Το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι ολόκληρης της περιφέρειας Κρήτης και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί…

Με αφορμή την παράσταση  «Φαίδρα» του Ρακίνα που έρχεται στον Άγιο Νικόλαο την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 21:00 στην πλαζ του ΕΟΤ μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και στην Δέσποινα Κουτάντου η νέα Καλλιτεχνική Δ/ντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ και σκηνοθέτης της παράστασης  Έφη Θεοδώρου.
«Η Φαίδρα είναι ένα κλασικό αριστούργημα του 19 ου αιώνα και γράφτηκε από τον Ρακίνα που  ήταν ένας μαθητής και θαυμαστής των αρχαίων Ελλήνων τραγικών και ειδικά του Ευριπίδη. Η ιδέα της παρουσίαση της Φαίδρας ήτανε μία επιθυμία δική μου  και του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη ο οποίος την είχε ήδη μεταφράσει πριν από 30 χρόνια περίπου και επανήλθε σε αυτή τη μετάφραση να αποδώσει τώρα  και το περιεχόμενο. Η Φαίδρα του Ρακίνα είναι γραμμένη σε έμμετρο και ομοιοκατάληκτο 12σύλλαβο Αλεξανδρινό στίχο. Ο Στρατής Πασχάλης τη μετέφρασε σε 15σύλλαβο ζευγαρωτό πολύ κοινό στο αυτί των Κρητών. Αυτή η φόρμα είναι καθοριστική για την ερμηνεία των ηθοποιών. Ηχογραφήθηκαν κάποια αποσπάσματα από γνωστούς Γάλλους ηθοποιούς που αυτή τη στιγμή κάνουν μεγάλη καριέρα στη γαλλική σκηνή τα οποία επεξεργάστηκε ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής κάνοντας μια  μουσική ηλεκτρονική θα έλεγα στην παράσταση αλλά μέσα από αυτό ακούγονται και αποσπάσματα της Γαλλικής γλώσσας. 
Το εγχείρημα είναι μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Η παράσταση μετά το τέλος της περιοδείας στην Κρήτη θα συνεχίσει στην Αθήνα

Για τα επόμενα βήματα του ΔΗΠΕΘΕΚ η κ. Θεοδώρου είπε «οι σκέψεις μου είναι στην εξωστρέφεια και στη σύνδεση του Θεάτρου καταρχάς με όλη την Κρήτη. Το ΔΗΠΕΘΕ είναι ολόκληρης της περιφέρειας Κρήτης δεν είναι Χανίων και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί ανοίγοντας σχέσεις και δίκτυα με όλους τους νομούς, με φορείς και πολιτιστικούς παράγοντες όλου του νησιούΑυτή είναι η πρόθεση μου. Υπάρχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα  θεατρικών ομάδων.  Η πλαζ ΕΟΤ που  θα παίξουμε στον Αγιο Νικόλαο νομίζω ήταν η μοναδική επιλογή που είχαμε. Είναι ένα πράγμα πρέπει να μας απασχολήσει λίγο. Το πώς θα ανοίξουμε χώρους  και δεν εννοώ μόνο χώρους Αρχαιολογικού αλλά να  εφεύρουμε χώρους  μέσα  στην πόλη να αναζωπυρωθούν τέτοιες εστίες  όπου μπορεί να υπάρξει  το θέατρο ενεργά  μες στην πόλη και να γίνει ακόμη πιο ισχυρό κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας. Αυτή είναι η  θέση που του αξίζει» καταλήγει.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com