Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι στα Μάλια.

Συνελήφθησαν  αρχαιοκάπηλοι  στην περιοχή των Μαλίων.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χερσονήσου  συνέλαβαν τους δράστες και στην κατοχή τους βρέθηκαν  αντικείμενα αρχαιολογικής αξία που είχαν αποσπάσει από τάφο τον οποίο σύλησαν, σε απόσταση δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο  Μαλίων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αναμένεται να αξιολογηθούν από αρχαιολόγους που ήδη έχουν σπεύσει στο χώρο  και ερευνούν τον τάφο και τις λάρνακες που βρίσκονται μέσα στο σκαμμένο χώρο.

Κατηγορούμενοι για λαθρανασκαφή είναι δύο κάτοικοι της περιοχής ηλικίας 60 και 65 ετών αντίστοιχα στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα όπως και πλήρης εξοπλισμός για… έρευνες σε βάθος.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο δράσης τους αλλά και το θράσος τους δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά των αστυνομικών του Τμήματος Χερσονήσου  που έστησαν κλοιό γύρω τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα τα αντικείμενα που είχαν αποσπάσει να παγιδευτούν, αλλά και να τους συλλάβουν επί τω έργω.

Βρέθηκαν 5 τμήματα αγγείων, ένα βυζαντινό και ένα ρωμαϊκό νόμισμα αλλά και καραμπίνες.

Οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει ανιχνευτή μετάλλων γεννήτρια που τους επέτρεπε να δουλεύουν ακόμη και τη νύχτα λάμπες, καλώδια και πολλά ακόμη αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν για να σκάψουν σε βάθος, σε ώρες που δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτή η δράση τους.

Η λαθρανασκαφή φαίνεται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα όταν οι δυο συνεργοί εντόπισαν το χώρο και μετά τη διασκόρπιση του εδάφους κατάλαβαν ότι στο συγκεκριμένο χωράφι υπήρχε ασύλητος τάφος.

Μετά από εβδομάδες προσπάθειας και αφού έκαναν τομή στο έδαφος, απέσπασαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του ενός κατηγορουμένου χωρίς να μετακινήσουν τις λάρνακες που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μέσα στο λάκκο που έχουν σκάψει.

Μετά τη σύλληψη τους οι κατηγορούμενοι ήταν αρνητικοί σε ότι κλήθηκαν να απαντήσουν. Ο ένας εξ αυτών αρνείται κάθε συμμετοχή ενώ ο δεύτερος φέρεται να ισχυρίζεται πως γνωρίζει τη συμμετοχή του συνεργού του σε λαθρανασκαφή.

Η έρευνα της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη όπως και η διαδικασία τη αξιολόγησης των ευρημάτων από τους αρχαιολόγους που ήδη έχουν πραγματοποιήσει μία πρώτη αυτοψία και στο χώρο του τάφου.

Πηγή neakriti.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com