«Πνίγουν» τα πλαστικά υπολείμματα των θερμοκηπίων την Ιεράπετρα

Μια μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση για την Ιεράπετρα αποτελούν  οι εκατοντάδες τόνοι νάιλον  υπολειμμάτων των θερμοκηπίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Αποτελούν εστίες μόλυνσης αλλά και εύφλεκτη ύλη ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος που πραγματικά πνίγει την πόλη.  Αυτή η αδιέξοδη  κατάσταση  φέρνει σε δύσκολη θέση  τον αγροτικό κόσμο της περιοχής αλλά και τον Δήμο Ιεράπετρας, που μέχρι σήμερα δεν έχει  βρει λύση στη διαχείριση  των επικινδύνων για την υγεία  απορριμμάτων. Ωστόσο πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση, αγρότες και Δήμος απειλούνται με πρόστιμα και δικαστήρια.  Μιλώντας για το θέμα  η πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνα Τσικαλουδάκη ανέφερε ότι  η ΔΕΗ προειδοποιεί με μηνύσεις για τα ενδεχόμενα πυρκαγιών που προκαλούνται από στύλους, στους οποίους γύρο τους βρίσκονται θερμοκηπιακά νάιλον.  Από την πλευρά του Δήμου πολλές παράνομες χωματερές που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία μέσα στην επικράτεια του Δήμου, έχουν ήδη ελεγχθεί από αρμόδιες  υπηρεσίες της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να  απειλείται με πρόστιμα και δίκες και ο Δήμος Ιεράπετρας. Από  την πλευρά της η  αρμόδια αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μαρία Ρουμελιωτάκη, επανέλαβε πως «ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαχειρίζεται ιδιωτικά απορρίμματα, ούτε μπορεί να ενεργεί αντίθετα από το νόμο δίνοντας κάποιους χώρους ώστε οι αγρότες να συγκεντρώνουν εκεί το απορρίμματα τους, όπως ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος».

Πρόσφατα σε  συνάντηση που έγινε μεταξύ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και του Δημάρχου κ. Καλαντζάκη για το συγκεκριμένο θέμα, η συζήτηση πρακτικά δεν κατέληξε πουθενά, σύμφωνα με την κα Τσικαλουδάκη.  Το μόνο νέο δεδομένο που υπάρχει πάνω στο πρόβλημα αυτό είναι μια πρόταση που έχουν κάνει τα Πλαστικά Κρήτης προς την Περιφέρεια, ώστε να συλλέγουν συγκεκριμένο όγκο πλαστικών, η οποία σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την ίδια δεν  δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Κρήτης και δεν αφορά μόνο την Ιεράπετρα. 

Ειδική μερίδα  προγραμματίζει ο Δήμος Ιεράπετρας προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να φανεί σύμφωνα με την κα Ρουμελιωτάκη «αν πρακτικά μπορεί να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα αυτό με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com