΜΕΡΑ



Θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις προσεχείς ημέρες λόγω του βαθμού επικινδυνότητας κατηγορίας 3, απηύθυνε ο Διοικητής ΠΥ Αγίου Νικολάου Μιχάλης Βασιλάκης. «Ο Βαθμός επικινδυνότητας προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο που συνυπολογίζει την θερμοκρασία, την υγρασία και την ένταση των ανέμων κάθε περιοχή» εξήγησε μιλώντας στο Λατω fm  και σημείωσε  «το 199 είναι δωρεάν όσο πιο γρήγορα τηλεφωνήσει ο πολίτης τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επέμβαση της υπηρεσίας» Τα οχήματα και το προσωπικό είναι σε επιφυλακή.


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και το Λασίθι, προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στην ενίσχυση της ετοιμότητας τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.



Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com